Blogikoneisto uudistui

Yleistä - 20.7.2012 00:05

Acerin TravelMate oli yksi ensimmäisiä miniläppäreitä ja toimittajien keskuudessa huippusuosittu pienen ja kevyen kokonsa, sekä hyvän näppäimistönsä ansiosta. Se oli ensimmäinen kannettava tietokone, jonka ostin, ja ollut reissuilla mukanani viimeiset viisi vuotta. Aivan erinomainen bloggaajan tietokone, jossa oli vielä lisäakkukin. Valitettavasti akunkesto oli nyt jo niin kehno lisäakusta huolimatta, että kone oli uusittava, vaikkei siinä muuta vikaa oikeastaan ollutkaan. Sillä hoitui hienosti koulutöihin tarvittava Officen pyörittely, surffailu sekä bloggaaminen.

Ostin nyt siis uudeksi miniläppärikseni kaikista lupauksistani huolimatta 13-tuumaisen Applen Macbook Airin. Olin vannoutunut PC-käyttäjä, joka ei koskisi pitkällä tikullakaan tuohon hipsterkummajaiseen. Kunnes Applen Macbook Airin hinta laski alle 1000 euron ja myönsin, että olin aina salaa ihaillut tuota muotoilultaan silmiähivelevän kaunista laitetta, mutta logo kannessa oli ollut minulle siihen asti liian kallis.

Olin tottunut Windows-käyttäjä, joten Macin käyttö herätti minussa aluksi ristiriitaisia tunteita. Toisaalta kevyin sormiliikkein sulavasti ohjailtava käyttöjärjestelmä tuntui olevan askeleen Microsoft Windowsia edellä, mutta toisaalta Macin käyttöjärjestelmässä oli sellaisia puutteita, jotka olivat itsestäänselvyyksiä Windowsilla, kuten avautuvien ikkunoiden näyttäminen kokonäyttötilassa sekä kansioiden ja tiedostojen laajat hallintamahdollisuudet. Erilaisiin pikanäppäinkomentoihin tottui melko nopeasti, mutta bloggaajana minua ärsytti del –näppäimen puuttuminen, jolla voi pyyhkiä tekstiä kursorin edeltä sekä esimerkiksi poistaa tiedostoja. Tuohon hommaan onneksi löytyi ratkaisu eräällä näppäinyhdistelmällä.

Mutta vaikeudet Macin kanssa olivat aluksi ärsyttäviä ja mietin jo tehneeni huonon ostoksen, jota kaduin. Oli hyvin yllättävää ja harmillista todeta, että Macille tehdyt offline-bloggeriohjelmat ovat säälittäviä tuotoksia ja vieläpä maksullisia. Nyt joku saa kertoa minulle, jos tietää Macille hyvän bloggerin. Kokeilin MarsEditiä, Blogonia, ectoa sekä MacJournalia, mutta mikään niistä ei ollut lähellekään Windows Live Writerin veroinen, joka on kaiken lisäksi ilmainen. Oletin jotenkin, että Mac-käyttäjät ovat innokkaita bloggaajia ja muuten luovia, joilla on parhaat ohjelmat kaikkeen luovaan, mutta mainitsemissani bloggereissa oli suuria puutteita aivan perusasioissa. Esimerkiksi noista ohjelmista yhdessä ainoastaan taisi olla mahdollisuus lisätä kuvia thumbnailina blogiviestiin, joissain ei ollut mitään mahdollisuutta muokata lisättävien kuvien kokoa. ecto oli lähimpänä hyväksyttävää bloggeria, mutta sen ongelma oli jatkuva kaatuileminen, koska ohjelmaa ei ole jaksettu päivittää enää aikoihin, kuten ei ole päivitetty Blogoniakaan, joten ne eivät toimi uudella Mac OS Lionilla. Onneksi en sentään maksanut mitään noista kokeiluversioista. Harmi ettei koodareilla riitä intoa päivittää Macin bloggereita.

Bloggaus on minulle yksi merkityksellisimpiä asioita tietokoneella, joten olin hyvin turhautunut Macciin siinä suhteessa. Ei ollut enää muita vaihtoehtoja kuin asentaa Windows Macbookilleni, jotta voisin taas blogata. Tuossa projektissa tuli esiin uusia ongelmia; en voinut siirtää tiedostoja ulkoiselle kovalevylle Maciltäni. Sain selville, ettei Mac pysty siirtämään tiedostoja NTFS –kovalevylle jostain kummansyystä, ja joutuisin vaihtamaan kovalevyn FAT32 –muotoon. En ollut kovin innokas muuttamaan ulkoisen kovalevyni formaattia, koska FAT32:lla ei voi kopioida kovalevylle yli 4GB tiedostoja, esimerkiksi DVD- tai BluRay-elokuvia. Ja sitä paitsi jos joskus haluaisin siirtää tiedostoja jonkun kaverini ulkoiselle kovalevylle, niin se ei onnistuisi NTFS formaatille, joka on kuitenkin lähes kaikissa suurissa kovalevyissä. Tuntui, että vaikeuksia tuli toinen toisensa jälkeen ja minulla menisi kaikki aika niiden selvittämiseen ennen kuin pääsisin bloggaamaan. Onneksi tuohon kovalevyongelmaan löytyi lopulta ratkaisuksi eräs ohjelma, joka mahdollistaa tiedostojen kopioimisen NTFS kovalevyille Maciltä. Näidenkin ohjelmien joukossa oli valitettavan paljon vanhentuneita ja toimimattomia ohjelmia.

Lopulta sain kuitenkin Windowsin asennettua Macilleni. Se on itse asiassa mielestäni aivan nerokas! Käytän tässä Macin omaa käyttöjärjestelmää, mutta voin yhtä nappia painamalla käynnistää Windowsin käyttöjärjestelmän taustalle pyörimään. Se ei häiritse Macin käyttöä ollenkaan, itse asiassa koko Windowsin olemassaoloa ei huomaa lähes millään tavalla, paitsi sillä että voin käynnistää nyt koneellani Windows-ohjelmia, kuten WLW:n, mikä on aivan mahtavaa!

Nyt voin sanoa, että tämä tietokone tuntuu täydelliseltä! Siinä on Macin laadukas ja tyylikäs runko, sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä, erittäin mukava ja vieläpä valaistu näppäimistö, siinä toimii Macin ohjelmat sekä Windowsin ohjelmat, ennen kaikkea tämä bloggerin unelma, Windows Live Writer, jota ei voi  tarpeeksi kehua! Olen tähän siis loppuen lopulta erittäin tyytyväinen, kun sain muokattua sen tarpeitteni mukaan toimivaksi. Vaivaa täytyy nähdä, mutta suosittelen.

Kummankaa matkustais? MacBook Air

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti