Huomennako Siperiaan?

Hongkong, Kiina, Mongolia, Venäjä, Yleistä - 4.8.2012 12:06

Ei voi olla todellista; huomenna lähtö Siperiaan!

Kaikki tapahtuu niin nopeasti. Kuunvaihteessa oli kiireinen muuttorumba, kun kimppakämppämme Pasilassa hajosi ja kolme kaveria piti muuttaa yön ja aamupäivän aikana eri osoitteisiin. Toissapäivänä oli deadline vaihdossa suoritettavien kurssien valintaan. Sieltä tuli valittua kiva paketti johtamista, ympäristötieteitä, excelin hakkaamista ja kiinan kieltä. Kesä on mennyt hujauksessa ja eilen oli viimeinen työpäiväni, jossa minut lähetettiin matkaan oikein lämpimien läksiäisten saattamana. Työtovereiltani sain ruplia venäläisten viranomaisten lahjomiseen sekä hienon kortin, jossa oli Venäjän rautatieverkoston kartta sekä tietysti koti-ikävän varalle Venäjän ja Kiinan IKEA –tavaratalot listattuna. Kaikki tämä tuli conqueror –kirjekuoressa, jossa oli Mongoliasta muistuttava sotaratsu. Huolella loppuun asti mietitty lahja, kiitos toverit.

Vaikka jäi vähän viimetinkaan, ei kai olisi enää myöhemmäksi voinut jäädäkään, niin ihmeen kaupalla sain eilen vielä Hong Kongin opiskeluviisumini FedExiltä! Nyt kaikki viisumiasiat on siis kunnossa ja neljä viisumia passissa. Venäläisen toverini, Ivanin, avustuksella olen valaistunut käyttämään rzd:n sivustoa ja printattuna on nyt liput Moskovasta Irkutskiin ja Irkutskista Ulan Udeen. High season –hinta viiden päivän junamatkasta kolmannessa platskartnyluokassa Irkutskiin kustansi lakanoineen 125€. 8,5 tunnin matka Ulan Udeen maksoi puolestaan 23€. Platskartny on hyvä matkustusluokka, jos haluaa tutustua muihin matkaajiin. Avovaunussa on sänkypaikat 54 matkustajalle. Olenkin ottanut mukaan asioita Suomesta kuten valokuvia perheestä ja ystävistäni sekä Suomesta yleisesti. Valokuvia voi katsella yhdessä, vaikkei yhteistä kieltä löytyisikään. Vaunussa on kuulemma hyvä varautua jakamaan kaikki valokuvista ruokaan. Yllätys yllätys, kun nyt mietitään missä päin matkustetaan, toverit. Varmaankin yhteisöllinen matka tiedossa siis.

Tämänhetkinen matkasuunnitelma on siis lähteä Helsingistä junalla huomenna illalla ja saapua Moskovaan maanantaiaamuna. Moskovaan olen varannut vain noin viisi tuntia, sillä kaupunkiin tutustuminen vaatisi aikaa ainakin viikon, mihin minulla ei ole tällä kertaa mahdollisuutta. Iltapäivällä juna 340 lähtee kohti Irkutskia, jonne saavun neljän yön jälkeen perjantaiaamuna. Tuskin viivyn Irkutskissa sen pidempään, vaan lähden saman tien Baikalin rannalle Listvyankaan, josta olen varannut hostellin kahdeksi yöksi. Hinta on aika halpa, vain 12€ yö. Listvyankasta palaan Irkutskiin päiväksi ja sunnuntai-iltana juna 362 lähtee kohti Ulan Udea, jonne saavun varhain maanantaiaamuna. Tarkoitus on ennättää aamulla Ulan Udesta Mongolian Ulan Batoriin lähtevään bussiin, joka on jopa 10 tuntia nopeammin perillä kuin rajalle jumittuva juna. Bussin on tarkoitus olla perillä Ulan Batorissa noin 19:30, jossa paikallisen Khulanin on tarkoitus olla minua vastassa. Khulan on lupautunut majoittamaan minut kolmeksi yöksi kotiinsa. UB:n hostellit ovat hyvin edullisia, 7€ aamupalalla, mutta olen sitä mieltä, että paikkoihin on aina kiinnostavampi tutustua paikallisen kanssa.

Mongolian maaseudulla on tekemistä ja nähtävää kuukausiksi, joten minun on kysyttävä paikallisen neuvoa, mihin menisin noin 7-9 päivän vierailuni aikana. Matkanjärjestäjien reissut ovat paikalliseen hintatasoon nähden kalliita ja täynnä turisteja, mutta on sekin vaihtoehto noin lyhyellä reissulla. Ilmeisen suosittua Mongoliassa on ostaa hevonen ja lähteä vaeltamaan.

Mongoliasta yritän päästä Pekingiin, mutta junat ovat varmasti täynnä. Olen lukenut, että hostellien kautta saa junalippuja, joten kokeilen sitä. Jos en suoraan junaan pääse, niin eiköhän perille pääse vaiheittain. Pekingiin on tarkoitus saapua joskus 23. elokuuta ja siellä minua on taas vastassa paikallinen nuori, joka tarjoutui majoittamaan ja esittelemään kaupunkiaan minulle viikon ajaksi. Vastapalveluksena harjoitutan hänen englannin kielen taitojaan, mistä kiinalaiset ovat innoissaan. Pekingistä eteenpäin suunnitelmat ovat auki, mutta paikallinen ystäväni osaa varmasti suositella jotain reittiä.

Tämä lauantai ennen lähtöä on pakkaus- ja ostospäivä. Aloitin viime yönä jauhelihan kuivattamisen, kikka jonka opin viime kesän vaelluksella, ja nyt 800g lihaa menee kätevästi vaikkapa mukiin ja säilyy pitkään. Sitä voi sitten lisäillä junamatkalla valmistettavaan pastan ja perunamuusin sekaan.

Noniin, mutta ei tässä tämän enempää ole aihetta bloggaamiseen, vaan pitää alkaa laatimaan ruokalistaa ja pakkaamaan rinkkaa.

5 kommenttia »

 1. Wau. Kuulostaa aivan kasittamattoman upealta. Paasispa mukaan!

  Iska - 4.8.2012 20:14

 2. Jeps :) Kyllähän niitä junia kulkee päivittäin, että siitä vaan! :) Mutta blogin kauttakin pääset matkan makuun!

  Lauri - 5.8.2012 00:19

 3. Hyvat research olet tehnyt matkasta! Yksi taiwanin tutuista kavi parikin kertaa Mongoliassa lomillaan, kysynko ‘must do’ ideas?!

  Kikka - 5.8.2012 04:44

 4. ps mulla on kavereita myos Beijing, Shangahai and Guangzhoussa, viimeinen jo tosin melkein honkkarissa, mutta kumminkin, jos tarvitset apua,contacts,tms!?

  Kikka - 5.8.2012 04:57

 5. Hei Kikka!

  Kiitoksia avuliaisuudesta! Voithan toki kysyä ja lähettää vaikka sähköpostilla niitä ideoita Mongoliasta. Luulen kyllä, että paikallinen tuttavani siellä neuvoo minua myös. Sama BJ:ssä, tuttava nyt sielläkin. Mutta Shanghaista en tunne ketään, joten jos he ovat halukkaita tapaamaan, niin se olisi oikein mukavaa :)Guangzhou on jo niin lähellä HK, että taidan jättää sen väliin.

  Lauri - 5.8.2012 14:33

Kirjoita kommentti