Paluu paratiisiin

Swazimaa - 29.12.2014 15:19

Terveisiä Swazimaasta, jossa vietimme rentouttavan farmijoulun isän, Heatherin sekä ystävieni Mikan ja Hennan että eteläafrikkalaisten Stephenin ja Chandren kanssa, unohtamatta farmin kahta vesselirusselia, Springiä ja Summeria. Terveiset tulevat tosin hieman jälkikäteen, sillä olen jo Tukholman lentokentällä menossa kohti kotia. Farmilla ja yhdessä ollessa oli paljon kaikkea muuta tekemistä, että kirjoittaminen jäi, mutta toisaalta kirjoitettavaakin oli melko vähän, koska otimme loman loman kannalta yksinkertaisesti nauttien farmilla olosta.

Kuivan ja pölyisen Sudanin jälkeen tuntui kuin olisi saapunut vehreään paratiisiin farmille tultaessa. Ympärillä oli vihreää metsää, virtaavaa vettä, kukkivia kukkia ja lintuja pesänrakennuspuuhissa. Kaikki oli täynnä elämää. Niin myös Spring ja Summer, jotka olivat aina mukana farmilla liikuttaessa, milloin mönkijän kyydissä, auton lavalla tai patikkareissulla. Päivät olivat lämpimiä ja kosteita, +25 asteen molemmin puolin, ja usein iltapäivällä tai alkuillasta tuli lyhyt ukkoskuuro, kerran kunnon raekuurokin. Kiitos kasvaneen metsän ja maata sitovien puiden, farmitiet eivät enää onneksi huuhtoutuneet sateen mukana kuten viisi vuotta sitten usein kävi. Minun ja Paijun istuttamat palmupuutkin olivat kasvaneet siitä huolimatta, että linnut kynivät puut paljaiksi käyttäen lehtiä pesänrakennukseensa. Palmut eivät olleet vielä kuitenkaan kasvaneet aivan tarpeeksi, että olisimme kiinnittäneet riippumattomme niihin, mutta ehkä seuraavan kolmen vuoden päästä riippumaton saakin laittaa jo palmujen väliin.

Muzi ja Ivy olivat yhä farmilla töissä, mutta muuten aika lailla koko työväki oli vaihtunut. Happy oli kuulemma parturina jossain ja joku toinen kuorma-autonkuljettajana toisaalla. Muzi oli hankkinut muutamia lehmiä ja lampaita, jotka käyskentelivät farmilla. Lehmät ja lampaat eivät siis olleet korvanneet työväkeä.. Joka tapauksessa, pian ne tekisivät taas lisää lehmiä ja lampaita ja eläinten määrä farmilla kasvaa. Minusta on vain mukavaa, kun farmilla on eläimiä. Yhdellä yöllisellä mönkijäsafarilla näin metsässä jonkin kauriseläimen ja isä näki myös jonkin vastaavan pari päivää myöhemmin, joten eihän sitä tiedäkään mitä kaikkia eläimiä farmilla piilee. Uusina asukkaina farmille olivat saapuneet myös apinat, joiden vuoksi Muzi ei voinut tosin enää kasvattaa maissia. Apinat asuvat joen yläjuoksulla, jossa kerran autoillessamme Summer hyppäsi apinan perään, minkä jälkeen kuulimme joelta koiran ulinaa. Summerilla oli häntä koipien välissä pitkään sen jälkeen, mutta verta tai iskua emme nähneet missään, joten ehkä hän oli vain järkyttynyt jostain. Vielä uusina Salmiakkifarmin asukkeina olivat lepakot, joita en muista viimeksi nähneeni, mutta nyt niitä täytyi pelastaa uima-altaasta hukkumasta. Sisiliskot olivat vallanneet batteryhousen ja sen vieressä näimme yhden käärmeenkin. Varaania emme nähneet, koska koirat olivat kuulemma ahdistaneet hänet kuoliaaksi.. Termiitit olivat yhä siellä, mutta näyttivät luovuttaneen jo sodan metsää vastaan. No kyllähän se eukalyptus kasvaa melkein kuin kiinalaiset kaupungit!

Viihdyimme lähes koko kahden viikon loman farmilla puuhastellen kaikenlaista terassin rakentamisesta mönkijäsafareihin. Aamut alkoivat maittavilla terassiaamiaisilla samalla katsellen pesiä punovia lintuja ja illat päättyivät usein saunomiseen, Heatherin maittaviin illallisiin, lautapeleihin ja yöllisten sirkkojen, sammakoiden ja muiden eläinten ääniin. Saunoimme tosiaan paljon, jopa Stephen uskaltautui ensimmäistä kertaa elämässään saunaan ja kaikkien yllätykseksi saunoi meistä pisimpään! Testasimme eukalyptusvihdankin, joka oli pehmeämpi ja eri tuoksuinen kuin kotosuomen koivuvihta. Kerran kävin myös Muzin kanssa savusaunassa. Hän on oppinut nauttimaan saunomisesta ja sanoi käyvänsä jopa pari kertaa viikossa rentoutumassa saunassa. Edellisenä jouluna hän oli kuulemma kutsunut ystäviään farmille saunomaan. Kuulemma farmin kuorma-autonkuljettaja käy Muzin kanssa silloin tällöin saunomassa. Hienoa, että saunakulttuuri leviää maailmalle! Kyllä varmaan pian turkinpippurit ja karjalanpiirakatkin.

Joulua vietimme suomalaiseen tapaan saunomalla, jälleen kerran, illallistamalla ja jakamalla lahjoja jouluaattona. Tarjolla oli muun muassa Mikan ja Hennan tekemää farmin uusista perunoista valmistettua perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, salaattia ja erilaisia lihoja. Olimme Mikan ja Hennan kanssa käyneet teettämässä paikallisella puusepällä löylykauhan salmiakkilogolla isälle, josta tulikin hyvin onnistunut lahja ja se pääsi heti käyttöön!

Farmilla lomailun lisäksi vietimme Mikan ja Hennan kanssa pari päivää Etelä-Afrikassa Krugerin luonnonpuistossa safarilla. Olimme laittaneet ikonisen Land Roverin kuntoon, joka veikin meidät sinne ja takaisin. Paluumatkalla tosin oli hieman ongelmia, mutta niistä selvittiin ajamalla kaasu pohjassa. Meidän onnistui nähdä safarin ensimmäisenä päivänä jo hippoja, puhveleita, sarvikuonoja, norsuja ja kirahveja. Sen lisäksi näimme toisena päivänä vielä hyönia, leijonan ja gepardipariskunnan. Yksi hienoimmista hetkistä oli kuitenkin, kun parinkymmenen elefantin lauma käveli aivan automme edestä. Eläinpuistossa eläimien kohtaaminen on eri tuntuista kuin eläintarhassa, jossa eläimet ovat kaltereiden takana, Krugerin puistossa eläimillä on tilaa liikkua. Parin päivän safarista huolimatta ehdimme nähdä vasta noin viidesosan koko puistosta, tai siitä minne autolla pääsee. Luonnonpuisto taitaa olla kooltaan jopa Swazimaata suurempi.

Swazimaassa kävimme myös Ngwenyan lasinpuhallustehtaalla ja maailman vanhimmalla (43 000v.) rautamalmikaivoksella. Lasinpuhallus on lähtenyt aikoinaan liikkeelle ruotsalaisten kehitysyhteistyöprojektina ja nyt siitä on tullut yksi maan tunnetuimmista tuotteista ja turistikohteista. Mieleenpainuvampi kokemus oli tosin yksityisopastus hiljattain suljetulla kaivoksella. Maisemat vuorelta olivat hulppeat ja malmin korkea rautapitoisuus silminnähtävää sekä käsinkosketeltavaa. Kaivosmuseo konkretisoi paikan historiaa.

Yhden lauantai-illan vietimme House on Firella reggaefestivaaleilla, jonne oli kokoontunut ihmisiä Zimbabwesta saakka. Livemusiikkina reggae toimi mainiosti ja sai rytmeillään ihmiset ottamaan iisisti. Musiikin ja illanvieton lisäksi oli kiinnostava katsella minkälaista väkeä paikalle oli saapunut. Yleisössä tuntui olevan paljon amerikkalaisia valkoihoisia ja ainakin joidenkin kuulin puhuvan amerikkalaisesta Peace Corpsista, liekö sitten heikäläisiä. Toki joukossa oli myös värejä tunnustavia rastafareja. Meno oli kuitenkin yllättävän rauhallinen ottaen huomioon, että kyseessä oli reggae festivaali Swazimaassa, joka on tunnettu ”kullastaan”.

Loma on ollut oikein kiva: mukavaa yhdessäoloa, kevyttä tekemistä, hyvää ruokaa ja hyvät säät, ja oli mukava nähdä Stephenia, Muzia, Ivya ja farmin koiriakin pitkästä aikaa + Chandre uutena tuttavuutena. Mika ja Hennakin tuntuivat viihtyvän farmilla oikein hyvin, joten heidän ensimmäisestä Afrikan matkastaan taisi tulla myös onnistunut – tulevia reissuja odotellessa siis. Tuttuun paikkaan palaaminen auttoi minua nauttimaan olostani kaikessa rauhassa. Tuntuu nimittäin kuin farmi Swazimaassa olisi jo toinen koti minulle. Lisäksi Sudanin jälkeen koko loma on tuntunut jo pidemmältä reissulta, jonka aikana on saanut nähdä ja kokea vaikka mitä. Todella hieno matka, on saanut uutta ja vanhaa, aktiviteetteja ja lepoa. Erittäin lämmöllä muistelen kyllä aikaa Sudanissa, tykkäsin siitä, auringosta ja ystävällisistä ihmisistä. Näillä uusilla kokemuksilla ja uusilla eväillä kohti uutta vuotta ja Suomen talvea, jonka voin tuntea jo pikku hiljaa saapuneen Tukholman olosuhteista päätellen.

Koivula farm house Terrace breakfast Weaver birds Old cottage and the smoke sauna Palm trees got bigger Exploring the farm with quads Night safari Spring wouldn't let us leave him behind when we took the quad bikes Summer, the other dog, wouldn't leave the bakkie in case someone would leave without her They stuck with us no matter what Some more farm Men at work. No wait a minute.. Men at work. Hand craft made by farm workers from farm grass Sometimes the weather kept us inside Then we played inside Inside was warm and cozy Warm was also at Ngwenya glass Even Ngwenya mine was warm And mountainous like usually in Swaziland Then we went looking for a Christmas tree Not this one though This one! Very pretty Then Christmas happened Everyone had fun FUN like this Even the dogs were allowed to have fun While Mika and Henna were having a war Merry Christmas! "Oh that dog is in heaven"  Sun splash reggae festival at House on FireThen we took the Landy for a drive ..to Kruger national park This is not Kruger NP, it's from Swazi Candles Although we saw something similar also in KNP Some fighting couples as well Happy couples Elegant couples Some quiet ones Some were blocking the roads again ... and again After all it was time to end the show And come back home

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti