Tokio

Japani - 13.11.2012 12:37

Pidennetty viikonloppu Tokiossa Kazumin luona alkaa olla takanapäin, kun istun China Easternin lennolla Shanghaihin, josta myöhemmin takaisin Hong Kongiin. Pöydällä on puolillaan oleva kiinalainen Tsingtao oluttölkki ja tyhjä pähkinäpussi – saavuimme lentokentälle vain alle tunti ennen koneen lähtöä emmekä ehtineet käydä kunnon lounaalla. Tokiossa oli paljon nähtävää ja aikaa olisi voinut olla enemmän, mutta sain siitä huolimatta kuvan Tokiosta ja kokemuksen japanilaisuudesta, jota tulin alunperin hakemaankin.

Hamarikuy

Ensiksikin suuri kiitos Kazumille (Boco), joka teki vierailustani Tokiossa elämyksen. Hän esitteli kaupunkiaan suurenmoisella innolla, ilolla ja japanilaisella vieraanvaraisuudella.

Asioita, joita nyt ensimmäisenä Tokion vierailusta nousee mieleen on japanilainen ruoka, joka todella voitti minut puolelleen, pidättyväiset, mutta äärimmäisen kohteliaat ihmiset, kaupungin puhtaus sekä musiikkikulttuuri. Jään kaipaamaan myös lämmitettyä wc-pönttöä, joka huuhtelee sen mitä paperi ei irrota, haluamallasi paineella ja lämmöllä.

Japanilaiset sanovat (ainakin ruokala lokki –elokuvassa) ruokansa olevan maailman parasta. Yritin maistaa mahdollisimman paljon erilaisia japanilaisia ruokia, jotka kaikki olivat tosiaan maukkaita ja lisäksi terveellisiä. Tsukijin kalatorilla menimme varjeltuun salaisuuteen, pieneen sushiravintolaan hämärällä sivukujalla, jossa menu muokattiin sen mukaan, mitä oli merestä tullut. Söimme susheja, joista en ollut koskaan ennen kuullutkaan, muun muassa merisiiliä ja maitia sekä katkarapua kuorineen, joka elää syvällä Japanin edustalla. 11 sushista tuttuja oli ainoastaan lohi ja tonnikala. Tsukijin kalatorilla 2000 tonnia tonnikalaa vaihtaa omistajaa päivittäin ja huutokauppa aloitetaan jo aamulla 3-4 välillä. Paikka on valtavan kokoinen ja niin ovat tonnikalatkin. Onnistuin mestarillisilla japanintaidoillani selvittämään tonnikalan kilohinnaksi 70€, mutta se kuulostaa kyllä kalliilta.

Toinen erikoisuus oli elämäni illallinen syödessä yakitoria. Keittiömestarit grillasivat edessämme lähes kaiken, mitä linnusta voi kokata: sydämen, maksan, niskan, ihon ja mahalaukun, jotka tulivat erillisissä vartaissa. Maksaa lukuun ottamatta ruokalajit olivat niin maukkaita ja täydellisesti grillattuja, etten tiedä onko se edes mahdollistakaan. Huuhtelimme suumme lopuksi makealla sakella. Myös muut syömämme japanilaiset ruoat kuten tempurat, onigirit, odenit, ramenit, japanilaiset hot potit ym. olivat herkkupaloja. Oishikatta desu.

Ihmiset olivat juuri niin kohteliaita kuin yleisesti ajatellaan. Pieniä kumarruksia ja kohteliaita eleitä tehdään tuntemattomien kanssa asioidessa. “Anteeksi, kiitos” on tapa kiittää toisen avusta ja kassalla rahat tai kortti laitetaan aina erilliselle tarjottimelle sen sijaan että annettaisiin kädestä käteen.

Kaupunki on todella siisti, mutta siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, roskakorit loistavat poissaolollaan. En ymmärrä miten japanilaiset on opetettu olemaan roskaamatta, mutta itsehillintäni oli kovilla, kun kannoin kädessäni kolmatta tuntia tyhjää kahvimukia tai jauhoin purukumia, jolle en löytänyt roskista. Mieleni teki vain jättää roska johonkin kadunkulmaan kapinallisena eleenä, mutta se olisi tuntunut pahalta, koska missään ei näkynyt ketään muuta, joka olisi luovuttanut roskakorin etsinnän suhteen. Bocon mukaan kaupungilla ei vain ole resursseja roskisten ylläpitoon.

Viimein keräsin rohkeuteni ja pääsin kokemaan aasialaisen karaoken, joka on monessa täkäläisessä maassa suuressa suosiossa. Alun perin halusin kokea yksityisen karaokehuoneen Taiwanilla 2012, sitten Mongoliassa, Kiinassa olimme jo hyvin lähellä, mutta karaoke suljettiinkin aikaisin, sitten Hong Kongissa ja Koreassakin se oli mielessä, mutta viimein onnistuin Japanissa! Karaoke Aasiassa ei siis ole niin kuin Suomessa, jossa yleensä tartutaan mikkiin humalassa baarin lavalla, vaan vuokraat kavereidesi kanssa oman huoneen laitteistoineen. Eikä karaokessa ole tarve olla humalassa, vaan itse asiassa aasialaiset tykkäävät mennä yksikseenkin harjoittelemaan. Karaoke on harrastus siinä missä muutkin ja siinä voi kehittyä. Laulettiin Bocon kanssa aamuneljään asti eikä väsyttänyt yhtään! Itse asiassa karaoke on halvin vaihtoehto hotellille, ainakin Japanissa, ja paikallisten yöpaikka, jos viimeinen juna kotiin on ehtinyt jo mennä. Oman karaokehuoneen saa vuokrattua yöksi alle kymmenellä eurolla. Ja se taitaakin olla ainoa halpa asia Japanissa ruoka-automaattien lisäksi.

Halusin myös kovasti päästä kuuntelemaan japanilaista livemusiikkia, joten Boco hommasi meille liput Club Quattroon maanantai-illaksi. Elämys oli juuri niin japanilainen kuin toivoinkin. Erikoisia ja erikoisen taitavia artisteja soittamassa erikoista musiikkia. Itse asiassa pidimme kovasti illan ensimmäisestä esiintyjästä, Hintosta. Pidin myös Laman elektrosoundeista, mutta naislaulajan ääni jätti toivomisen varaa. Club Quattro on Shibuyassa, jossa on Tokion maailmankuulu suojatie. Ihmismassa ylittämässä kuusikaistaista suojatietä minuutin välein on valtava. Suositulla alueella pyörii myös paljon erikoisia mainosrekkoja, jotka eivät kuljeta mitään tavaraa, mutta ajavat vain ympäriinsä mainostaen jotain tuotteita ja soittaen musiikkia. Ei vaikuttanut kovinkaan ympäristöystävälliseltä minun mielestäni.

Vietimme myös mukavan rauhallisen päivän Yokohamassa, joka on noin puolentoista tunnin matkan päässä Misatosta. Boco oli ennen töissä Yokohaman Ikeassa ja asui siellä ennen muuttoa Misatoon. Yokohama on rauhallisen oloinen ja merenrannassa on kivoja kävelykatuja, joissa voi katsella laivoja. Alueella on myös joitain vanhoja rakennuksia, modernia arkkitehtuuria ja puistoja. Levollinen ja tilava tunnelma.

Tokiossa oli myös kivoja ja isoja puistoja, kuten Yoyogi, Hamarikuy ja Imperial Palace. Puistot näyttivät varsinkin upeilta syysruskan väreissä. Yoyogi on puistoista suurin ja siellä kokoontuu viikonloppuisin kaikenlaista mielenkiintoista porukkaa, tarkoittaen roolipelaajia tai “kaksoiselämää” eläviä ihmisiä. Hamarikyu taas oli kaikista kaunein puisto, tai oikeastaan se oli kaunis rauhallinen japanilainen puutarha lampineen ja vanhoine puineen. Imperial Palace on iso alue puutarhoineen ja Japanin hallitsijan asuntoineen Tokion keskustassa. Tokio on todella valtava ja vilkas kaupunki, mutta sieltä löytyy onneksi tilaa puistoille, jonne pääsee pakoon kaupungin ruuhkaa.

Ehkä kuitenkin kaikista erikoisin kokemus oli Akihabaran Maid Cafe. Kahvila yksinäisille otakuille ja eksperimentaalisteille. Kahvila on kuin oma maailmansa, jossa ylipirteät tytöt ovat pukeutuneet ylimeikatuiksi palvelijoiksi. Rahaa vastaan he pitävät sinulle seuraa. Kyseessä on viattomampi versio bordellista, sanoisin. Oli myös ensimmäinen kerta Bocolle mennä maid-kahvilaan ja onneksi hän oli mukana, niin kuin kaikkialla muuallakin, koska palvelut leikkeineen vedettiin japaniksi. Taloon tullessamme palvelijat kutsuivat meitä herraksi ja prinsessaksi ja sanoivat “tervetuloa takaisin”, niin kuin olisimme käyneet siellä ennenkin. Palvelijamme oli polvillaan edessämme kysyessään, mitä halusimme tehdä. Ruoan tullessa pöytään hän piirsi kuvia juomaan ja ruokaan ja ennen ruokailua leikittiin leikki, jossa palvelijan sekoittaessa ruoka-annosta toistimme hänen perässään jonkun lorun matkien koiria ja kissoja. (Kissat japanissa sanovat “nian nian”, koiratkaan eivät kuulosta samalta kuin muualla.) Lopuksi otimme vielä yhteiskuvan palvelijamme kanssa, josta en tiedä oikein mitään, koska heiltä ei saa tiedustella yksityisasioita, mutta outoa kuvitella, että he ovat täällä vain töissä ja menevät illaksi kotiin nukkumaan niin kuin normaalit ihmiset.

Nyt on nähty hieman Japania ja tiedän vain sen verran, että haluan nähdä lisää. Ensi kerralla haluan nähdä maaseutua ja luontoa. Japanista löytyy vaikka mitä lumisen Hokkaidon ja Okinawan rantojen väliltä. Ihmiset ja kulttuuri ovat mieleeni. Kieltäkin voisin opiskella lisää hankkimastani muumikirjasta ja japanilaisista elokuvista, harrastusmielessä.

Sayonara

Just ordering food here Toilet with seat warming and other gadgets Now I have slept in actual Japanese style! Boco! JR For sexual harrasment women have their own carriage at night time Typical looking business meeting..? AKB48 Big in Japan Rice cakes  Speaking of Super Dry, nobody knows the brand in Japan Japanese Tempura Asakusa stalls Just taking a picture of the interesting food here  And I paid for this information, isn't it supposed to make me happy So I'll just toss it then like the others Sky Tree tower Here people are actually trying to catch the smoke whereas in Finland it's the other way around A lot of people not only in Hong Kong then Deep fried octopus Oishikatta desu People promoting more taxArt at the train station Some Finnish art as well Tokyo central station At the imperial palaceImperial palace entrance Ruska - autumn colours   Tokyo metropolitan building You can see the Park Hyatt hotel, known from the movie Lost in Translation Also nice parks in Tokyo  Marimekko in Harajuku   Japanese hot pot    Nemo Tokyo tower Famous Hachiko dog who always waited for his master to return World famous crossing at Shibuya  Karaoke Just in my element here I wish our books about management would be like this in the middle Book off, all second hand books in 5 floors Akihabara, the technology area Going to maid cafe Everything is so cute in here, but we were not allowed to take pictures other than of the food A picture with our maidSome star wars role playing in Yoyogi park on a rainy Sunday Inside Yoyogi A whole section dedicated to Moomin, so happy! Sometimes... Time for some excellent yakitori This is how it started, all good so far Mmm, delicious Liver, still good Heart and neck, perfectly cooked! Yummy!    And some sake, of course when in Japan The secret hidden place for world's best sushi at Tsukiji All prepared in front of us Don't know Hmm.. dunno Don't know this fish either Maybe scallop? Oh this was the extremely tender shrimp! and the also tender shrimp shell Now this is tuna, I know that Crab, I remember And.. this one, delicious, even after I heard it was milt  Boco is back to her Yokohama!  Money is always placed on trays, so polite Yokohama Some old warehouses turned into shopping malls and restaurants, look like Helsinki  I don't know how to describe this thing, a boat?   Japanese commuters Ordering Japanese ramen very tasty Empty trucks driving around in Shibuya Tsukiji fish market, cleaning up the everyday mess 2000 tonnes of tuna traded daily Some of the trucks are just so small in Japan Hamarikuy The 300 year old pine tree  Contrast of modern and ancient Contrast of busy and relaxed life style in the city And the water in the pond is actually from the sea surrounding the garden Japanese tea house Cute-looking Japanese school children The sea around the garden Greetings from Japan! Time to go back already One last thing, onigiri Sayonara Should come back again.. ... to Japan, the country of the rising sun

2 kommenttia »

  1. Absolutely awesome pics!

    Iska - 14.11.2012 22:31

  2. Kiitos mainiosta matkablogista. Sujuvaa luettavaa ja hyödyllistä tietoa eri vaihtoehtoja vertailevalle. Olen lukenut jo useammasta kaupungista/maasta. Voin maistaa ja haistaa kaupungin hengen hyvin riveiltä ja rivien välistä :)

    -Heidi

    Heidi - 9.3.2014 09:18

Kirjoita kommentti