San Francisco

Yhdysvallat (USA) - 11.8.2015 22:30

What’s up, ensimmäistä kertaa Amerikassa!

No, se on ollut aika pitkälle sitä mitä ajattelinkin. Ruoka on maukasta ja rasvaista. San Francisco on itse asiassa hieman erikoinen paikka, ei ainoastaan siksi että hippiliike sai täältä aikoinaan alkunsa ja yhäkin tämä on ilmeisesti yksi Yhdysvaltojen liberaaleimmista kaupungeista, mutta täällä kukoistaa myös juppi- ja hipsterkulttuurit. Luomutuotteet, -kaupat ja -kuppilat ovat suosittuja. Kyllähän täällä näkyy isoja autojakin, mutta hyvin paljon on myös hybridi- ja täysin elektronisia kulkuneuvoja. Tesla on näyttävä paikallinen tuotos, johon törmää tämän tästä.

Ei sähköautot vielä kuitenkaan täysin minua vakuuta. Ystävälläni Reneellä, johon tutustuin aikoinaan Hong Kongissa, ja jonka kutsumana tänne saavuin, on elektroninen Smart -auto, mutta liikkumisemme on ollut rajoitettua latauspisteiden epäkunnosta johtuen. Täydellä latauksella pääsee hänen työpaikalleen ja takaisin. Olemmekin ladanneet autoa hänen ollessaan töissä, koska täyden latauksen saavuttaminen vie kuusi tuntia. Teslassa sen sijaan on kehittyneempi teknologia, joka mahdollistaa pidemmän kantomatkan ja huomattavasti lyhyemmän latausajan. Superchargerilla täyden latauksen saavuttaminen vie vain puoli tuntia. San Franciscon kaltaisessa hyvin mäkisessä kaupungissa sähköautot tosin ovat mukavia ajettavia suuren vääntövoimansa vuoksi.

Eilen kävin vierailemassa Reneen työpaikalla, Facebookissa. Olo oli vähän kuin Disneylandissa. Työpaikka on kuin oma maailmansa. Se on käytännössä täydenpalvelun kampus, jossa työntekijöille on pankki, terveyskeskus, hammaslääkäri, ilmaisia ravintoloita ja kahviloita, pelisali, verstas, elokuvateatteri ja kuntosali. Ympäristö ja ilmapiiri on hyvin inspiroiva ja luovuuteen kannustava, eikä heillä ole työajan seurantaa tai omia toimistohuoneita. Mutta kuten Renee sanoi, ympäristöön turtuu. Ihmiset sen sijaan ovat dynaamisia ja se pitää liikkeen yllä. Itsekin huomasin jonkin sisäisen yrittäjän ja onnistujan nostavan päätä sisälläni näiden ihmisten keskellä. Ehkä minäkin voisin olla innovatiivinen. On tässä toki varjopuolensakin. Moottoritiellä ajelee useita yksivärisiä ja nimettömiä busseja kuskaamassa teknologialahjakkuuksia Piilaaksoon Facebookille, Googlelle, Twitterille, Applelle ja mitä näitä nyt on. Bussit ovat nimettömiä, koska teknoja kohtaan on yllättävän paljon vihaa – ajoneuvoja kivitetään ja pari kertaa kuukaudessa bussien matka yritetään keskeyttää. Näinhän se on, harva osaa enää iloita toisen menestyksestä, kun itsellä ei yhtäkkiä olekaan varaa asua kotikaupungissaan.

Työpaikkavierailun jälkeen vietin loppupäivän Stanford yliopiston kampuksella Palo Altossa, joka on lyhyen matkan päässä Facebookista. Ihmeellistä, kuinka tämä “Tech” näkyy kaikkialla. Yliopistollakin oli menossa nuorille suunnattu Tech -leiri, jossa tehtiin muun muassa omia digitaalisia pelejä. Tapasin myös joitain Reneen ystäviä. Toinen heistä on perustanut oman yrityksen, joka kehittää lääkettä sokeuden parantamiseen (kuulemma lähellä läpimurtoa) ja toinen vaihtoi työpaikkaansa juuri Facebookilta Uberille ohjelmistokehittäjäksi, mutta hänenkin tavoitteensa on “become a figure”, eli tulla tunnetuksi oman startupinsa kautta. Hänen vain täytyy ensin löytää ongelma, jonka hän haluaa ratkaista. Voisi sanoa, että sanfranciscolaiset elävät jet set -elämää; he tuntuvat työskentelevän maailman keskipisteessä, urheilevat, syövät terveellisesti, matkustavat, näyttävät hyviltä niin kuin heidän talonsa, kumppaninsa ja koiransakin. Toisaalta, kaupungista löytyy toinenkin ääripää; on paljon kodittomia ja huumeriippuvaisia. Keskiluokka tuntuu puuttuvan. Kaiken tämän keskellä elää myös seurakunta, joka tarjoaa sinulle toisenlaisia ajatuksia “performance culturesta”, jossa ihmiset mittaavat arvoaan tykkäämisten, seuraajien ja Tindersuosion kautta. Se on kilpailu, jossa kukaan ei voita.

Ruosteinen silta San Francisco City Parking in SF Just Smart problems.. :( Lombard Alcatraz aka The Rock Ensimmäinen kuva Instagramissa Stanford University Ihan häikäsevän maukasta

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti