Kukoistava Kambod

Kambod - 29.6.2015 18:29

Moi jälleen täältä Kambodzhasta, jossa lämpötila ei laske alle kolmenkymmenen sadekaudesta huolimattakaan. Ei ole onneksi paljoa silti sadellutkaan. Välillä tulee rankempia sadekuuroja, jotka voi kestää tunninkin, mutta sitten taivas taas selkenee. Tällainen sadekausi on mukava. En muista milloin viimeksi koko päivä olisi ollut pilvinen ja harmaa, tuntuu että täällä aina paistaa aurinko. Tänä vuonna sateet tulivat kuukauden myöhässä, mistä johtuen monet ovat joutuneet kylvämään riisinsä kahteen kertaan: ensin normaaliin aikaan ja sitten uudestaan kuukautta myöhemmin. Luonto ja riisipellot näyttävät jo kauniin vehreiltä. Samalla torikauppiaiden pöydille on ilmestynyt uusia hedelmiä, joista monia en ole koskaan ennen nähnytkään.

Minulla on tällä hetkellä menossa kenttämatkajakso. Viime viikolla olin Kampong Thomissa reilut 200km Phnom Penhistä pohjoiseen, ja huomenna lähden 100km matkan päähän Kampong Chhnangiin. Kampong Thomissa kartoitin viisi meneillään olevaa kyläkehityshanketta ja kävin tutustumassa kolmeen uuteen hankkeeseen. Kartoittaessa otan kirjaimellisesti paikkojen koordinaatteja, mutta lisäksi haastattelen tulkin avulla kyläläisiä, kyläpäälliköitä ja kumppanimme työntekijöitä, sekä kirjaan ylös muita huomioita kylistä ja otan valokuvia. Yhtenä päivänä, kun olimme matkalla hankekylään, havahduin ja muistutin itseäni, että tämä mitä teen, on itse asiassa työtä. On niin mukavaa, että unohtaa olevansa töissä. Vaikka yöt lankkulattialla ei niin mukavia olekaan, niin ainakin sen takia on todella huikeata palata takaisin Phnom Penhiin ja pehmeään petiin. Ensimmäinen yö kotona meni kuitenkin tottumuksesta kyljelle kääntymistä vältellen. Viikonloppuna nautin saada olla rauhassa kotona ja uida altaalla. Kävin kuitenkin lauantaina ja sunnuntaina Lighthousen seurakunnalla opettamassa miksausta.

Ystäväni Chhomrong tuli Kampong Thomista myös viikonlopuksi Phnom Penhiin ja vei minut Khmeeriläisittäin todella suositulle grilli-illalliselle. Grilliravintoloita täällä Toul Korkin alueella on valtava määrä. Toul Korkista tuli mieleen rikkaiden häät asuinalueellani, jossa vastaan ajoi kalliiden Lexusmaastureiden lisäksi mattamusta Lamborgini Aventador, joka oli niin matala ja pimeällä tiellä lähes huomaamaton, että melkein ajoin sitä päin kääntyessäni! Vaikkei Kambodzhassa paljoa ole ajokelpoisia teitä matalille urheiluautoille, niin niitä tulee vastaan uskomattoman usein. Erikoisvarusteltuja mersuja ja Rolls Royceja myös, mutta niillä pystyykin ajamaan myös kaupungin ulkopuolella, eli menee ihan käyttöautosta. Rikkaista kambodzhalaisista tulee mieleen musiikinopettajaystäväni kertomus, kuinka hänen pianotunnilleen saapuu erään perheen kolme sisarusta jokainen omine autoineen ja lastenhoitajineen.. oppilaiden puheenaiheina shoppailumatkat Dubaissa. No joo, tää on tätä. Maasta siis löytyy äärimmäisen köyhyyden lisäksi äärimmäistä rikkautta. Ja sitten odotetaan, että ulkomaiset kansaläisjärjestöt huolehtivat maan köyhistä? Olemmeko siis itse asiassa syy vai seuraus sille, ettei valtio huolehdi vähäosaisimmistaan itse?

Tässä pari uutta suosikkihedelmääni. Taaempi on mangosteen, mutta etummaista en vielä tiedä. Tältä ne näyttävät sisältä. Mangosteeni on todella mehukas ja miellän sen energiajuomaan, koska siinä on varmaan niin paljon hedelmäsokeria, koska siitä tuntuu saavan saman tien lisää maukastaenergiaa. Etualalla oleva hedelmä puolestaan maistuu ananaksen ja mansikan sekoitukselta, aivan herkkua. Khmeriläistä sapuskaa "juustokastikkeessa", joka on tehty kalasta. En ehkä halua tietää miten. Khmeeriläistä ruokaa dollarin pintaan. Maistuu Stoungnin uudella levyttelygrillillä Chhomrongin kanssa Khmeeriläisessä grillissä paistuu monenlaista Huikee Honda Super Cub Made in Cambodia Rakennuslankkujen sahausta erikoisella sirkkelillä Keittiö ulkosalla Köökki sisällä Ten seed training uutta kylähanketta aloittaessa Haastattelu kyläpäällikön kanssa Riisipelto. Maaperä on omituinen, sillä se ei ime vettä. Miksausopetusta Lighthousen bänditreeneissä

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti