Alkutunnelmia Siperian junamatkasta

Venäjä - 5.8.2012 22:58

Siperian junan makuun päästiin jo aikalailla ensimmäisenä päivänä. Tutkiskelin junan päästä päähän ja pysähdyin lopulta ravintolavaunuun kokikselle. Katselin siinä rauhassa ohikiitäviä maisemia kunnes yhtäkkiä löysin itseni ravintolan kovaäänisimmästä pöydästä kenenkäs muunkaan kuin suomalaisten seurasta. Tai ei siinä oikeastaan ollut muita kovaäänisiä kuin Petroskoista kotoisin oleva, Venäjän armeijan käynyt, Suomessa bisnestä tekevä Artturi, joka oli ehkä hieman humalassa. No tultiin hyvin juttuun ja Artturi oli hyvä laulamaan suomalaisia ja venäläisiä lauluja. Laulaminen ei ole mun juttu, mutta kunnostauduin kädenväännössä Artturia vastaan. Artturi tarjosi pöytäseurueelle vodkapaukut, joista ei ole kohteliasta kieltäytyä. Niinpä pääsin heti kokemaan sitä, mistä Siperian junassa on kyse… ainakin se on osa sitä. Kupé hytti  Ravintolavaunusta

Pöytäseurueen muut henkilöt olivat eläköityneitä suomalaisnaisia, joita Artturi tosin kutsui tytöiksi. Leidit olivat myös matkalla Siperian halki Kiinaan. Tässä siis kannustusta teille kaikille, jotka luulette olevanne liian vanhoja unelmanne toteuttamiseen. Ja itse asiassa näitä neitoja oli inspiroinut kaksi 75-vuotiasta suomalaismummoa, jotka olivat 80-luvulla tehneet saman matkan, ilman matkapuhelimia ja Internetiä.

Rajamuodollisuudet junassa sujuivat ongelmitta. En ymmärtänyt mitä milloinkin kysyttiin, mutta tein niin kuin hyttitoverini ja kaivoin passini aina esille. Nyt olen siis Venäjällä. Ulkona on pimeää, joten en osaa kuvailla miltä siellä näyttää.

Tässä ennen nukkumaanmenoa lueskelin faktoja Venäjästä. Joitain mieleen jääneitä asioita olivat muun muassa se, että 40% Venäjästä on ikiroudan peitossa, Venäjän väkiluku on reilu 140 miljoonaa ollen maailman kuudenneksi väkirikkain maa, mutta väkiluku pienenee vuosi vuodelta yli 650 000 hengellä. Suurimpia syitä väestönlaskuun ovat huumeet, alkoholi ja sukupuolitaudit. Miehen odotettu elinikä Venäjällä on vain 59 vuotta. Yksi asia oli vielä sellainen ei mikään yllättävä, mutta demokraattisen Venäjän kansaa edustaa maassa duuma, mutta tosi asiassa maa on kaukana demokratiasta. Maata hallitsee joukko suurten media-, öljy-, kaasu-, aseteollisuus- sekä pankkialan yritysten johtajia, jotka pääsivät valtaan valtio-omisteisten yritysten epäonnistuneen yksityistämisen myötä. Tätä rautatieverkostoa, jolla nyt matkustan, riittää Venäjällä 87500km verran. Oma noin 12000km matkani Helsingistä Hong Kongiin on siis aika mitätön tuohon verrattuna.

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti