Kesän viimeiset vieraat

Ranska, Sveitsi - 2.10.2016 22:45

Vai syksyn ensimmäiset?

Sain esitellä Sveitsin ihmeitä äidilleni ja siskolleni, kun he tulivat kylään syyskuun puolivälissä. Viime vuoden lämpimän syksyn perusteella ajattelin, että syyskuu on vielä hyvä ja lämmin aika tulla käymään Sveitsissä. Ja niin se oli tänäkin vuonna muutamaa sadepäivää lukuunottamatta. Jotka sattuivat osumaan juuri heidän visiittinsä aikaan. Sveitsi jätti siis kauneimman puolensa pilvien varjoon, mutta keksimme kyllä paljon muuta vuorien sijaan.

Halusin esitellä perheelleni täkäläistä elämääni ja paikallista kulttuuria, mutta myös antaa aikaa vain yhdessäololle, ja ehkä siihen sateinen sää olikin hyvä. Kokkasimme yhdessä; valmistimme raclette -illallisen paikalliseen tapaan ja teimme myös suomalaista lakkakääretorttua, josta riitti iloa moneen hetkeen. Äiti toi Suomesta saakka lakat ja jopa sähkövatkaimen tortun tekoon. Ei ole meillä poikamieskämpässä paljoa välineitä leipomiseen, mutta hyvää ruokaa kyllä syömme. Sain Suomesta myös juustohöylän, Eloveenan puuropusseja ja ruisleipää, sekä brändi-pähkinäjuustoa, josta myös ranskalaiset kämppikseni olivat vakuuttuneita.

Äiti ja sisko pääsivät tutustumaan myös työpaikkaani, seurakuntaani ja ystäviini siellä. Sattuipa myös, että seurakuntaan oli astellut samana iltana uusi suomalainen vaihtariopiskelijakin, joten meillä suomalaisilla olikin yhtäkkiä hyvin kotoisa olo. Kävi ilmi, että opiskelin samassa yliopistossa ja kävin samassa seurakunnassa hänen kanssaan siitä tietämättä, ja nyt tapasimme täällä.

Vaikka päivät olivat pilvisiä, niin ei täysin sateisia kuitenkaan, joten näimme kauniit viiniterassit, jotka ovat UNESCOn maailmanperintökohde. Kävimme tutustumassa myös suklaan valmistukseen ja ihmeelliseen maailmaan Caillerin suklaatehtaalla. Näimme Luzernin vanhan kaupungin ja Interlakenin turkoosit järvet. Kävimme myös kuumien lähteiden kylpylässä sumuisten vuorten ympäröimänä. Ja tietysti söimme juustofondueta perinteikkäässä hirsimökissä. Lopulta jopa sää selkeni niin, että viimeinen päivä saatiin viettää aurinkoisessa Chamonixissa Ranskassa. Äidin ja siskon toive nähdä lumihuippuisia vuoria toteutui, kun nousimme hissillä Aiguille du Midin huipulle 3800 metrin korkeuteen Mount Blancin komistamiin maisemiin.

Lavaux viinitilat Luzern, Sveitsi Luzern, Sveitsi A La Maison Cailler Paiju Chamonix, Ranska Aiguille du Midi, 3800m Mount Blanc

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti