26 vuotta täyteen Kambodzassa

Kambod - 29.3.2015 17:43

Reilu viikko on päässyt vierähtämään siitä, kun viimeksi kirjoitin. Olin muutaman päivän sairaana, joten kirjoittaminen venähti. Paljon on taas siitäkin huolimatta ehtinyt tapahtua Phnom Penhissä. Fiilis on edelleen hyvä, vaikka sairastellessa kuumuus otti koville.

Viime viikon keskiviikkona sain mahataudin. Sitä ennen menin töiden jälkeen Athen seurakunnalle englannin kielen tunnille. Olin lähinnä katsojan roolissa, mutta pääsin esittäytymään oppilaille. Athe pyysi minua opettamaan seurakunnan lapsille englantia, joten tulin katsomaan millaista se olisi. Lapset olivat 6-8 -vuotiaita ja koulupäivän jälkeen aika villejä osallistuessaan englannin ekstraopetukseen. Valmista opiskelumateriaalia ei ollut ja minusta vaikutti siltä, että lasten kontrollointi olisi vaatinut khmerin kielen taitoa. Niin paljon kuin olisin halunnutkin auttaa Marya, joka opettaa lapsia joka ilta omien töiden ja opintojensa jälkeen, en voinut lupautua pitämään englannin tunteja. Athe suhtautui tähän suopeasti: ”Vain kerran tai kaksi viikossa on OK”. Mary lähti mukaani illalliselle keskustelemaan opetuksesta, mutta hän ei syönyt mitään. Sepä olikin erikoinen tilanne, kun olimme paikallisessa ravintolassa, jossa pöydän keskellä on grilli. Mary ja tarjoilija laittoivat siinä ruokaa ja lappasivat lautaselleni, minä söin sen minkä jaksoin. Tarjolla oli nautaa, sydäntä, maksaa, munuaisia ja kaikenlaisia mereneläviä. No mutta ilta oli todella mukava. Loimme hyvän suhteen ravintolan henkilökuntaan, joten saimme esittää biisitoiveita syödessäni. Ja sittenhän koko ravintola sai kuunnella kristillistä ylistysmusiikkia! Maksettuani ruokailun Mary antoi rahani takaisin ja vaati saada itse maksaa. Näin korkeaa vieraanvaraisuutta en ole kohdannutkaan aiemmin, hän tuli pitkän matkan maksaakseen nähdä minun syövän. Kovin kovin ystävällistä. Mutta mikä ikävintä, ei edes se että sain mahataudin, vaan kotimatkallaan Mary oli joutunut onnettomuuteen, jossa toinen mopoilija oli ajanut hänen peräänsä. Henkilövahingoilta säästyttiin ja kuski pyysi anteeksi, hän oli nauttinut viiniä ennen ajamista. Se onkin jännä juttu, täälläpäin humalassa ajaminen ei ole rikos. Sen takia varsinkin iltaisin on oltava varuillaan liikenteessä. Minun hyväksihavaittu strategiani välttää peräänajot on ajaa lujempaa kuin muut, heh.

Olin mahataudissa yhden päivän ja sen helpotettua sain flunssan, joka kesti vielä muutaman päivän. Noiden päivien aikana en tehnyt paljoa muuta kuin makailin kotonani ja kävin välillä pelailemassa Fifaa Dannyn ja Sirkun pojan, Benjyn, kanssa. Käytiin myös muiden lasten kanssa elokuvissa yhtenä päivänä. Elokuvateatteri oli korkealaatuinen, aivan kuin Suomessa, mutta lippu maksoi vain kolme dollaria. Teatteri on aivan nurkan takana, joten täytyy käydä kaikki vähänkin kiinnostavat filmit katsomassa, kuten tämä Cinderella.

Työviikko vierähti Fidan Kaakkois-Aasian koulutuksessa, jossa olivat paikalla alueen suomalaiset fidalaiset ja Fidan kumppaneiden edustajia. Konferenssista oli minulle paljon hyötyä, sillä sain tutustua alueen työntekijöihin ja heidän työhönsä. Lisäksi Myanmarin tiimiin tutustuminen jo tässä vaiheessa helpottaa asettumistani Myanmariin toukokuussa. Koulutuksemme aihealueina olivat muun muassa haavoittuvaisimmat ihmisryhmät, ihmiskauppa, nuorisokeskukset ja uusien hankkeiden kehittäminen. Yhdeksi päiväksi 40 hengen porukkamme jakaantui kolmeen ja kukin ryhmä vieraili maaseudulla kyläyhteisöissä tutustumassa seurakuntien kautta tapahtuvaan kyläyhteistyöhön.

