Kiipeilyreissu Alpeille alkaa

Ranska - 15.9.2014 13:10

Ystäväni Ruut ehdotti minulle alkuvuodesta hurjaa ideaa lähteä valloittamaan Mont Blanc. Meillä olisi kokenut kiipeilijä mukanamme, joten edessä olisi ainutlaatuinen tilaisuus päästä kokemaan jotain unohtumatonta. Vaikka tiesin itseni kokemattomaksi vuori- tai edes ulkokiipeilijäksi, ja ajatukset lumivyörystä, vuoristotaudista sekä korkeista paikoista pelottivat, niin halusin lähteä mukaan! Tämä olisi tilaisuus kokeilla rajojani ja voittaa pelkoni, tehdä jotain mitä muistella ylpeänä uskalluksestaan.

Kiipeilytiimiimme kuului Ruutin lisäksi Sami, Eetu, Ari-Pekka ja Mirjam. Samin opastuksella pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan jääkiipeilyä, kun harjoittelimme Nuuksiossa. Olin tuolla kerralla kovassa kuumeessa, mutta aikataulu oli lyöty jo hyvissä ajoin lukkoon ja yhteistä aikaa koko porukalle oli vaikea löytää, joten oli mentävä. Hyvä että menin, koska tykkäsin jääkiipeilystä jäähakkuineen ja –rautoineen todella paljon! Samalla pääsin ensimmäistä kertaa Suomessa ulos köysikiipeilemään. Jääkiipeilyn lisäksi Sami harjoitutti meillä sisäseinäkiipeilyä ja lumien sulettua ulkokalliokiipeilyä. Treenin kohokohtana mieleen jäi kalliokiipeily Olhavalla, Repoveden kansallispuistossa, jossa on Suomen parhaimpia ja korkeimpia ulkokallioita. Harjoittelimme siellä muun muassa köydellä laskeutumista noin 50m korkeudesta. Vaikka laskeutuminen jännitti aluksi kovastikin, niin tuon viikonlopun aikana pääsin askeleen lähemmäs korkeanpaikanpelkoni voittamista.

Lähdimme lopulta töiden päätyttyä elokuussa kahdeksaksi päiväksi Ranskan Alpeille Chamonixiin. Tarkoituksenamme oli kalliokiipeillä Chamonixin ympäristössä pikkuhiljaa kiipeilykorkeutta nostaen ja lopulta nousta Länsi-Euroopan korkeimmalle vuorelle, 4810m korkeudessa sijaitsevalle Mont Blancille.

Aiempaa vuorikiipeilykokemusta seurueestamme löytyi ainoastaan Samilta ja Ruutilta. A-P tosin oli käynyt Ruutin kanssa Kebnekaisella edellisenä kesänä. Ruutilla oli kokemusta Nepalista ja hiljattain Perun Andeiltakin. Sami oli retkikuntamme kokenein vuorikiipeilijä ja käynyt jo joitain kertoja aiemmin Mont Blancilla. Hän oli tänä kesänäkin jo ehtinyt viettää Alpeilla muutaman viikon kiipeillen ennen meidän saapumistamme.

Kalliokiipeilyä Alpeilla

 1. päivä – Chamonix

Saavuin Chamonixiin Samin luo ennen muuta seuruettamme pienen lentolippusekaannuksen vuoksi. Tämä tarjosi mahdollisuuden nauttia auringosta ja lämmöstä alppikylän terasseilla, mikä tuntui hyvältä hieman koleasta ja syksyisestä Suomesta tullessani. Kylästä katselin jylhää lumihuippuista Mont Blancin massiivia, mutta ei sen päälle nouseminen näyttänyt ainakaan alhaalta vaikealta, varsinkaan kun kuulin espanjalaisen Kilian Jornet Burgadan juosseen vuoren huipulle ja alas 4,5 tunnissa auttaen samalla kaverinsa ylös railosta.

Saavun kohti Geneveä. Lentokoneesta näkee jo Mont Blancin huipun! When in France, have Orangina. Chamonixin autoja. Mulle kans! Viimeviikon lumisateiden sameita sulavesiä. Hyviä pultattuja reittejä lähes takapihallamme! Täällä tämä on koko perheen laji. Loputkin seurueesta saatu paikalle.

Illalla loput retkikuntalaisemme saivat saapua katettuun pöytään pieneen alppimajaamme. Seuraavana aamuna olisi kuitenkin jo varhainen herätys.

2 kommenttia »

  1. Asiaa! Kiva että kirjotat reissusta! Ja muutenki kiva, että oot kirjottanu taas blogiin. Lisäpäiviä ja kuvia odotellessa.. Voit käyttää munkin kuvia jos haluat:P

    Eetu - 22.9.2014 13:18

  2. Kiitoksia! Nyt sain tekstit ulos, joten seuraavaksi kuvien kimppuun :)

    Lauri - 2.11.2014 21:47

Kirjoita kommentti