Sudanista pari sanaa, sitten vaihdan maisemaa

Sudan - 13.12.2014 01:28

Vierailuni Sudanissa alkaa olla tiensä päässä, ja seuraavaksi matka jatkuu etelään kohti Swazimaata. Ensin kuitenkin hieman mietteitä tämän lyhyen ajan pohjalta, jonka olen saanut Sudanissa viettää.

Ennakkoon ajattelin ehtiväni jatkaa gradun kirjoittamista täällä Sudanissa, mutta nähtävää näille 11 päivälle olikin enemmän kuin odotin, joten gradun työstäminen jäi aika vähäiseksi. Yhä jäi kiinnostavia asioita tekemättä ja näkemättä, joten kyllä täällä saa turistikin aikansa kulumaan ihan mukavasti.

Vaikka vierailuni onkin ollut lyhyt, niin tänä aikana tapaamieni ihmisten perusteella sudanilaiset ovat todella ystävällistä ja vieraanvaraista kansaa. Vastaanotto on ollut todella lämmin, niin kirjaimellisesti kuin vertauskuvallisestikin. Liikkuessani Khartoumissa riksatakseilla kuskit eivät usein puhuneet lainkaan englantia, ja vaikka annoin päämääräni osoitteen arabiaksi kirjoitettuna niin hän ei silti saattanut tietää mihin ajaa. Tällöin hän kyseli muilta neuvoa ja aina pääsin minne halusin, eikä kuski yrittänyt huijata maksunkaan suhteen. Tunsin oloni aina turvalliseksi kaikkialla; kukaan ei huudellut tai muutenkaan ottanut ukottavaa kontaktia, vaikka liikuskelin yksikseni sekalaisilla ja sokkeloisilla toreilla.

Tänään olimme isän kanssa etsimässä kamelimarkkinoita emmekä osanneet oikeaa suuntaa, mutta kamelin kuvaa kännykästä näyttämällä joukko miehiä lähti ajamaan edellämme ja opastamaan meidät markkinapaikan suuntaan. Myöhemmin tänään kävimme katsomassa islamilaisten sifu –mystikoiden tanssitapahtumaa eräällä moskeijalla, jossa meidät otettiin mukaan katsomaan tapahtumaa läheltä, ja kannustettiin osallistumaan juhlaan, mutta pitäydyimme vain katselijoina. Siinä katsellessamme muutamat tulivat juttelemaan meille englanniksi ja selittämään mistä tapahtumassa oli kyse. Port Sudanin laivarannassakin ollessamme sudanilainen Abraham tuli juttelemaan meille ja pyysi osallistumaan kanssaan kahville. Pariin otteeseen esille on noussut kysymys myös uskonnosta, ja kertoessamme olevamme kristittyjä olemme saaneet muslimeilta myönteisen vastaanoton ja arvostusta uskoamme kohtaan.

Toki maassa on myös epäkohtansa. Kuten useissa Afrikan maissa, Sudaninkin presidentti on syyllistynyt väärinkäytöksiin ja tämän myötä itse asiassa maa on pakotteiden vuoksi mustalla listalla, mikä vaikeuttaa muun muassa ulkomaista kaupankäyntiä ja rahaliikennettä. Erikoinen on myös miehen ja naisen välinen asema yhteiskunnassa. Miehet ja naiset pysyvät usein julkisesti erillään, kuten tänään juhlassa osallistujat olivat ainoastaan miehiä. Työntekijöinä naisia on tullut vastaan vain kahvin- ja teenkeittäjinä, mutta ravintoloiden tarjoilijat, kauppojen myyjät, leipurit, kuskit, moskeijoiden imaamit ja poliisit ovat kaikki miehiä. Perhe on islamilaisessa kulttuurissa suuressa roolissa ja naisen tehtävä tuntuukin olevan lapsista ja kodista huolehtiminen. Mutta ei siis puhettakaan samanlaisesta tasa-arvosta kuin mitä meillä Suomessa on naisen ja miehen välillä.

Kodin ja perheen lisäksi naiset tuntuvat käyttävän aikaa laittautumiseen, sillä marketit pursuavat kaikenlaisia kimaltelevia koruja ja helyjä, kenkiä ja kankaita, hennaa ja hajusteita. Sudanilaiset naiset ovatkin kyllä todella kauniita kasvoiltaan. Muusta on hieman hankala sanoa, koska pää on peitettynä huntuun ja joillakin burkhasta näkyvissä on ainoastaan silmät, eräällä ei niitäkään. Erikoisen kontrastin luokin se, kuinka miehet ovat lähes aina pukeutuneina valkoisiin kaapuihin ja naisilla puolestaan on upean kirkkaita värejä kankaissaan. Erityisesti keskellä väritöntä autiomaata tai hökkelikylää naisten asut tuovat väriä elämään.

Siispä siis, Sudan on maa, jossa on erikoinen ja kiinnostava kulttuuri, ja jossa ihmiset ovat raittiita, iloisia sekä ystävällisiä. Mediassa puhutaan sodista ja rauhattomuudesta Sudanissa sekä vaarallisista muslimi-terroristeista maailmalla, mutta ei ehkä ole syytä ajatella ihan niin mustavalkoisesti.

Egg hotel. Melko moderni! Vettä ohikulkijoille. Vieraanvaraisuutta Kurkkuja. Mutta sen jälkeen kun sekaan kaadettiin moottoriöljykanisterista pähkinäkastiketta minun ei enää ollutkaan nälkä. Lähimarketti Niilin antimia Kaupankäyntiä Whirling Dervishes Naapurimaan herkkuja Paikallinen Thank you comagain!

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti