Gamsamnida, Korea

Etelä-Korea - 4.10.2012 04:28

Se tarkoittaa suomeksi kiitos, Korea. Osaan siis puhua jo enemmän koreaa kuin Hong Kongissa puhuttavaa kantonin kiinaa!

Viikko Etelä-Koreassa ystäväni Miikkan kanssa oli kaikin puolin onnistunut ja hieno matka, joka tuntui hyvältä lomalta Hong Kongista ja koulusta. Pystyin siirtämään kaikki ajatukset pois sieltä ja keskittymään matkaan päivä kerrallaan.

Asioita, jotka tulevat Koreasta nyt ensimmäisenä mieleen on hyvä ruoka ja erittäin avuliaat ihmiset, jotka vaikuttavat elävän rentoa ja terveellistä elämää. Korea vaikuttaa paikalta, jossa on mukava elää. Korealaisista ruoista tuli maistettua kimchiä, joka on usein vahvasti maustettua käynyttä kaalia. Hyvin perinteinen side dish, mutta ei oikeastaan ollut meidän kummankaan mieleen. Varmaan vähän niin kuin salmiakki, sitä oppii rakastamaan, kun sen kanssa kasvaa. Pipinbap on jonkinlainen perinteinen vihannesruoka kananmunalla ja bulgogi on korealaisittain maustettua lihaa, jota saa vaikka hampurilaisen välissä. Kipinkapin, eikun, kimbap oli merilevään kääritty riisistä, merenelävistä ja kasviksista koostuva sushia muistuttava rulla. Se oli myös todella hyvää ja ravitsevaa retkimuonaa vaelluksella. Sen kanssa ei kylläkään syöty wasabia tai inkivääriä niin kuin Japanissa. Unohdinkohan vielä jotain? Riisiä syötiin siis Koreassakin, mutta nuudelit sen sijaan loistivat poissaolollaan, huomasin sen kylläkin vasta nyt, että ei ne niin kovasti tainneet loistaakaan… mutta nyt kun ajattelen asiaa, aika merkillistä ettei syöty nuudeleita! Ei, pakkohan siellä oli olla nuudeleita, en vain muista nähneeni.

No, ehdottomat herkut olivat kuitenkin Chicken and Beer sekä Koren BBQ. Suomesta toivoisi löytyvän molemmat! C&B on nimensä mukaisesti kanaa ja olutta. Mutta kana on niin herkullista, etten tiedä miten he sen tekevät, friteeraavat kuitenkin. Ja lisäksi on maustedippejä ja perunalastuja tai muuta lisuketta. Ja kylmä Cass –olut siinä rinnalla kruunaa elämyksen. Paikallisilla on tapana mennä porukalla syömään C&B:tä Han –joen etelärannalle, jossa on mukavat nurmet ja piknikalueet. Korealaista barbequeta söimme jo ensimmäisenä iltana, se on niitä parhaimpia ruokailukokemuksia myös ja tuohon puuhaan kannattaa varata aikaa. Mukava varmasti isolla porukalla paistaa ruokia yhdessä saman pöydän ääressä.

Avuliaisiin ihmisiin törmäsimme päivittäin. Ihmiset tulivat pyytämättä kysymään tarvitsimmeko apua ja veivät meidät kädestä pitäen perille. Maailman suurinta, yli miljoonan jäsenen, seurakuntaa etsiessämme toiseen suuntaan menossa ollut kaveri lähti viemään meitä bussipysäkille. Bussiaan odotellut koululainen selvitti meille lähes 10 minuutin ajan, mistä löytäisimme bussin Everlandin huvipuistoon, jossa on maailman jyrkin puinen vuoristorata. Taisi missata siinä ajassa jo omansakin, mutta ei siitä näyttänyt huolestuvan. Erästä kauppaa etsiessämme jonkun perheen tytär lähti viemään meitä sinne. Emme löytäneet kaupasta haluamaamme niin itse kauppias lähti viemään meitä toiseen kauppaan, mistä löysimme etsimämme hihamerkin. Viimeisenä iltana Cookin M –hostelliani etsiessä ravintolan pihalla istuneet miehet kyselivät elein tarvitsinko apua. Monet meitä auttaneet eivät siis puhuneet lainkaan englantia, mutta se ei näyttänyt olevan este auttamaan tuntematonta kulkijaa, eikä sen pitäisikään olla. Havahduin kuitenkin siihen, etteivät ihmiset Koreassa vaikuttaneet itsekkäiltä i-sukupolven kansalaisilta, joille oma aika ja omat asiat ovat tärkeimpiä, vaan heille oli tärkeämpää auttaa toista ihmistä ja joustaa omista asioistaan. Kyllähän muuallakin ihmiset pikaisesti neuvovat tien, mutta Koreassa ero oli siinä, että ihmiset lähtivät itse mukaan ja jos eivät tienneet suuntaa, niin ottivat asiasta selvää.

Koreassa elämä vaikutti huomattavasti kiireettömämmältä kuin esimerkiksi Hong Kongissa, jossa kaikki tapahtuu todella nopealla tahdilla. Kaupungilla näkyy paljon pyöräilijöitä ja Han –joenranta on omistettu liikunnalle pyöräteineen. Monessa paikassa ulkona näkee myös erilaisia liikuntalaitteita, joista suosikkini on ehdottomasti Skywalker, jonka jälkeen käveleminen tuntuu oudolta. Talot Soulissa ovat matalampia ja kadut leveämpiä, mikä luo myös tilan tunnetta, vaikkakin asukastiheys on samaa luokkaa kuin HK:ssa, yli 6000 asukasta neliökilometriä kohden. Korealaiset näyttävät terveellisiltä ja nuorilta. Seoraksanissa oli paljon 50-vuotiaita ja vanhempia miehiä sekä naisia, jotka olivat hyvin vetreässä kunnossa ja kiipeilivät sellaisissa paikoissa, joissa en uskoisi kovin monen suomalaisen vanhemman kulkevan. Jalkapallon ja baseballin lisäksi vaeltaminen taitaa olla kansan suosiossa, sillä metrossakin näkyi ihmisiä vaellusvarusteissaan. Ja korealaiset ovat parhaimpia näkemiäni välineurheilijoita, mitä vaeltamiseen tulee. Kalliita merkkituotteita päästä varpaisiin. Koreassa on myös paljon kulttuuria kuten musiikkia (K-pop) ja taistelulajeja, kun taas Hong Kongissa kaikki tuntuu keskittyvän bisnekseen. Viimeisenä iltana käytiin Miikkan kanssa Seoul Drum Festivalissa, joka oli mahtava ulkoilmatapahtuma täynnä hyvää musiikkia ja esityksiä. Korealainen palatsi taustalla sai esiintymispaikan näyttämään upealta!

Odotukseni täyttyivät Samsungin ja Hyundain osalta. Niitä näkyi paljon. Kiaa ja LG:tä myös. Itse asiassa en tiennytkään, että korealaiset menestysfirmat ovat “keiretsuja” (jap) eli monialayrityksiä. En ollut esimerkiksi koskaan aiemmin nähnyt Samsungin autoja ja pesukoneita tai Hyundain liukuportaita ja huoltoasemia. Korean hintataso oli myös yllättävän halpa verrattuna Hong Kongiin. PSY:n Gangnam style soi kanssa lähes joka paikassa, kuten odotinkin, ja korealaiset näyttävät yhä villiintyvän siitä. Kävimme vierailemassa Gangnamissa, joka näytti olevan kalliimman puoleinen alue kauppoineen ja korkeine hotelleineen. Sen sijaan ihmiset kaduilla näyttivät tuiki tavallisilta. Odotin enemmän vihreitä hiuksia ja värikkäitä vaatteita, mutta niitä taitaa näkyä vain televisiossa. Odotin myös modernimpaa katukuvaa ja moderneja rakennuksia, mutta vaikutta enemmän siltä, että Soul oli moderni 15 vuotta sitten.

Koreassa oli kymmenisen astetta viileämpää kuin Hong Kongissa, mikä tuntui mukavan raikkaalta, mutta nyt odotan jo palaamista lämmön pariin. Tarkoitin siis tietysti koulukirjojen pariin.

Seoul

Rooftop breakfast at Seoul Base Camp   Shared bathroom Cute costumes for small dogs Delicious morning coffee An ice cream worth 32cm King's room Decorative ceiling Police President's blue house Miikka is bigger than the buildings Somebody's saving the fish heads for guests Korea is mad about safety. Gas masks at the mtr stations    Empty streets  Pipinbap Seoul Tower Yoido full gospel church Why the accounting department has to be bigger than the chapels? Got ourselves some bikes Camping at Han river Rainbow bridge Amazing lemon drink!! Awww.. Chicken and Beer! Gangnam The style in Gangnam is called Gangnam style! The steepest wooden roller coaster in the world! And we rode it! Jambo!  Miikka is the friend of birds Miikka's campus Xylitol is big! Everyone knows Finland! Hyvä hyvä!  Heh Seoul drum festival Colourful K-pop! C&B for the last time

2 kommenttia »

  1. Kipinkapin Skywalkeriin – nimittäin löysin semmosen tästä meidän rakennuksen vierestä! 15 minuuttia heilumista ja jalat kirjaimellisesti laahas maata sen jälkeen :D

    Miikka - 19.10.2012 17:23

  2. Kai sä ostit Odylle nutun tosta kojusta? :D

    Maria - 24.10.2012 15:21

Kirjoita kommentti