Matka jatkuu Mongoliaan

Mongolia, Venäjä - 14.8.2012 06:56

Maailman suurin järvi, Baikal, on nyt takanapäin. Viimeinen päivä Listvyankassa meni blogia kirjoitellessa ja kuvia läpikäydessä. Lähdin iltakuuden bussilla kohti Irkutskia, jossa minulla oli muutama tunti aikaa ennen junani lähtöä kello 22:10.

Jäähyväiset Baikalille

Kävelin hieman Irkutskissa ympäriinsä ja näin keskustassa vanhoja puutaloja. Paikka vaikutti nyt paljon mieluisammalta kuin silloin junasta tullessani, kun olin itse pihalla kuin lumiukko uudesta kulttuurista. Nyt kaupungissa oli jo helppo liikkua. Leninin kadulta löytyi hauska Starbuck’s kopio, Lenin Street Coffee. Samalla kadulla oli Baikaler –hostelli, jonne menin käyttämään langatonta internettiä ja päivittämään blogini. Törmäsin siellä israelilaiseen ja saksalaiseen matkaajaan, joiden kanssa käveltiin yhdessä juna-asemalle, koska oltiin menossa samaan junaan. Saksalainen insinööriopiskelija oli matkalla Darkhaniin tekemään jotain saniteettiprojektia, joka kuulosti kiinnostavalta.

Irkutskin marketilta Lenin street Irkutskin juna-asema

Saksalainen ja israelilainen jatkoivat matkaa junassa kohti Ulaan Baataria, kun minä jäin Ulan Uden kohdalla kyydistä ja otin bussin kohti UB:ta. En ollut ostanut lippuja etukäteen, joten jouduin jännittämään mahtuisinko bussiin, mutta onneksi noin 50 hengen bussissa oli vielä pari vapaata paikkaa jäljellä.

Ulan Udessa Kaupungin suuri nähtävyys 

Matka taittui mukavasti jutellen vieressäni istuneen Andrein kanssa. Hän auttoi minua venäjänkielisen rajakortin täyttämisessä ja minä häntä Mongolian puolella englanninkielisen kanssa. Aina tuntuu tapaavan mukavan avuliaita ihmisiä maailmalla. Rajanylitys kesti kaksi tuntia, junalla siihen olisi mennyt kuutisen tuntia. Sen lisäksi, että bussi on 10 tuntia junaa nopeampi se on myös puolet halvempi. Rajan jälkeen pysähdyimme lounaalle, onneksi Andrei löysi ruokalistalta venäjänkielisen aterian, joka osoittautui erittäin hyväksi valinnaksi.

Rajalla kohti Mongoliaa Toverini Andrei 3€ lounas 

Mongolia osoittautui juuri niin kauniiksi kuin kuvista olen nähnyt. Hevosia, vuohia, lampaita ja lehmiä vapaasti laiduntamassa puuttomassa ja kumpuilevassa ruohikossa. Ihmiset asuvat väljästi sinne tänne ripotelluissa valkoisissa jurtissaan. Jossain määrin se muistutti minua Afrikasta. Tunne kasvoi entisestään saapuessamme sotkuiseen Ulaan Baatarin kaupunkiin, jossa asustaa kolmasosa Mongolian kolmesta miljoonasta asukkaasta ja liikenne on kaoottinen. Tunsin oloni kotoisaksi. Andrei neuvoi kaverinsa kanssa minut taksilla rautatieasemalle, jonne Khulan tuli minua töidensä jälkeen vastaan. Hän on hyvin herttainen ja mukava nuori taiteen opiskelija, joka puhuu erinomaista englantia. Meillä on yllättävän paljon yhteisiä kokemuksia jaettavaksi hänen kanssaan. Juttua riitti aamuyöhön saakka.

Pikkumiehet syntyvät hevosen selkään Pieniä mutkia matkassa ja sadetta ilmassa Asutusta Mongoliassa Paratiisi hevosille

Viivyn täällä varmaankin noin reilun viikon verran riippuen kuinka kauas lähden retkeilemään, jos saan jotain järjestettyä. Tänään Khulan näyttää minulle hieman kaupunkiaan ja käymme katsomassa hänen setäänsä sairaalassa. On mukava päästä osaksi arkielämää. Aamupalaksi söimme muun muassa puuroa, joka oli keitetty tuoreessa maidossa. Tuoreen maidon ostimme muovipussissa ja se piti keittää, koska sitä ei oltu mitenkään käsitelty. Oikein hyväähän se oli joka tapauksessa, vaikka aluksi vaikutti oudolta juoda pussimaitoa.

Khulan ostamassa tuoretta pussimaitoa

2 kommenttia »

  1. Niin. Siis maailman suurin jarvihan on Kaspian meri, mutta jos se jatetaan pois laskuista (koska kaikki eivat pida sita jarvena), on maailman suurin jarvi Amerikoissa sijaitseva Lake Superior. Baikal loytyy sijalta 7. Jos siis puhutaan pinta-alasta. Mutta jos taas puhutaan VESITILAVUUDESTA, ja taas jatetaan Kaspian meri pois laskuista, on Baikal todellakin kirkkaasti maailman suurin jarvi, mika taas johtuu siita, etta se sattuu olemaan myos maailman syvin jarvi kunnioitettavalla 1,6 km maksimisyvyydellaan (Suomen suurimman jarven Saimaan max syvyys on 82 m).

    Mutta oli suurin tai ei, ainakin tolkuttoman upea jarvi se Laurin kertoman mukaan on, ja olisi kylla upeaa nahda se ja kierrella sita vaikka kanootilla – 636 km paasta paahan, siinahan yksi kesa menisi.

    Iska - 22.8.2012 21:07

  2. No kunhan jollain mittapuulla lasketaan :D Iso se on joka tapauksessa! Ja kaunis. Hyvä kalajärvi myös.

    Kanoottiretki kuulostaisi hauskalta. Ainakin siellä olisi hyviä yöpymispaikkoja rannoilla eikä juomavedestä olisi puutetta!

    Lauri - 24.8.2012 14:40

Kirjoita kommentti