Kambodza viikko 1

Kambod - 17.3.2015 18:56

Ensimmäinen viikko Kambodzassa tuli tänään täyteen. Uskomatonta, mutta täällä tuntuu vain päivä päivältä mukavammalta olla.

En edes pysy laskuissa mukana kuinka moneen kymmeneen henkilöön olen tämän yhden viikon aikana saanut tutustua. Ensin tutustuin Fidan suomalaisiin, sitten sunnuntaina käytiin Dannyn kanssa kansainvälisessä Lighthousen seurakunnassa, jossa oli paljon nuoria aikuisia lähinnä SEA (Kaakkois-Aasia) maista. Tosi hyvä meininki! Sunnuntaina vietettiin vielä grilli-illallista yhdessä muutaman kanadalaisperheen kanssa, jossa tutustuin lähemmin nuoreen lähetysharjoittelijapariskuntaan – Stepheniin ja Allisoniin, jotka pitävät paikallisille opiskelijoille “Global Student Center” -keskusta Kambodzan yliopiston vieressä. Maanantaina lähdinkin  GSC:n porukan kanssa pelaamaan jalkapalloa, jossa tutustuin moniin paikallisiin opiskelijoihin. Tänään tiistai-iltana menin GSC:lle puolestaan illallistamaan, ja taas tutustuin uusiin ihmisiin. Huomenna menen englannin kielen tunnille mukaan siinä mielessä, jos alkaisin silloin tällöin pitämään paikallisille englannin tunteja. Ongelma vain tässä kaikessa tutustumisessa on se, että kambodzalaisia nimiä on todella vaikea muistaa! Mitä näitä nyt on: Piseth, Kimsong, Sreimom… Stephen on yrittänyt opettaa minulle vähän khmerin kieltä, mutta se tuntuu hyvin hyvin vaikealta.

Onneksi töissä pärjään englannilla. Tällä viikolla olen nimittäin aloittanut työt Fidalla / CGA:lla. Työmatkani on noin 2 minuuttia, jonka kuljen skootterilla. Toimistolla minulla on oma työpiste Fidan huoneessa yhdessä Panakhin ja Adamin kanssa. Ensimmäisenä päivänä Danny esitteli minut toimiston väelle ja sovittiin heti muutaman päivän CHE (community health evangelism) field trip huhtikuulle, jossa pääsen tutustumaan kylähankkeeseen. Työn alla oli myös jaettavat laukut ensi viikon koulutusviikoa varten, jonne tulee Fidan kumppanit ja SEA lähetit. Sain vastuulleni koulutusviikkoa koskevien kyselyjen koostamisen. Koulutusviikko on varmasti todella hyvä minullekin siinä mielessä, että saan hieman käsitystä Fidan eri hankkeista ja toimintatavoista tällä alueella. Ja tietysti mukava nähdä tuttuja ja tutustua uusiin lähetteihin.

Tänään pääsin kuitenkin niin sanotusti jo tositoimiin. Vietin päivän CGA:n mikrolainatiimin kanssa, eli Sun’yn ja Kimsongin kanssa. Aamulla kävimme hieman mikrolainauksen taustoja läpi, mutta sitten lähdimmekin jo “kentälle”, eli keräämään asiakkaiden lainojen lyhennyksiä ja valmistelemaan uusia laina-anomuksia. Samalla käytännön ohella opin menetelmät, joiden perusteella lainoja myönnetään yhteisöille tai yksilöille, takaisinmaksusuunnitelmat, korkotasot, takausmenetelmät, seuranta, kirjanpito yms. Kimsong ja Sun’y on hyvä työpari ja he selittävät minulle kaiken hyvin perusteellisesti. Tavoitteeni onkin oppia heidän mikrolainakuvionsa pyörittäminen mahdollisen hyvin, jotta osaan antaa neuvoa Myanmarin mikrolainahankkeeseen, kun sinne menen. Tänään vierailtiin tosiaan useamman kotitalouden luona ja yhdessä yhteisössäkin. CGA:n mikrolainakuvio on sinänsä erilainen kuin Myanmarin, että täällä suurin osa lainoista on yksilöllisiä ja melko suuria. Tämän päivän lainat vaihtelivat $3,000-7,000 välillä ja niillä katettiin useimmiten rakennuskuluja. Pyörimme alueella, jossa on paljon vaatetehtaita, joiden työntekijät tarvitsevat asuntoa. Täten osa lainaajista oli päättänyt rakentaa huoneen, jota voivat vuokrata tehtaiden työntekijöille. Vaatetehtaat siis tuovat rahaa monille sidosryhmille. Paljon on puhuttu työntekijöiden huonoista olosuhteista ja palkasta, mutta oppositiopuolueen lisääntyneen kannatuksen ja vahvistuneen aseman myötä tehdastyöläisten minimipalkat ovat nousseet alunperin reilusta $60:stä jopa $150:iin. Eräs tehdastyöntekijä, jolle juttelin, tienasi tosin $200 kuukaudessa, vaikkakin hänen poikansa autokorjaamolla tienasi vielä $50 enemmän. Suunta on onneksi parempaan päin.

Oli hienoa käydä vierailuilla lainanottajien luona ja nähdä, kuinka he voivat vähintään pidemmällä tähtäimellä parantaa elämänlaatuaan pienten lainojen ansiosta. Mikrolainojen ydinhän on juuri siinä, että lainat tavoittavat asiakkaat, joilla ei ole mahdollisuutta pankkipalveluihin tai tarvitsemiinsa lainoihin muuten kuin tällaisten liikkuvien pienlainaamojen kautta. Yhteisöissä lainoja saattaa saada varakkaammilta jäseniltä, mutta korot näille lainoille ovat usein hyvin korkeat. Yllättävää field tripillä oli se, ettei kenelläkään ollut maksuongelmia. Huomiona vielä semmoinen, että huolimatta siitä, oliko kyseessä yksilöllinen vai yhteisöllinen laina, olimme aina tekemisissä naispuolisen henkilön kanssa.. Huomenna jatketaan yhä mikrolainoihin tutustumista ja lähdetään varmaan taas field tripille, joita Sun’y ja Kimsong “joutuvat” päivittäin tekemään. Hyvähän se on, että asiakkaita on paljon.

Sunday riding with Danny At the Lighthouse church Fried noodles and seafood! On our way to get some ice for the barbie night (BBQ!) My colleague, Ateh Beef lok lak (?) yummy anyways! Cover reduces the heat, but there is no way of not sweating in +33! Football with GSC. (Average Cambodian house being built at the back...) Micro loan can enable this family to run a small grocery store Collecting group loan payments. And those gloves are JUST for driving! Kimsong collecting money from client House-for-rent built with loan money Some use the loan to quickly increase standard of living Dinner at Global

1 kommentti »

  1. HEI LAURI !
    Kiva lukea kuulumisiasi ja katsella kuvia, olet jo päässyt hyvään alkuun siellä kaikin puolin.
    Paljon uusia ihmisiä ja asioita tullut sylin täydeltä….

    mama - 21.3.2015 16:57

Kirjoita kommentti