Aika on lyhyt

Kambod - 25.7.2015 07:29

Viimeinen kyläreissu ja toiseksi viimeinen työviikko on saatu päätökseen.

Jotkin tapahtumat ja keskustelut tällä viikolla johtivat siihen, että aloin miettiä aikaa. En muista pitäneeni sylissäni pientä ihmislasta enempää kuin kahta kertaa elämäni aikana. Se on merkillinen hetki ja erityinen tunne. Ystäväni Australiasta lähetti minulle terveisiä Townsvillestä, jossa kuusi vuotta sitten sain syliini hänen siskonpojan. Löysin tilanteesta kuvan blogistanikin. Nyt Zach on jo kuusivuotias, minua 2o vuotta nuorempi. Hän pitää kirjoista ja skeittauksesta. Hän on herttainen poika. Liekö ollut vaikutusta sillä, että pidin häntä sylissäni, sanoi ystäväni. Oli tai ei, mutta havahduin siihen ajatukseen, että minulla tosiaan voisi olla vaikutusta siihen, millaiseksi toinen ihminen kasvaa. Toivoisin tuon vaikutuksen olevan positiivista. Että se hedelmä, jota elämäni kantaa, olisi hyvää ja esimerkillistä. Lapset ovat yrittelijäitä ja periksiantamattomia. Mietin, kuinka paljon vaatikaan yrittämistä ja kuinka vaikeaa aluksi on esimerkiksi oppia kävelemään, puhumaan ja lukemaan. Kaikki kuitenkin oppivat. Ei siis edellytä erityistä lahjakkuutta, vaan pitkäjänteistä harjoittelua oppia uusia elämäntaitoja. Kovin usein itse tuntuu jo luovuttavan uusien asioiden oppimisen, jotka eivät heti luonnistu, kun ajattelee ettei minulla ole lahjoja tähän. Jatkan siis harjoittelua ja oppimista. Mutta kuusi vuotta, se oli aikoinaan pitkä aika. Siinä on lapsi ehtinyt kasvaa ja oppia monenlaista. Yhtäkkiä se on vain hujahtanut. Oma muutos näyttää pieneltä, mutta ehkä viime vuodet ovatkin olleet enemmän sisäisen kasvun aikaa. Onneksi olen kirjoittanut.

Pikku-Zach ja pikku-Lauri kuusi vuotta sitten

Aikaa on rajallinen määrä emmekä saa sitä koskaan takaisin. Se on toisin sanoen arvokkainta, mitä voimme elämästämme antaa. Joskus täällä ollessani mietin ja saatan turhautuakin siitä, kuinka tehottomasti aikaa käytetään. Kyläreissullani varsinkin ajattelen, että voisimme saada kaiken hoidettua nopeammin ja palata pian takaisin kaupunkiin, jos työskentelisimme tehokkaammin. Saavumme kylätapaamisiin reilusti etuajassa. Mutta se ei olekaan huono juttu, sillä usein odotellessa kyläläisten kanssa syntyy hyviä kohtaamisia ja keskusteluja. Täällä se toimii. On hienoa huomata, että ihmiset antavat aikaansa, vaikkei “vaihdantaa” oltu etukäteen suunniteltu tai sovittu. Ottaen huomioon ajan rajallisuuden ja sen rahallisen vaihtoehtoiskustannuksen, alan ymmärtää annetun ajan arvokkuuden. Annetun rahan ihminen voi tienata takaisin tulevaisuudessa, mutta tämä hetki on olemassa vain nyt. Lapset ovat pieniä nyt, ihminen rinnallasi on nyt.

Haluankin päättää viestini työkaveriltani kahdeksan vuotta sitten saamaani ajatukseen:

Aika olla onnellinen on nyt
Paikka olla onnellinen on tässä
Tapa olla onnellinen on tehdä se toiselle

Kävimme katsomassa ystävieni kanssa Phnom Penhin jalkapallojoukkueiden paikalliskamppailua. Tapahtumarikas matsi sisälsi viisi maalia, joista voittomaali syntyi 15 minuutin sähkökatkon jälkeen. Moottoripyörän ihastelua sunnuntaikokouksen jälkeen ICF:llä Viimeinen viikko lattiamajoituksessa Kampong Speussa Kylillä syödessämme ruoka on luomua ja tuoretta Höyhentäminen käy helpommin kuumavesikylvyn jälkeen Kylänäkymä Lapset kokkaamassa Näyttävä kotipuutarha Kyläkehitystyön seurauksena kyliin syntyy myös pieniä kotiseurakuntia, joista yhtä johtaa tämä sydämellinen mies Mahtavat olivat maisemat viimeisellä kyläreissulla Tytöt olivat keräämässä vesililjoja torille myytäväksi

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti