Kuulumisia Hong Kongista

Hongkong - 6.9.2012 17:06

Viimein, merenrannalla!

The view from our balcony at HKUST Hall VII

Hong Kongiin siirtyminen Shenzhenistä oli helppoa. Kylttejä seuraamalla kävelin vain metroaseman passintarkastukseen ja se oli sillä selvä. Sitten vain pari metromatkaa ja lyhyt bussimatka niin olin jo UST:n kampuksella. Täältä pääsee siis Kiinan puolelle Shenzheniin shoppailemaan noin tunnissa. Monet näyttivätkin tuovan laatikkokaupalla halpaa tavaraa sieltä Hong Kongin puolelle.

Ensivaikutelma kaupungista on ollut oikein hyvä. Sää on ollut kirkas ja kuuma. Metro on nopea ja siellä on tilaa istua. Tokikaan se ei pysty kilpailemaan Pekingin metron edullisen hinnan kanssa. Metro Shenzhenin rajalta yliopistolle on noin 3,5€ kun taas Pekingissä kaikki metromatkat ovat 0,25€.

Ensimmäisenä päivänä seuraava asia kampukselle asettumiseni jälkeen oli lähteä Kowloon Bayn IKEAan. Koti-ikävä oli niin suunnattoman suunnaton, kaiken sen kiinalaisen ruoan jälkeen kaipasin lihapullia ja puolukkahilloa. Tosiasiassa lähdin siis hakemaan sänkyyni peittoa ja lakanoita sekä tyynyä. Yllätyksekseni vastaavat tuotteet olisivat olleet Suomen IKEAssa edullisempia kuin täällä.

  IKEA at Megabox HK housing reaches the skies  

HKUSTin kampus on yhtä upea kuin osasin odottaa. Asun meren rannalla olevassa UG Hall VII:ssä, joka on ilmeisesti kampuksen siistein ja paras asuntola. Jaan huoneeni Australiassa syntyneen Hongkongilaisen Terrencen kanssa, mikä on osoittautunut todelliseksi johdatukseksi, sillä hän on myös uskovainen kristitty ja tulemme todella hyvin toimeen. Olen varma, että meistä tulee erittäin hyvät ystävät tämän lukukauden aikana ja sen jälkeenkin! Huoneemme on noin 15 neliömetriä ja jaamme kylpyhuoneen sekä vessan naapurihuoneiston kanssa. Vuokra ei ole kallis, vain 690€ koko lukukaudelta.

Sports facilities are great on campus My desktop, I especially love the notice board HKUST at night 

Olen nähnyt kuvia vaihto-opiskelijoiden kämpistä, jotka eivät asu kampuksella; erään huone on kaksi metriä leveä ja neljä metriä pitkä. Sänky ja suihku ovat samassa huoneessa vierekkäin. Paljon muuta tilaa ei olekaan. Ja sellaisesta loukosta pitää maksaa 500€ kuukaudessa. Muutama vaihtari oli vuokrannut tilavamman asunnon, jonka vuokra on 2000€ kuukaudessa. Vuokrahinnat täällä ovat siis jotain aivan käsittämätöntä. Tilaa on yksinkertaisesti niin vähän, mutta silti 70% Hong Kongista on rakentamatonta vuoriston tai muun syyn vuoksi, joten täällä on paljon luontoa ympärillä. Public housing onkin asumismuoto, jossa valtio auttaa köyhempiä asuttamalla heitä 50 kerroksisiin taloihin ja erittäin pieniin huoneistoihin maksaen riittävän osan heidän vuokrastaan. Asumistuen lisäksi lapset saavat opiskella 12 vuotta ilmaiseksi, terveydenhuolto on myös ilmaista johonkin pisteeseen saakka ja vanhukset saavat pientä eläkettä. Ei tosin paljon enempää voi vaatia, kun veroprosentti on 15%. Eli asiat täällä ovat suhteellisen hyvin.

Viime aikoina opiskelijat Hong Kongissa ovat osoittaneet mieltä, koska kouluihin ollaan tuomassa opetusta Kiinasta ja Kiinan historiasta. Jotkut pitävät sitä aivopesuna, jossa kerrotaan vain Kiinan mahdista ja kolikon kääntöpuolesta vaietaan. Monilla kyse taitaa olla vain siitä, etteivät Hongkongilaiset halua olla osa Kiinaa ja tekevät kaikkensa alueen kiinalaistumisen välttämiseksi. Syyskuun 11. päivä opiskelijoiden on tarkoitus pukeutua mustaan ja boikotoida kouluja jäämällä kotiin. Itse en oikein tiedä mitä ajattelisin Hong Kongin tilanteesta, onko se osa Kiinaa vai ei.. Ero Shenzheniin on jo mainittava, esimerkiksi HK:ssa ajetaan vasemmalla puolella tietä, kun muualla Kiinassa ajetaan eurooppalaisittain oikealla. Tuntuu typerältä, että niinkin pienen alueen kuin Hong Kongin on tarvinnut tehdä asiat monimutkaiseksi tällä tavalla, mutta se johtuu brittihallinnosta, josta luovuttiin 1997 ja asiat alkavat pikkuhiljaa muuttua.

Meistä vaihtareista on pidetty todella hyvää huolta. Sen lisäksi, että lähes kaikki saimme haluamme kurssit, kun paikalliset yrittävät haalia mitä vain mahdollista saadakseen edes jotain kursseja lukujärjestykseensä, meitä on viety ympäri maita ja mantuja. Itse asiassa olen tullut joka ilta kotiin vasta kymmenen tai yhdentoista jälkeen illalla, joten en ole jaksanut kirjoittaa blogiakaan aiemmin. Ensiksi oli koko vaihtariporukan kulttuurikierros, jonka jälkeen oli toisena päivänä kauppatieteilijöiden kaveripäivä. Ollaan käyty toreilla ihmettelemässä mitä kaikkea kummallista siellä myydään, temppeleissä oppimassa paikallisesta hiljentymisestä ja hengellisyydestä, kierretty puistoja ja oppimassa Hong Kongin lyhyestä historiasta, otettu aurinkoa Stanley beachillä,katseltu kaupunkia Victoria Peakilta ja syöty kaikenlaista mustekkalamunakkaasta maitoteekahviin.

Smoky temples If I could know even one product.. Aha, Dragon fruit Chinese are doing it wrong, they save this for themselves and give the meat to the dogs This poor old wishing three is dying because of all the wishes thrown at it It's temporari replacement looks like they didn't even try With Bruce Lee at the Avenue of stars This is for Uncle-Peter in Australia! My pigsty is your pigsty... Some peace in the middle of the city  This house was rebuilt stone by stone when moved from another place Easy to recognize our bus Me and my buddies David and Stephanie who will come to Aalto next spring! By the sea At Stanley beach with Steph And David Victoria Peak Having lunch with other exchange students and buddies     HK seen at night 1989

Olen täällä jo kovasti mainostanut Suomea kahdelle paikalliselle buddylleni, jotka ovat tulossa keväällä Aaltoon opiskelemaan. Lisäksi olen viettänyt paljon aikaa singaporelaisten kavereideni kanssa ja hekin haluavat tulla Suomeen, se kuulostaa niin eksoottiselta! Hauska juttu, että suurin osa kavereistani täällä opiskelevat jotain muuta kuin kauppatieteitä, esimerkiksi singaporelaiset opiskelevat matematiikkaa, kemiaa ja fysiikkaa. Mutta minusta se on vain mukava tutustua muiden alojen opiskelijoihin, koska kauppatieteilijöitä on Töölö täynnä.

2 kommenttia »

  1. Kuulostaa melkein täydelliseltä. Mahtavaa, että sait hyvän kämppiksenkin.

    Mirjamaria - 12.9.2012 18:04

  2. Joo, todella mukavaa, kun on niin hyvä kämppis! Miten Englannissa?

    Lauri - 12.9.2012 18:38

Kirjoita kommentti