Pekingin nähtävyyksiä

Kiina - 28.8.2012 16:38

Katseltavaa Pekingissä riittää ja se tuntuu myös jaloissa. Päivät täällä on tullut käveltyä nähtävyyksillä tai seistyä metrossa ympäri kaupunkia. Istumapaikkaa metrossa on käytännössä turha toivoa. Varsinkin tänä aamuna, kun menin metrolla ruuhka-aikaan, väenpaljous oli ennennäkemätöntä, ja kaikki ihmiset näyttävät aivan samoilta. Metroja menee aamuisin alle minuutin välein, mutta kaikki niistä ovat aivan ääriään myöten täynnä niin, että minä mahduin metroon, kun uskalsin vain sulloutua ihmisten ja oven väliin reppuni kanssa. Mistä näitä sikiää, vaikka on yhden lapsen sääntö?

Kaksi viimeistä päivää ovat olleet tehokkaita. Eilen kävin katsomassa Temple of Heavenia, joka on yksi tunnetuista nähtävyyksistä. Menin sinne siksi aikaa, kun odotin aurinkolasejani teetettävän samaisella Pearl Marketilla, jossa shoppailin aiemminkin. En oikeastaan tiedä paikan historiasta niin paljoa, muuta kuin, että se on rakennettu joskus 1400-luvulla ja keisarin oli tapana viettää aikaa siellä ja keskittyä ennen tärkeitä tapaamisia. Mutta pidin paikasta, koska se oli valtavan suuri ja rauhaisa puisto, kun käveli turistinähtävyyksiltä vähän kauemmas, keskellä kaupungin vilinää. Kaipaan rauhallista merta ja vuoria. Pekingissä tuntuu olevan liiaksi vilinää eikä koskaan näe kauas, mikä johtuu rakennusten lisäksi myös ilmansaasteista. Puistossa kiinnostavia asioita oli kiinalaisten ryhmäliikunnan lisäksi ympyrän muotoinen Echo Wall, jossa voi kuiskata seinälle ja toinen voi kuulla ne ympyrän toisella laidalla, mikäli paikalla ei ole satoja turisteja tekemässä samaa asiaa. Puisto näytti olevan myös kokoontumispaikka kiinalaisille kortin- ja shakinpelaajille.

Pearl Market Ryhmäliikuntaa Seven Star Stonella, joita on oikeastaan kahdeksan Lautapelejä Praying for good harvest Echo Wall Please...

Eilisiltana tapasin Couch Surfing ystäväni Zhang Senin, joka vei minut syömään kaikenlaista Beijing Snackia, eli pikkupurtavia. Vaihteeksi nämä ruoat eivät olleet tulisia, niin kuin kaikki aikaisempi ruoka, joka on saanut vatsani hieman sekaisin. Zhang oli todella ystävällinen ja puhelias kaveri, joka oli erittäin halukas esittelemään kaupunkiaan ja halusi jopa suunnitella minulle tarkan aikataulun milloin minun pitäisi olla missäkin, jotta näkisin mahdollisimman paljon Pekingiä. Niin tarkka aikataulu minua ei kuitenkaan kiinnosta, haluan viipyä siellä pidempään, missä on mukavaa. Kävimme kuitenkin samana iltana vielä kiinalaiseen tehokkaaseen tapaan läpi Taivaallisen rauhan aukion ja sen läheisyydessä olevan Commercial Streetin, jossa oli vanhaan kiinalaiseen arkkitehtuuriin rakennettuja rakennuksia ja Kiinan kuuluisinta silkkiä, veistoksia, Pekingin ankkaa ja sitä ja tätä. Oli hyvä, että Zhang oli mukanani, sillä muuten en olisi olleenkaan ymmärtänyt miksi kaikki kiinalaiset ottivat kuvia jonkin kyltin edessä. Taivaallisen rauhan aukiolla kiinnostavin asia oli valtava poliisien määrä, joiden lisäksi Zhang sanoi alueella olevan paljon siviilipoliiseja. Tällä kai yritetään estää mm. opiskelijamellakat aukiolla jatkossa yms. Zhang sanoi 100 000 sotilaan ja poliisin olevan koko ajan valmiudessa puolustamaan Taivaallisen rauhan aukiota. Toinen kiinnostava asia oli aukion pohjoispuolella kulkeva Dongshang’an katu, joka on moottoritien levyinen ja 50km pitkä. Kävelimme vielä tarkasti vartioidulle eduskuntatalolle, jonka jälkeen kello oli jo paljon ja jatkoimme matkaa koteihimme. Jalkani olivat aivan poikki koko päivän kävelemisestä.

BJ Snack with Zhang Zhang & I Most famous Beijing Duck Neon Silk Candy Chinese yoghurt Eduskuntatalon portti

Zhangin kanssa tuli puhuttua monista asioista kuten työstä ja tulevaisuudesta. Hän on erittäin kiireinen kaveri työskennellen A320 lentokonemekaanikkona seitsemän päivää viikossa. Muutamat vapaa-ajan tunnit hän käyttää kavereidensa kanssa suunnitteilla olevan yrityksen parissa. Lomaa hänellä on viisi päivää vuodessa. Arvatenkin hänen suuri tulevaisuuden unelmansa on tulla rikkaaksi, kuten monen muunkin pekingiläisen. Sanoin minun unelmani olevan elää kiinnostavaa elämää, jolloin hän taputti minua selkään ja sanoi unelmamme olevan niin kovin erilaiset, mikä oli minusta huvittavaa ja samalla harmillista, että joku haluaa käyttää elämänsä vain rahan ansaintaan. Hän sanoi Pekingin olevan reilu paikka, sillä täällä menestyy ainoastaan kovalla työllä eikä suhteilla. Hän on työskennellyt samalle työnantajalle kuuden vuoden ajan, mikä on täkäläisittäin kuulemma pitkä aika suoraan valmistumisen jälkeen. Joka tapauksessa hän sanoi vihaavansa työtään ja kokee olevansa kuin robotti. Minusta tuossa vaiheessa olisi hyvä tehdä jotain elämällään, jotain mistä tulee iloiseksi. Kaikesta huolimatta Zhang oli hyvin iloinen ja kohtelias kaveri, jonka kanssa oli mukava viettää iltaa.

Tänään tein sitten itse asiassa sen, mikä minun piti jo eilen tehdä, eli käydä Kiinanmuurilla. Sää oli parempi, puolipilvinen ja 33 astetta lämmin. No, pilvistä Pekingissä ei voi sanoa mitään, koska taivas näyttää olevan aina harmaa. Tapasimme Hannan, Minnan ja Marin kanssa Dongzhimenin metroasemalla aamulla, josta pienen kyselemisen jälkeen löysimme pitkän matkan bussiterminaalin. Hämäävää, että sama bussi nro 916 on käytössä sekä express bussilla, että tavallisella hitaalla bussilla. Olimme aluksi menossa hitaaseen bussiin, kunnes meidät osattiin käännyttää kaksi kertaa nopeammalle express bussille. Meillä ei ollut oikeastaan tietoa millä pysäkillä jäisimme pois kyydistä, mutta kiinankielistä nimeä lapussa näyttämällä eräs bussin henkilöistä viittoili meidät äkisti mukaansa eräällä pysäkillä. Kyseessä oli ehkä pieni ukotus, sillä olimme oikeastaan vielä aika kaukana määränpäästä. Hän tarjosi meille taksiaan, jonka jouduimme ottamaan ja maksamaan hieman enemmän kuin olimme alunperin suunnitelleet. Kukaan ei puhunut englantia, olisi siis ollut hyvä osata kiinaa. Saimme noin 20km taksikyydin kuitenkin reilulla 10€, joka ei ollut kovin paljoa neljältä hengeltä, mutta silti kaksi kertaa odottamamme määrä.

Kiinanmuuri oli mahtava kokemus! Varmasti matkani suuria kohokohtia. Kuumasta säästä huolimatta kiipesimme Hannan ja Minnan kanssa ylös muurille. Muurista ei ole koskaan ollut oikeastaan mitään käytännön hyötyä vihollisia vastaan, mutta 6200km pitkä muuri on erittäin vaikuttava, kun sitä ajattelee. Maasto vuorien huipuilla on ollut varmasti äärettömän vaikea paikka valtavan muurin rakentamiselle. Teimme noin 4-5 tunnin vaelluksen muurilla niin, että pääsimme hieman turisteja karkuun ja oikeastaan näkemään muurin aivan tyhjänä. Pitkän ja hikisen patikoinnin ja kiipeämisen jälkeen laskeuduimme muurilta alas vauhdikasta kesäkelkkarataa pitkin, jossa pääsi mahtaviin nopeuksiin, kun vapautti jarrun kokonaan!

Suomalaisille tuttu Suomenlinna on sinänsä vaikuttava kivirakennelma, mutta on Kiinanmuuri jotain aivan uskomatonta! Heti ensimmäisenä muurin nähdessäni ajattelin, että haluan seurata sitä alusta loppuun kaikki 6200 kilometriä.

Ascend to the Great Wall of China Hanna & Minna from Kuopio   This is where we turned back Slide He was gonna kill me! Lucky me I had 10 yuan to pay for the picture.

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti