Singapore is a fine city

Hongkong, Singapore - 11.1.2013 00:33

Singapore on paljon muutakin kuin sakkojen kaupunki. Eikä se ole pelkästään Aasian laiva- ja lentoliikenteen solmukohta. Se on kaunis maa ja kiintoisa kulttuurien sekoitus. Ei varmaan missään muualla ole kristittyjen kirkko, muslimien synagoga, hindu- ja buddha-temppeli niin lähellä toisiaan kuin leijonakaupungissa, Singaporessa. Ja kaikki pystyvät elämään sulassa sovussa, kullakin on mahdollisuus olla oma itsensä. Singaporelaiset opetetaan jo kouluiässä kunnioittamaan ja elämään erilaisten ihmisten kanssa. Jos Suomessa tuntuu joskus työläältä kääntää asiat suomeksi ja ruotsiksi, niin se on pientä Singaporeen nähden, jossa ohjeet annetaan englanniksi, kiinaksi, malesiaksi ja tamiliksi.

Marina Bay

 

Olin etuoikeutettu asumaan kolme päivääni Singaporessa HKUST:n koulukaverini, Wendyn, ja hänen vanhempiensa luona. Vaikka kyseessä oli valtion tarjoama public house, joissa 80% singaporelaisista asuu, niin se oli silti isompi kuin yksikään Hong Kongin asunnoista, joissa kävin. Vaikka usein sanotaan, että Singapore on kuin Hong Kong, niin minusta paikat ovat kuitenkin hyvin erilaiset. Taivastelin Singaporen futuristisia rakennuksia, joita itse asiassa odotin näkeväni jo Pekingissä, Hong Kongissa, Soulissa tai viimeistään Tokiossa, mutta ne löytyivätkin Singaporesta. Ajattelin Aasian suurten kaupunkien olevan kehityksen kärjessä ja siten arkkitehtuurissa vain mielikuvituksen olevan rajana. Hyvä, että tulin Singaporeen, koska muuten olisi jäänyt näkemättä jotain mitä Aasialta odotin.

Singaporessa tiet ovat leveämpiä ja talot matalampia kuin Hong Kongissa. Täten tilan tunnetta on aivan eri tavalla ja varsinkin kun ihmisiäkään ei ole päänsäryksi asti. Suurimman osan ajasta ihmettelin, että missä kaikki 5 miljoonaa ihmistä täällä ovat, kun oli niin mukavan rauhallista. Singapore on vielä Hong Kongia reilusti pienempi; otin lentokentältä taksin maan halki toiselle laidalle 40 minuutissa. Singaporen ilmavoimatkin joutuvat kaartelemaan hyvin pienessä ilmatilassa, joten hävittäjiä ja muita sotakoneita näkyi taivaalla tämän tästä. Kuulemma amerikkalaisetkin tykkäävät tulla Singaporen ilmatilaan harjoittelemaan u-käännöksiä. Armeija Singaporessa otetaan tosissaan; kaikilla miehillä on kahden vuoden pakollinen palvelus.

Hong Kongissa levähdyspaikat ja puistot ovat kiven ja kiireen alla, eihän siellä kenelläkään ole aikaa istua, mutta Singaporessa oli paljon puistoja, levähdyspaikkoja ja rantabulevardeja penkkeineen. Kaupunki oli viihtyisä, varsinkin Marina Bayn alueella oli kiva istuskella vettä ja rakennuksia katsellen. Singapore on myös puhtaampi eikä kaduilla ei ole juurikaan katukeittiöitä. Muutenkin paikka on paljon levollisempi Hong Kongin keskustaan verrattuna, jossa on paljon melu- ja mainossaastetta.

HK:ta ja Singaporea yhdistää brittiläiset, joskin Singaporessa näkyi paljon enemmän brittikolonian aikaisia rakennuksia kuin Hong Kongissa. Voi olla, ettei Kiina antanut brittien rakennella Hong Kongiin, joka oli heillä vain lainassa. Molemmat maat ovat sekoitus länsimaita ja kiinalaisuutta, mutta Singapore on vielä länsimaisempi ja monikulttuurisempi, englantia puhutaan enemmän.

Valitettavasti monet Wendyn ystävät suunnittelevat muuttavansa pois Singaporesta. Vaikka siellä on turvallista ja hyvä olla, niin valtio on liian kontrolloiva, mielenosoitukset on rangaistuksen uhalla kiellettyjä niin kuin monet muutkin kielletyt asiat. Hallituksella on sellainen käytäntö, että se mitä ei toivota tapahtuvan pitää kieltää kovilla rangaistuksilla uhaten, niin mitään ei tapahdu. Toinen syy lähdölle on se, ettei Singapore tunnu kodilta monille. Koska maa on niin suuri sekoitus erilaisia kulttuureja, ei singaporelaisilla ole olemassa omaa singaporelaista identiteettiään. Koulutetut ulkomaalaiset pääsevät maahan erittäin helposti ja nopeasti saavat täysin samat edut kuin syntyperäiset singaporelaiset, mikä ei tunnu reilulta singaporelaisia kohtaan. Kouluissa ollaan kuitenkin yritetty rakentaa singaporelaista identiteettiä patrioottisin keinoin, sillä ensimmäisen 12 kouluvuoden ajan koulu alkaa kaikilla joka aamu kello 7:25 lipunnostolla ja Singaporen valan lausunnalla. Sen jälkeen on noin 20 minuuttia, kun kaikkien pitää lukea jotain kirjaa, kunnes tunnit alkavat kello 8. Todella kontrolloitua.

Wendyn kanssa kävimme Little Indiassa, China Townissa ja muilla historiallisilla alueilla. Marina Bayn ja sen superpuutarhan lisäksi kävimme Harbour Frontissa katsomassa satamaa ja Sentosan saarta, jossa on Universal Studios. Yhtenä iltana kävimme eläintarhan yösafarilla, jossa tunsi olevansa keskellä Afrikkaa, kun oli pimeää ja kuului savannin sekä viidakon eläinten äänet yössä. Kävimme myös viimeisenä päivänä Wendyn yliopistolla, National University of Singapore, joka oli moderni koulu. Kampuksella päästiin matkustamaan ilmaisella kampusbussilla.

Singapore olisi ollut varmasti myös hyvä vaihtoehto vaihtolukukaudelle ja sieltä on varmaan Aasian halvimmat lennot joka paikkaan! Sää on myös mukavan kuuma ja kostea päiväntasaajalla, noin 30 astetta päivittäin. Päivän pituus on aina sama, mutta aurinko laskee onneksi vasta noin kello 19. Ehkä hieman tylsää on tosin se, ettei ole kuin yksi vuodenaika, kesä. 

Leaving Cebu Lovely Indian Breakfast Little India English, Chinese, Tamil and Malay College of the Arts, building of the year 2008 Fancy church Yummy ice cream in a sandwich Hindu temple on the left, Buddhist temple on the right Fancylooking shopping mall School of the Arts Kaya toast National history museum Fancy combination of old and modern China Town

Another day started with Prata Roti Lunch with Kim and Wendy Chilling at Louis Vuitton Garden at the Bay Port of Singapore Merlion, icon

Another day started with the good old Prata Roti Egg Wendy's University, NUS

Tickets back home!

1 kommentti »

  1. Singapore on upea kaupunki. Yllättävän vehreä oli verrattuna omiin mielikuviini betoniviidakosta.

    Reissaaja - 22.1.2013 01:32

Kirjoita kommentti