Mid-Autumn Festival

Etelä-Korea, Hongkong, Kiina - 28.9.2012 06:45

Monille vaihtareille, itseni mukaan lukien, mid-autumn festivaali tarkoittaa lähinnä kahta lomapäivää koulusta. Samaan aikaan mantereen puolella vietetään Kiinan kansallispäivää ja koululaisilla on viikon loma meidän vaatimattoman kahden päivän sijaan, joka muuten on lukukautemme pisin loma. Toiseksi pisin loma on yhden päivän vapaa 23. lokakuuta, mutta se ei matkustustani paljoa helpota, koska minulla on kaksi koetta juuri sitä ennen.

Mid-autumn festivaali on perhejuhla, johon liittyy vahvasti yhdessäolo ja ns. moon caket, eli kuukakut. Tähän liittyy kaksi tarinaa, jotka huonekaverini Terrence kertoi. Ensimmäinen kertoo kahdesta rakastavaisesta, jotka saivat käsiinsä ikuisen elämän antavan juoman. Juoma oli tarkoitettu vain toisen juotavaksi, mutta molempien juotua heille lankesi ikuisen eron kirous. Nainen karkotettiin kuuhun miehen jäädessä maapallolle. Kirouksen langettaja antoi heidän kuitenkin tavata toisensa kerran vuodessa täydenkuun aikaan. Legendan mukaan pari siis tapaa toisensa mid-autumn festivaalin aikana, kun mies matkustaa rakastettunsa luo kuuhun.

Romanttisen tarinan sijaan “tieteellinen” kertomus antaa juhlalle toisenlaisen alkuperän. Kertomuksen mukaan joukko kiinalaisia oli erotettu toisistaan ja pantu vankilaan. He aikoivat nousta kapinaan, mutta eivät pystyneet kommunikoimaan keskenään. Tässä vaiheessa kuukakut tulivat mukaan, sillä erossa olleet lähettivät toisilleen kuukakkuja ja piilottivat viestejä kakkujen sisään pystyäkseen nousemaan vastarintaan suunnitellusti. Vallankaappaus onnistui ja ihmiset saattoivat olla taas onnellisesti yhdessä.

Minusta olisi mukava, jos kuukakkujen sisälle olisi yhä tapana laittaa viestejä, mutta näin ei valitettavasti ole asian laita. Sen sijaan lootuskukan siemenistä leivottu kakku täytetään tavallisesti ankanmunalla.

Juhla on vähän niin kuin joulu suomalaisille. Aika jolloin ihmisten ei tulisi olla yksin, vaan yhdessä läheistensä kanssa. Lennot Taiwanille tai ylipäänsä mihinkään Kiinassa ovat erittäin kalliita ja haluttuja. Majoituksen suhteen sama ongelma. Siispä on hyvä ajatus suunnata kauemmas Etelä-Koreaan, vaikka kansallispäivän ilotulitukset jäävätkin näkemättä, mutta Soulissa riittää nähtävää!

Moon cake

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti