Terelj

Mongolia - 18.8.2012 09:03

Mongoliassa oloni aikana vietin sentään yhden yön pääkaupungin ulkopuolella. Osallistuin UB Guesthousen järjestämälle retkelle Tereljin kansallispuistoon, joka oli noin tunnin tai kolmen tunnin ajomatkan päässä UB:sta liikenteestä riippuen. Terelj taitaa tällä hetkellä olla Mongolian suosituin retkikohde ja lähimpänä pääkaupunkia.

Terelj

Menin yhdessä romanialaisen Michaelan sekä hongkongilaisen Viktorin kanssa, jotka olivat ilmoittautuneet etsimään matkaseuraa. Kolmestaan retki ei kustantanut kuin 50 USD henkeä kohden sisältäen kuljetukset, yöpymisen jurtassa ja kolme ateriaa sekä kaksi tuntia hevosratsastusta.

Puistoon päästyämme veimme tavaramme jurttaan ja tervehdimme isäntäperhettämme. Meillä oli muutama tunti aikaa vaellella upeissa vuoristoisissa maisemissa ennen lounasta. Raikas ilma ja hiljaisuus tekivät hyvää UB:n vastapainoksi, jossa joutuu kuuntelemaan työmaan ääniä joka paikassa. Matka Tereljiin teki oikein hyvää mielen tasapainolle ja paikka oli hyvin kaunis vihreine kumpuineen ja sileine kallioineen. Oiva paikka alamäkipyöräilyyn, oli ensimmäinen asia joka tuli mieleeni. Isot kivet ja kalliot olivat myös hauskoja kiipeiltäväksi.  Alueelle olisi kiva joskus tehdä vaellusretki oman teltan kanssa ja kävellä kauniissa maisemissa muutama päivä.

Söimme ulkona aurinkoisessa säässä ja ruoka maistui uskomattoman hyvälle, niin kuin vaellusretkillä yleensä. Hevosratsastus auringon laskiessa oli myös hieno kokemus. Sain jopa ratsastaa itse hevosellani muiden kulkiessa köytettyinä ohjaajiin, koska muiden hevoset olisivat karatessaan olleet vaarallisen nopeita. Opin hevosen käsittelyn alkeet nopeasti ja minusta tuntui, että meistä tuli hyvät kaverit hevoseni, Harin, kanssa. Välillä hevonen innostui jopa laukkaan. Hieno tapa kulkea kauniissa maastossa.

Vaikka päivä oli lämmin, niin yö jurtassa oli kylmä tulen sammuttua kamiinasta. Jurtassa yöpyminen oli kuitenkin kiva kokemus, vähän niin kuin puolijoukkueteltta, mutta korkeampi, tilavampi, valoisampi ja huonekaluilla sisustettu. Olin yllättynyt, ettei hongkongilainen ystäväni osannut solmia narua tai avata solmuja saatikka sitten sytyttää tulen kamiinaan. He taitavat olla niin kaupunkilaistuneita, ettei tuollaiset suomalaiselle tavalliset taidot ole hallussa. Hän sanoi, ettei osaa, koska ei ole koskaan ollut partiossa, mutta luulisi, että solmun tai tulen tekemisen oppisi ilman partiotakin. Viktor oli mukava kristitty kaveri, jonka tapaan vielä uudestaan Hong Kongissa. Romanialainen Michaela puolestaan oli melkoisella matkalla yksin junalla Romaniasta Thaimaahan.

Mongolian retkikalustoa Jurtta-asumus Iso lintu Turtle Rock Viktor Lounasta Kiipeilykivi Michaela Har

 

3 kommenttia »

  1. Tuohan nayttaa ihan kuin Swazimaalta!

    Iska - 26.8.2012 13:36

  2. Eikö näytäkin! Kaunista :)

    Lauri - 26.8.2012 17:43

  3. Hello, hienoja kuvia – just samoissa maisemissa kävin noin viikko sitten, eli yksi yö Tereljissä ja kaksi Ulan Batorissa :)

    Pekka - 4.11.2012 12:10

Kirjoita kommentti