Ensimmäinen kuukausi Kambodzhassa

Kambod - 11.4.2015 07:50

Trooppisen kuumat terveiset Kambodzhasta. Olen ollut täällä Phnom Penhissä nyt yhden kuukauden verran Fidan harjoittelijana. Vaikka on kulunut vasta ensimmäinen kuukausi harjoittelustani, tänä aikana on ehtinyt tapahtua monenlaista.

Sain oikein lämpimän vastaanoton ja paljon apua Phnom Penhin suomitiimiltä, mikä teki asettumisen uuteen ympäristöön helpoksi. Ensimmäisen viikon jälkeen sairastuin tosin mahatautiin ja flunssaan, mutta muuten olen pysynyt terveenä ja voinut hyvin. Ruoka on maukasta ja sitä on helposti saatavilla. Paikalliset mangot alkavat olla kypsiä, joten lempihedelmiäkin saa syödä sydämensä kyllyydestä.

Täällä on tiimin kesken hyvä ilmapiiri; vietämme aikaa yhdessä välillä ruoan ääressä, kokouksessa, viikoittaisessa tiimipalaverissa tai muun aktiviteetin yhteydessä. Ennen kaikkea olen saanut viettää paljon aikaa harjoitteluni ohjaajan, Danielin, kanssa, ja olemme keskustelleet monenlaisista asioista liittyen Kambodzhaan, Fidaan, seurakuntaan, työhön ja muuhun elämään.

Olen tutustunut myös useisiin paikallisiin ihmisiin työssäni ja eri seurakunnissa. Päivittäinen työni on nimenomaan paikallisen kumppanin työntekijöiden parissa, minkä lisäksi olen käynyt opettamassa englantia ja pelaamassa jalkapalloa paikallisten seurakuntalaisten ja opiskelijoiden kanssa. Ensimmäisten työviikkojen aikana olen saanut tutustua paikallisen kumppanin mikrolainahankkeeseen, jonka yhteydessä olemme tehneet käyntejä paikallisten lainanottajien luo. On ollut hienoa nähdä, kuinka perusteellisesti Fidan kumppani työskentelee mikrolainahankkeen parissa. Mikrolainojen myötä paikallisilla on esimerkiksi mahdollisuus harjoittaa pientä liiketoimintaa tai rakentaa vuokrahuoneisto. Tuloilla voidaan maksaa laina takaisin ja myöhemmin parantaa elintasoa. Hienoa, että paikalliset ovat yritteliäitä ja tekevät kauaskantoisia suunnitelmia. Mikrolainat ovat tärkeitä erityisesti ihmisille, joille ei ole tarjolla muita pankkipalveluita etäisen sijainnin tai vähäisen varallisuuden vuoksi.

Lisäksi olen osallistunut Fidan järjestämälle Kaakkois-Aasian koulutusviikolle täällä Phnom Penhissä, jonne kokoontui alueen expatit ja kumppaneiden edustajia. Viikon aikana opin alueen työmuodoista ja tutustuin Myanmarin, Laosin, Vietnamin ja Thaimaan työntekijöihin. Opetusaiheina koulutusviikolla oli muun muassa ihmiskauppa, uusien projektien kehittäminen, nuorisokeskukset ja haavoittuvaisimmat ihmisryhmät. Teimme myös kenttävierailun seurakuntaperusteiseen kyläkehityshankkeeseen, jossa kyläläiset ovat oppineet hygieniasta ja sanitaatiosta, eläinten kasvatuksesta, viljelystä ja monista muista heille tärkeistä perusasioista, minkä myötä kyläläisten elintaso on parantunut.

Palasin juuri eilen neljän päivän vierailulta Kambodzhan maaseudulta, Kampung Thomista, jossa olin lähemmin tutustumassa Fidan kumppanin CHE (community health education) työhön. Vierailimme alueella viidessä eri noin 500 hengen kylässä, jossa opetimme lapsia kuvien, tarinan ja käytännön kautta käsien pesusta. Osallistujia oli runsaasti: noin 50 lasta oppituntia kohden. Iltapäivisin opetimme kylän aikuisia dengue kuumeesta. Opetus on ilmaista ja säännöllistä, mistä myös kyläpäälliköt ovat hyvin mielissään. Oppitunnit järjestetään milloin puunvarjossa, milloin paikalliseen tyyliin korkealle rakennettujen talojen alapuolella. Opetuksen jälkeen kyläläisille jaetaan kirjallinen materiaali aiheesta, mutta valitettavan harva (1-10%) on lukutaitoinen ja pystyy kirjoitusta ymmärtämään. Opetus jääkin monelle mieleen lähinnä tarinan ja kuvien muodossa, mutta on hyvä, että tarpeen tullen joku kyläläinen voi tarkistaa asian opetusmateriaalistakin.

Olin iloinen huomatessani, kuinka hyvä asenne ja työmoraali paikallisen kumppanin työntekijöillä on kyläyhteisöjen kehittämistä kohtaan, he todella tahtovat auttaa ja ovat oma-aloitteisia. Työn tulokset puhuvat puolestaan, ja siksi monet kyläpäälliköt pyytävätkin CHE työtä myös omiin kyliinsä. Ihmiset voivat paremmin, sairastavat vähemmän ja kylät ovat puhtaita roskista. Vaikka työ ei ole evankelioivaa, niin useita kyläläisiä tulee varsinkin pitempiaikaisen kehitysyhteistyön tuloksena uskoon, minkä ansiosta henkinen hyvinvointi ja perheiden hyvinvointi on parantunut. Uskoon tulleet kyläläiset ovat perustaneet kotiseurakuntia, joiden johtajille tarjotaan pastoraalista johtajuuskoulutusta.

Koulutuksen lisäksi kyläläisiä on avustettu tarpeellisiksi koetuissa hankinnoissakin. Isommissa hankinnoissa, kuten kaivoissa, vedensuodattimissa ja vessoissa, avustetaan materiaalin suhteen hieman, mutta vain sen verran, että kyläläiset investoivat ja sitoutuvat itse hankintoihin ja tätä kautta omistajuus on heillä, minkä ansiosta hankituista asioista pidetään parempaa huolta.

Työn lähtökohta on kuitenkin koulutuksessa esimerkiksi puhtaan veden tärkeydestä, hyvästä hygieniasta ja ihmisoikeuksista. Ihmisoikeuksien ymmärtäminen on tärkeää, ja sen myötä kyläläiset oppivat kunnioittamaan, mutta eivät enää pelkää virkavaltaa, minkä ansiosta kyläläiset kokevat voimaantumista. Myös vaikeammat aihealueet, kuten perheväkivalta ja ihmiskauppa, käsitellään. Koulutuksiin osallistuu tosin valitettavan vähän miehiä (10%), koska useat heistä ovat lähteneet töiden perässä Thaimaahan, ja harvoja miespuolisia kyläläisiä CHE koulutukset eivät juuri tunnu kiinnostavan. Naiset ovat siis vahvasti mukana kyläyhteistyössä ja komiteoissa, joissain kylissä oli jopa naispuolinen kyläpäällikkökin.

Kaiken kaikkiaan, vaikka minulle ei ole vielä vertailukohtaa, koin Fidan tukeman paikallisen kumppanin CHE työn olevan hyvin merkityksellistä ja toimivaa.

Ensi viikolla onkin khmeeriläinen uusi vuosi, joten Phnom Penh hiljenee viikoksi, ja näin käy myös toimistollamme. Monet paikalliset lähtevät maaseudulle kotikyliinsä sukulaisten luo viettämään uutta vuotta. Itse olen lähdössä tänään Laosiin lomalle. Ohjelmassa on ainakin laolaiset häät huomenna. Muuten vietän lomaa Vientianessa ja Savannakhetin nuorisokeskuksella Fidan expatien kanssa.

Phnom Pehnhiä Tuk tukin kyydistä CGA:n ranskalaistyylinen toimisto Stoungissa CGA tiimi Stoungissa Lotuksen kukan siemenet maistuvat suomalaisilta herneiltä Majoittuminen field tripillä Chumrong pelaa suomalaista Clash of Clans peliä Huikea lentopallopeli! Lentopallo on Kambodzhassa toiseksi suosituin laji heti jalkapallon jälkeen. Paikallisten illanviettoa Kylätie Opetusta käsienpesusta Käytännön harjoittelua Puhdasta tuli! Opetusta dengue kuumeesta Paikallisten asunnot on rakennettu tolppien päälle pitääkseen eläimet ja tulvan loitolla. Samalla talon alapuolelle saa viileää ja varjoisaa asuintilaa. CGA on opettanut kyläläisiä pienten kasvimaiden hoidosta En tiennytkään, että cashew kasvaa puussa. Joka tapauksessa, niitä tämä kylä oli täynnä! CGA:n avustuksella rakennettu yksinkertainen, mutta toimiva pumppukaivo. CGA on opettanut kyläläisiä myös kanojen ja ankkojen kasvattamisesta. CGA:n avustuksella paikalliset saavat yksinkertaisesti suodattamalla puhdasta vettä. BSF - bio sand filter Opetusta kotiseurakunnassa Traktori Kambodzhan tyyliin Työkaverini ja hänen 4-vuotias tytär Virellä syytä hymyillä, kun vaimo on taivaallinen kokki! Maanviljejöiden työjuhtia Kuivalla kaudella pellot ovat tyhjillään CGA:n rakennuttama kaikille avoin kokoontumispaikka esimerkiksi koulutuksia varten. Ei kuitenkaan kirkko. Pol potin aikainen käsivoimin rakennettu pato

2 kommenttia »

  1. HEISSAN!

    Olet paljon lasten ja nuorten kanssa tekemisissä opetat, pelaat ja leikit heidän kanssa. se on varmaan hauskaa ja hyvää kokemusta kaikin puolin.

    mama - 19.4.2015 11:13

  2. Kyllä vain! Työn lisäksi saan oppia täällä monenlaista muutakin :)

    Lauri - 25.4.2015 07:44

Kirjoita kommentti