Shoppailua Shenzhenissä

Hongkong, Kiina - 10.9.2012 16:03

Maanantaina koulu alkoi monilla, mutta ei minulla. Saan siis nauttia kolmen päivän viikonlopuista tämän lukukauden, erinomaisesti suunniteltu lukujärjestys matkustusta ajatellen. Niinpä lähdin ensimmäisenä vapaapäivänäni Shenzheniin shoppailemaan.

Kouluni vaatii puvun presentaatioita varten, joten se oli riittävän hyvä syy käydä teetättämässä puku, mikä sattuu olemaan edullista täällä päin. Monet teetättävät pukunsa Hong Kongissa, mutta Kiinan puolella Shenzhenissä on vielä edullisempaa. Luin netistä kehuja Christinan räätälöintiliikkeestä, joten tiesin minne mennä. Matka yliopistolta Kiinaan kestää noin 68 minuuttia ja rajamuodollisuuksiin menee 10-15 minuuttia, joten ei ole edes kovin suuri vaiva käydä asioimassa Kiinassa, varsinkin kun ostokset voi maksaa Hong Kongin dollareilla Kiinan Yuanien sijasta.

Heti Kiinan puolella metroaseman vieressä on viisikerroksinen Luohu Commercial Center, joka on täynnä edullisia kauppoja. Suuri osa merkkituotteista siellä on piraatteja, joten tinkiä saa ja pitää. Christinan liike 5055A on viidennessä kerroksessa, jossa on kaikki muutkin räätälit. Hän puhuu hyvää englantia, joten asiointi sujui ongelmitta. Puvun hinnassa tosin ei ollut tinkivaraa, mutta ei se kalliskaan ollut, 110€. Kauluspaitakin oli vain 19€. Valitsin tummansinisen, lähes mustan, puvun vaaleansinisellä sekä sinivalkoisella kauluspaidalla. Itse asiassa tilasin vielä toisenkin puvun. Ja kaksi paitaa. Toinen puku on rennompi ja muodikkaampi, se on harmaa ohuen ohuilla tummansinisillä raidoilla. Yhteensä siis maksoin kahdesta räätälöidystä puvusta ja neljästä kauluspaidasta 290€. Se on kyllä paljon rahaa, mutta toisaalta vähän Suomen hintoihin verrattuna. Ja puku kestää pitkään, eli se on monen vuoden investointi. En vain tiedä miten kuljetan ne Suomeen, mutta eiköhän se järjesty. Viikon päästä teen uuden reissun Kiinaan ja käyn sovittamassa pukuja.

Shenzhenissä tuli shoppailtua koko päivä. Aikaa kului paljon tinkaamiseen ja se kävi jo pikkuhiljaa hermoille. Koska tein pitkän matkan Hong Kongiin, niin minun piti ostaa koulua varten paljon uusia vaatteita. Löysin kuitenkin siistejä t-paitoja, shortsit sekä vyön. Kenkien ostamisen yhteydessä sattui hauska juttu. Menin liikkeeseen, jossa oli esillä vain muutamia kenkiä, mutta käteeni annettiin katalogi, josta sain valita merkkituotteita (piraatteja tietysti), joita ei ilmeisesti saanut kauppakeskuksessa pitää esillä. Valittuani kengät myyjä soitti puhelun ja kenkien sanottiin tulevan pian. Apulaismyyjä houkutteli minut itse varastolle, joka oli ostoskeskuksesta erillään jonkun asuintalon huoneistossa. Lähdin mukaan kokemuksen vuoksi. Huoneisto todella oli varasto, joka oli täynnä merkkituotteiden kopioita. Tarjolla oli sveitsiläisiä kelloja, italialaisia laukkuja, kenkiä, lompakoita yms. Myyjä oli mukava nuori nainen ja juttelimme niitä näitä. Hän oli kiinnostunut saavatko tyttäret Suomessa perintöä, vai siirtyykö koko perintö perheen pojalle kuten Kiinassa. Löysin yhdet siistit D&G:n kengät, mutta niiden pohja vaikutti siltä, ettei se kauaa kestäisi. Niinpä naurahdin ja lähdin, kun tyttö lopulta sanoi hinnaksi 100€. Ehdotin 10€, mutta hintamme olivat liian kaukana toisistaan. Hän laski hinnan 35 euroon, mutta se oli yhä liian kallista. Tyttö soitteli jotain puheluita kiinaksi, toivottavasti ei mitään pääni menoksi, sillä n oikein tiennyt missä olin, mutta lähdin vain hissillä alas ja pääsin poistumaan rakennuksesta.

Ihmiset kadulla neuvoivat minua ottamaan metron, kun kysyin tietä takaisin Luohuun, mutta he neuvoivat väärään suuntaan ja tiesin paikan olevan lyhyen kävelymatkan päässä. Ehkä vika oli ääntämisessäni tai sitten kyse oli vain kiinalaisesta tavasta neuvoa jonnekin, vaikkei tiedä minne. Puolisen tuntia pyörin ympäriinsä, kunnes löysin takaisin Luohuun, vaikka se oli ihan lähellä. Olin jo niin väsynyt ja nälkäinen, että ostin kengät nopeasti, mutta tein onneksi hyvät kaupat siisteistä Tigereistäni, jotka vaikuttavat laadukkailta, 25 eurolla. Oli myöhä, joten kävin syömässä ensimmäisessä siistissä ravintolassa, jonka löysin ja palasin Hong Kongiin, en turistina vaan asukkaana. Maksaminen Hong Kongin julkisissa kulkuvälineissä sekä kaupassa hoituu todella kätevästi Octopus –kortilla, jonne voi ladata rahaa. Kaupassakin ostoksia voi tehdä vain korttia lukijalle vilauttamalla. Hang Sengin pankkikorteillakin voi kylläkin tehdä jo samaa. Tähän ollaan viimein siirtymässä myös tietääkseni Suomessa lähivuosina. Se on todella kätevää ja nopeaa.

Hong Kong MTR. My Uni is near Hang Hau Inside Luohu Commercial in Shenzhen Cool add.. somehow reminds me of something? It was getting dark in Shenzhen. Time to go home after whole day of shopping and bargaining

2 kommenttia »

  1. Aih että Shenzheniin asti oot jo kerenny :P Puvut on kyl loisto investointeja sieltä päin maailmaa. Ite toin mun puvun vietnamista pukupussissa käsimatkatavaroissa. Kaks pukuu mahtuu varmaan ihan hyvin yhteen pukupussiin, eli käsimatkatavaroissa vaan.

    Henri - 14.9.2012 18:38

  2. Ouhjeah! Kiitos vinkistä ;)

    Lauri - 24.9.2012 09:52

Kirjoita kommentti