Terveisiä sieltä “mis on lämmin”

Kambod - 14.3.2015 10:28

Pian on kulunut ensimmäinen viikkoni Phnom Penhissä, Kambodzan pääkaupungissa. Jet lag oli ja meni, mutta kulttuurishokilta olen välttynyt, toistaiseksi. Itse asiassa, alku on ollut todella helppo ja kaikki on mennyt niin hyvin, että luulen eläväni niin sanottua matkustajan “honey moon” -vaihetta, jossa uusi ympäristö ja uudet virikkeet pitävät mielialan korkealla. Tämähän on toisaalta täydellinen aloitus, mutta on silti hyvä tiedostaa sen väliaikaisuus. Joka tapauksessa, tuntuu kaikin puolin hyvältä olla täällä.

Ennen kaikkea kiitos nopeasta sopeutumisesta kuuluu tiimillemme, joka on huolehtinut saapumiseni vaivattomuudesta. Meitä suomalaisia on täällä itse asiassa aika monta: Danny & Sirkku, Adam & Susanna, Pekko & Heidi, Jouko & Maarit perheineen. Ilmapiiri tiimissä vaikuttaa oikein hyvältä ja porukka on nuorta tai nuorenmielisiä. Ollaan käyty yhdessä syömässä, pidetty ensimmäinen tiimipalaverikin ja pelailtu iltaisin. Aloitan työt vasta ensi viikolla, joten muiden ollessa töissä olen tällä viikolla kierrellyt kaupunkia Pekon kanssa.

Heti saapumisestani seuraavana päivänä hyppäsin mopon rattiin. Suomalaiseen liikenteeseen verrattuna paikallinen sukkulointi on tietysti jokseenkin erilaista ja ennen kaikkea epäjärjestelmällistä, vai sanoisinko vapaampaa. Kadut täyttyvät kaksipyöräisistä ja joistakin autoista, mutta busseja olen nähnyt vain yhden. Pienillä ja näppärillä kulkuneuvoilla täällä siis edetään. Vastaantulijat omalla kaistalla pakottavat kuskin pysymään valppaana ja toisaalta liikennevalon väri ei anna takeita esteettömästä risteyksen ylityksestä. Ajaessa tarvitaan tiettyä aggressiivisuutta, mutta yhtä lailla joustavuutta ja luovuutta. Katse on kuitenkin aina eteenpäin. Nyt minusta tuntuu jo siltä, että olen sisäistänyt paikallisen liikennekulttuurin melko hyvin, kun liikenteessä ei tarvitse stressata. Kaupungissa suunnistaminen tuottaa silti vaikeuksia, koska aikaa ympäristön observointiin ei minun taidoilla ajaessa vielä ole. Kadunnimet on onnistuneesti piilotettu ja ympäristö näyttää aina samalta, joten arvioin sijaintini kuljetun matkan perusteella. Onneksi on Google Maps ja älypuhelin, niin voin pysähtyä tarkistamaan missä olen. Paikallisethan tosin räpläävät luurejaan ajaessakin. Silti, uskon, että itsevarmuus liikenteessä tuottaa onnistumisen ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, ts. paikallisille tavoille ja paikalliseen mentaliteettiin tottumista, mikä on ollut tärkeää alkuun pääsemisessä.

Kaupunki on yllättänyt minut monella tapaa positiivisesti. Vaikka lämpötila on 30 – 35, ja vehreitä hedelmäpuita ja värikkäitä kukkia on siellä täällä, niin ei tämä sentään viidakko ole. Tietkään eivät ole hiekkateitä ja kaduilla ei ole kulkukoiria tai kerjäläisiä. Itse asiassa Phnom Penh on ihan siisti ja suht moderni kaupunki. Täällä vaikuttaa olevan myös loistavia ravintoloita, eikä niissä syöminenkään kamalan kallista ole: noin $5… Mangojakun kasvaa minunkin kämpän pihalla, niin hedelmiä saa halvalla. Nyt maksoin dollarin kilolta, mutta hinnat tästä vielä puolittuvat, kunhan paikalliset mangot kypsyvät. Mukavaa, kun on lämmin ja aurinko paistaa. Ihmiset ovat iloisia ja ystävällisiä, joten hyvä täällä on olla.

Odotan kovasti ensi viikolla alkavia töitä paikallisten parissa sekä tulevia vierailuja kylähankkeissa. Käväisimme jo itse asiassa toimistolla pyörähtämässä ja tutustumassa työkavereihini. Toimistoni on ainoastaan parin korttelin päässä asunnostani ja työkaverit CGA:lla (Cambodia Global Action) vaikuttivat mukavilta. No mutta laitan lisää kuulumisia sitten ensi viikolla. Siihen asti, lia haeay!

Fidalaisten asuinaluetta Phnom Penhissä on äärimmäisen vauraita henkilöitä ja uskomattomia lukaaleja Kristillisen Logos -koulun hienot puitteet ja korkeatasoinen opetus kiinnostaa myös paikallisia Minun asuntolani Kaupungissa on jonkin verran rikollisuutta, joten asunnot ovat usein aidattuja ja vartioituja. Huoneistoni hinta-laatusuhde on kohdallaan $190 kk sis internet. Vessa ja suihku löytyy myös. Kaupungin rantakatu Ruoka on hyvää ja vaihtoehtoja paljon. Tosin onneksi tankkasin McDonald's Frankfurtissa ja Hong Kongissa. Meikäläisen (lainattu) katuraketti Käytiin Saran kanssa ICF kansainvälisen seurakunnan nuortenillassa Rennot puitteet 30 nuorelle tarjosi tämän basistin vanhemmat Tuleva kantakuppilani, Joma "We are all about improving lives" -BAM kahvila Samppa, astetta viileämpi asiakas

2 kommenttia »

  1. Terveiset Syndeystä, jossa alkaa jo syksy tulla! Tulin tsekkamaan sun postauksia, jos löytys vielä jotain spotteja :P Lähden ens viikolla varsinaiselle tripille.

    Jii - 14.3.2015 14:38

  2. Hienompi homma Jii Karjalainen! Kannattaa siis sunkin suunnata pohjoiseen, kun syksy tekee tuloaan ;) Byron Bay, Noosa, Fraser Island siistejä paikkoja ylöspäin mentäessä! Enjoy

    Lauri - 14.3.2015 16:44

Kirjoita kommentti