Barcelona voitti!

Espanja - 26.11.2014 01:26

Vietin pidennetyn viikonlopun Barcassa Paijun luona. Oli todella mukava miniloma ja yllätyin itsekin, kuinka paljon pidin kaupungista! Oletin jotenkin, että Barcelona on suurkaupunki siinä missä muutkin, mutta ei se niin ollutkaan.

Paijun kämppä oli vanhankaupungin keskustassa erinomaisella paikalla, joten metro, ravintolat, kuppilat, ranta ja monet nähtävyydet olivat lyhyiden kävelymatkojen päässä. Liikkuminen vanhassakaupungissa oli mukavaa, koska ei tarvinnut kävellä liikenteen seassa, vaan sai rauhassa tutkia vanhankaupungin lukuisia kujia poissa metelistä ja kiireestä. Pidin myös Barcelonan vanhoista kivirakennuksista, valtavista katedraaleista, patsaista ja muista vanhoista taideteoksista. Vanhassakaupungissa sijaitseva Barcelonan basilika-katedraali oli jo näyttävä, mutta hieman etäämpänä on vielä majesteettisempi arkkitehti Gaudin suunnittelema Sagrada Familia katedraali. Katedraalia on alettu rakentaa jo 1800-luvun lopulla ja työt jatkuvat yhä. Käytiin tutustumassa Gaudin muuhunkin suunnitteluun Park Quellissa, joka on 1900-luvun varakkaille suunniteltu asuinalue. Gaudin kädenjälki on omalaatuista, hieman kuin jostain lasten saduista, mutta samalla myös futuristista. Työssään häntä inspiroi luonto, geometria ja raamattu.

Vaikka olin Barcassa vain kolme kokonaista päivää, niin ehdimme tehdä Paijun kanssa monenlaista.Mieleen jäi erityisesti todella hyvät ruoat, viihtyisät ravintolat ja kuppilat. Söimme joka päivä jokaisella aterialla jotain erilaista, mutta aina erinomaista! Oli todella onni, että Paiju oli kanssani ja pääsin kokemaan yhden euron pinchot, makamakan erikoispurilaiset, mustekkalapastan, omelettibrunssin ja tapakset. Eikä syöminen ollut kallista, puhumattakaan viinistä, joka saattoi maksaa vain 1,2€ lasillinen. Tykkäsin syödä illallista klo 21-24 aikaan, jolloin paikallisetkin vasta syövät. Ruokailu oli oikein nautinnollista, ravintoloissa oli paljon iloisia, puheliaita ihmisiä ja rento meininkin muutenkin. Miinuksena täytyy kyllä mainita asiakaspalvelu, joka oli usein melko välinpitämätöntä tai jopa töykeää, ja joskus sitä sai vain catalaniksi/espanjaksi, mutta onneksi Paiju osasi homman.

Barcelonaa voi luonnehtia rennoksi alternatiivikaupungiksi, jossa ihmisiä näkee moneen junaan.
Toinen mieleenpainuva asia oli, kun vuokrasimme Paijun kanssa longboardit ja menimme ensimmäistä kertaa elämässämme lonkkaamaan rantabulevardille. Molemmat tykättiin siitä niin paljon, että palautimme laudat vasta illan tultua! Paijukin oli jo tosi hyvä lonkkaamaan, vaikka ei ollut koskaan kokeillut minkäänlaista lautailua. Minulla vielä palautui mieleen skeittauksen ja snoukkauksen opit, joten sain homman haltuun nopeasti ja opetin Paijullekin. Longboard on todellakin toimiva kulkuväline Barcelonassa, jossa ei tarvitse pelätä jäävänsä autojen alle, koska autottomia alueita on reilusti.

Kolmas mieleenpainunut muisto oli käydä katsomassa FC Barcelonan ja Sevillan välistä Espanjanliigan jalkapallo-ottelua lähes 100 000 muun katsojan kanssa Camp Noun stadionilla. Jalkapallo on katukuvassa kaikkialla kauppoineen ja pelipaitoineen, FCB onkin katalaanien ylpeyden aihe. Eikä syyttä, sillä niin vakuuttavat olivat heidän otteet, kun Sevilla kaatui lukemin 5-1! Tunnelma katsomossa oli huikea ja suosionosoitukset kolme maalia tehneelle taiturimaiselle Leo Messille ylistävät! Todella upea kokemus, joka sai kyllä onnenhymyn tarttumaan.

Sellainen keikaus Barcelonassa. Onneksi vaihdoin lippuni ja sain yhden lisäpäivän Barcassa, kun jalkapallomatsi siirretiin pelattavaksi päivää aiemmin. Tuntui niin hyvältä syödä oikein hyvin ja käveleskellä lämpimässä illassa vanhankaupungin sokkeloissa. Nyt ymmärrän, miksi Paiju ei oikein haluaisi palata Suomeen. Barcelona on mukava kaupunki. Ja vaikka se onkin suurkaupunki, niin tykkäsin siitä kuinka paljon kaupunkiin oli jätetty rauhallisia ja avaria puistoja sekä aukioita.

Paijun kämppä sijaitsi aivan vanhankaupungin ytimessä. Monin paikoin Barcelonaa oli tällaisia isoja avaria toreja ja aukioita. Kaupungissa oli myös paljon vaikuttavia patsaita Hiekkarantaa ja surffareita Suurkaupungista löytyy tilavia ja näyttäviä puistoja, joissa paikalliset viettävät vapaa-aikaansa. Paijun kämpän alaovi näytti suomalaiseen silmään hieman epätavalliselta. Näkymät Paijun huoneen parvekkeelta suoraan Avinyon kadulle. Olin ostanut Paijulle synttärilahjaksi liput FC Barcelona - Sevilla jalkapallomatsiin, josta tuli maukas 5-1 kotivoitto! Huikeatasoista jalkapalloa. Itse mestari Messi tehtaili hattutempun! Yleisöä paikalla lähes 100 000 ja siitä kyllä lähti ääntä niin että korvissa soi! Yhden euron pinchoja, nam! Pinchoravintoloita oli kadulla useita erilaisia. Tässä herkullinen avokadotäyte. Espanjalaisella brunssilla. Pöydässä omelettia ja suussasulavaa lohi-kananmunapatonkia.Näkymä Barcelonaan Park Quellin puistossa Pysähdyimme nauttimaan auringonpaisteesta Park Quell täynnä turisteja.. Vähän kuin kylppärin seinälaatoitus Vaan on ollut kyllä työnsarkaa tämmöisen mosaiikkikokonaisuuden tekemisessä. WP_20141123_16_47_03_Pro Paiju sanoi näitä piparkakkutaloiksi, ja niiltä ne kieltämättä vähän näyttävät valkoisine kuorrutuksineen. WP_20141123_16_55_54_Pro Detaileja joka paikassa Barcelonan basilika Syömässä tyylikkäässä argentiinalaisravintolassa, Moreliassa. Tilasin musteella maustettua pastaa! WP_20141123_21_13_52_Pro Katalonian historiamuseo Vanhankaupungin kadut puolenyön aikaan. Myymälöiden luukut olivat menneet jo kiinni. Erikoista oli se, että lähes kaikki luukut olivat täynnä spraytageja, mutta kun siihen tottui, niin se jotenkin kuului katukuvaan.Sagrada Familian majesteettinen katedraali WP_20141124_11_05_47_Pro Gaudi suunnitteli kirkon katon muistuttamaan metsän latvustoa. Täydellinen valon harmonia oli myös tärkeää. Ylhäältä tuleva keltainen valo kuvastaa Jumalaa. WP_20141124_11_19_59_Pro Veistos kuvastaa Jeesuksen yksinäisyyttä maan päällä Lähdettiin lonkkaamaan rantabulevardia pitkin! WP_20141124_16_48_21_Pro Paiju oppi tosi nopeasti! WP_20141124_17_01_07_Pro Todella siisti kulkutapa Barcelonassa, kun on paljon tilaa rullailla! Viimeinen illallinen Barcelonassa kruunattiin syömällä tapaksia rennossa Bormuth ravintolassa!

Jahas, mutta viikon päästä sitä ollaankin jo Sudanissa, jehjeh! Minkähänlaista ravintolakulttuuria ja aktiviteettia siellä on tarjolla.

1 kommentti »

  1. Hienoja kuvia!

    Sakari - 1.12.2014 10:16

Kirjoita kommentti