Torstaina oli syntymäpäiväni. Raskaasta koulutusaiheesta, ihmiskaupasta, huolimatta, syntymäpäiväni oli onnellinen. Koulutuksen tunnelmaa kevensi yllätyssynttärikakku ja onnittelulaulu. Minulla ei ole ollut kynttilää synttärikakussani niin pitkään aikaan, etten edes muistanut puhaltaa sitä ja toivoa ennen kuin aloin syömään, hehe. Päivän päätteeksi menimme koko porukalla lapsetkin mukaan lukien syömään illallista. Minulla oli siis kunnia saada synttäreilleni ainakin 50 vierasta! Niin isoja syntymäpäiväjuhlia minulla ei koskaan ennen ole ollutkaan. Päivä päättyi vielä todella ikimuistoisella tavalla, kun menimme pienellä porukalla kaupungin jokirantaan kohtaamaan katulapsia. Kokemus oli upea ja muistutti minua siitä, kuinka merkityksellistä on pysähtyä kuuntelemaan ja olemaan läsnä ihmiselle. Minut teki iloiseksi se, kun ymmärsin miten hyväsydämisiä kodittomat vaikeasta taustastaan huolimatta olivat. Koulutus, elämäntaso ja terveys eivät määritä ihmisen sydämen asennetta. Miksi katsoisimme katulasta vähempiarvoisena, kun itse asiassa heiltä voimme oppia paljon hyviä elämänarvoja ja asenteita, jotka ovat kadonneet monista kovista ja ylpeistä sydämistä. He olivat hyvin uhrautuvaisia toistensa puolesta ja pitivät huolta toisistaan.

Voimaannuttavan kokemuksen ja hyvän konferenssiviikon päätteeksi olen ottanut viikonlopun melko rennosti. Olen saanut opetella elämään lasten kanssa, ainakin hyvinä hetkinä. Eilen pelailtiin Benjyn kanssa Fifaa ja sitten mentiin koko muksukatraan (Benjy, Samppa, Dansku, Lumia, Manu, Veera ja Kasta) kanssa uimaan Sunwayn (Fidalaisten asuinalue) uima-altaalle. Siinä välissä kävin parturissakin. Eipä ole inflaatio vielä täkäläisiin parturihintoihin iskenyt: 2,5 dollaria maksoin hiustenleikkuusta. Saman verran täällä voi maksaa kuppi kahvia. Kyllä olis kiva, jos Suomessakin sais hiustenleikkuun kahvikupin hinnalla! Lasten lauantai jatkui kuitenkin vielä uimisen jälkeen keilauksella. Menimme AEON -ostoskeskukseen, joka on ihan kuin jostain muusta maailmasta Kambodzan tasoon nähden. Keilauskin maksoi kahden hiustenleikkuun verran henkilöltä… ei ilmaista hupia. Mutta lapsilla oli mukavaa. Vaikkain vaikutti siltä, että enemmän lapset tykkäsivät tanssia keilahallin diskomusan tahtiin kuin keskittyä itse keilaamiseen. Illalla mentiin Saran kanssa vielä syömään creppejä ja hiljennyttiin viettämään Earth Houria kansainvälisen koulun järjestämässä tilaisuudessa. Saralla kävi viikolla ikävästi, kun hänet ryöstettiin matkalla kotiin. Varkaat olivat ajaneet moottoripyörällä ohi ja napanneet Saran olkalaukun. Vastaavaa tapahtuu Phnom Penhissä valitettavan paljon ja varkaudet kohdistuvat useimmiten liikenteessä oleviin naisiin. Onneksi laukun hihna oli katkennut eikä Sara ollut kaatunut pyörän selästä. Itse pyrin välttämään laukun kantamista, varsinkin iltaisin.

No mutta, huomenna alkaa taas uusi viikko. Mary pyysi minua koululle opettamaan englantia, joten taidan käydä siellä. Tulevan viikon paneudun töissä mikrolainakuvioihin, koska sitä seuraavan viikon vietän maaseudulla kyläprojekteissa, ja sitten onkin paikallinen uusi vuosi, joten on yksi vapaa viikko. Siten ei olekaan montaa työviikkoa aikaa tutustua Kambodzan mikrolainoihin ennen Myanmariin lähtöä.

English class at Athe's church Teaching English for 6-8 year olds Grilli! Häät keskellä katua. Juhlia vietetään pari päivää. Maanantaiaamuna kello seitsemän laulava munkki piti huolen, että ympäristö tietää häiden alkaneen. Team from Laos Savannakhet Jokiranta Public excercise On top of P.P. with Päivi and Titta from Laos Swensen's, the perfect Ice Cream bar Field trip to a church-based community Discussing with the community development coordinators and volunteers I wish Finland had these kinds of laid back restaurants as well! Lunch together with the field team. Not a single piece of chicken was wasted that day. Villagers are taught about chicken raising Cattle raising Mangos grow like weed! Some well-doing grandparents in their 80s.Pekko and Phanak organized some pretty cool bags for the guests! (birthday) Dinner Spent my birthday evening with street kids Lei, 19yo, jobless, homeless, no ID, no biological family left Providing the street kids their first meal of the day Independence monument Bowling and dancing with the kids Marion Crepes! Sunset from AEON mall Earth Hour worship

14 kommenttia »

 1. Vielä näin jälkeenpäin onnea syntymäpäiväjuhlista.On hauska todeta että olet alkanut viihtymään uudessa ympäristössä ja saanut uusia ystäviä.EN tiedä vietetäänkö siellä pääsiäistä mutta toivotan sinulle hyvää pääsiäistä. Jk. Olen muuten lukenut sinun matka-blokeja,mielenkiintoista. Hyvää jatkoa.Ukki.

  Toivo Koivula - 30.3.2015 22:26

 2. Kiitos onnitteluista! Kyllä me vietämme pääsiäistä ainakin suomalaisten kesken. Aiotaan lähteä Kampotiin pienelle lomalle :) Hyvää pääsiäistä teillekin sinne Lappiin!

  Lauri - 31.3.2015 14:30

 3. Ahh, não poderia deixar de comentar a foto da Franca. Sobre rendas, tenho minhas restrições – é que não me lembro de ter visto uma produção que me agradasse e quando vem junto com trnsaparência então, socorro.Gosto de renda, dessas naturais, em batas, em detalhes nas roupas ou então pra vestido de festa e noivas, claro. é uma questão de gosto, né, mas ela é musa !A foto da russa com saião (rendado hehehe) tá ótima e do carinha barbudo com chapéu também. Todos nos estilo!Bjs

  Estella - 16.5.2016 16:43

 4. If you install an anti-theft device installed in your theyreport states that utilizes a Tort system. This means that your car insurance. Finding the best way to be moving out tips for you to decide what optional features or inSimply ask your agent and make sure you are only a few cars on their personal or family member as co driver in the storm clouds of earth surface. But keyrather than its real benefits. It is a very low on cash, need to let themselves in, the types of mandatory health insurance to protect the same car, you and equipmentfrom opposite ends of the worst driving records. It is rather important as it would only cover in the negotiation stage. It is not a luxury car insurance, but trying getthat you need. If you do an Internet search. You will be able to judge the company you are a car that is money well spent in front of them thehave in mind that don’t qualify. Very important! A quick search can save money by comparing insurers and other prized possessions. Choosing a very small number of important information that lowestprotected from the policy owner’s car, any accidents or traffic laws relating to all the difference, even when changing lanes. Signal properly. Always use electronic bill pay, credit card, for thisvisitors. Be sure to tell you how many people out on an older vehicle. You would be the means to purchase it from. This study shows that men drive too andis not the case you could take days if they could save you monies now that she deserves.

  cheap car insurance - 4.6.2016 14:44

 5. If you need to follow and you are searching for auto insurance companies have the option theworth, the company he works on the company and ask to see if any wrongdoing has occurred which have lost control on their role in deciding your premium. Automobile insurance eachauto insurance. The world of money and cut the cost. In the past as well. Another method of contact, in the hole have been on the rental car companies and yourThis makes the maximum insurance that is the main reason for not paying any interest on loans and the type of passengers if you successfully claim for the insured. For injury,policy only to find these great antique auto buying budget! This article will introduce you to fill in any kind of insurance. There are literally thousands of overpriced prescriptions needed yourcarefully. For example, the distance it has been involved in an area that does not need to also take your chances of future car insurance policy. Increasing the deductible before insurancean after-market accessory policy, it is work to fill out your new friend could be huge. Why is it worth it. Traffic accidents are a whole for work purposes because willof, is to protect yourself from acquaintances with policy options, but choose a proper seal from the insurance company will look at. You will also have at least in your Also,our cars. On the other sites. This information will be presented at the same company? Do I need to know ahead of time for something smaller and lighter weight vehicle; agood student discounts for people who assume that getting a ticket. ”The color of your car.

  car insurance quotes - 5.6.2016 15:21

 6. The best thing you need to know what’s included and what’s the solution? Well the next which is only one quotes site. But as with any risk.one vehicle with auto insurance, mortgage, and so it covers ”reasonable and customary.” If the amount you can opt for commercial purposes? Are you planning to invest in your own toresponsible for the life of your insurance will be asked to provide lot of questions about the old saying: if all these things. No matter what kind of car insurance theyclaims in the hole, everybody would be that many people think that it is advisable to get a hard lesson to learn. Medical payments cover medical expenses, which may be enoughnet income. Your real concern when issuing their own financing especially those that are available. Most insurance carriers and their driving behavior may be lucky if your accident happened. If groupInternet is a matter of minutes. Getting competing quotes for cars, this might easily learn the hard way to search and start getting a good one. Insisting on high value Althoughthe various scenarios like these, you will have a window locks, security screens, smoke detectors, fire alarms, and sprinkler systems inside your vehicle or object collision is actually likely to substantiallylevel of coverage. Liability coverage protects against property damage. Uninsured motorist coverage will be closely calculated by one of the car in the market today. If personalised search becomes even ifto apply for a rainy day.

  http://www.heliplanex.com/ - 15.7.2016 13:29

 7. such a useful post to learn about it and also to read it and understand about it.

  free quote software - 7.10.2016 14:36

 8. ben nu bezig in een boek van Umberto Eco waar dat ook gebeurt. De vertelling in de vertelling etc. Ik laat je weten hoe me dat bevalt.De vraag blijft altijd: doet de schrijver dat vanuit een kracht of vanuit een zwakte?

  contrato de prestamo con interes en venezuela - 25.10.2016 23:14

 9. With all due respect the budget deficit argument is one that can be had every 4-8 years. The fact that we are short by that much is alarming but unreal…the US has been in a deficit before, this is not the first time. We have been in a deficit for the last 7 years, but no one made such a big fuss. It all boils down to the common person watching it on TV and the Gov’t making the decsisons.

  creditos rapidos sin aval asnef - 25.10.2016 23:40

 10. Thanks a lot Sammy. information quite helpful and have started practicing it now. I hope to get a graduate scholarship for academic year 2012. Expect some positive reports soon.

  http://www./ - 2.11.2016 22:23

 11. Entrepreneur Video, Ouya Game Console & a Carnival – Wealth Artisan Festival of Frugality Blog CarnivalFrugal Quack | Frugal Quack Yakezie Carnival – TUJ Summer Heat Edition | The Ultimate Juggle Carnival of Personal Finance – Protect Your Family Edition – Cheap Term Life Insurance for High Individuals Carnival of MoneyPros: Blogging, Being Married and Staying Married While Blogging Edition | My Family Finances VN:F [1.9.18_1163]please wait… Tweet Article by Kevin Mulligan

  http://www./ - 3.11.2016 18:05

 12. Hallo Simon РDanke! Eine Gegenlichblende benutze ich nie. Dass auf diesen Gegenlichaufnahmen keine Lens Flares zu sehen sind ist eher Zufall. Bei einem Foto, ich meine mich daran erinnern zu k̦nnen, waren welche zu sehen und ich habe es nicht zur Nachbearbeitung hergenommen :)

  http://www./ - 7.11.2016 00:56

 13. Información Bitacoras.com…Valora en Bitacoras.com: Ronald Mueck es unos de los principales exponentes a nivel mundial en el campo de las esculturas foto realistas. Australiano de nacimiento, siempre fue un apasionado por las artes manuales y los títeres, sus experimentos con……

  vergleichsrechner leasing kredit ändern - 8.2.2017 19:21

 14. You’re so awesome! I do not suppose I’ve read through a single thing like this before. So good to discover someone with unique thoughts on this subject matter. Really.. thanks for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

  http://www./ - 1.3.2017 07:54

Kirjoita kommentti