Varsova – Praha

Puola, Tšekki - 25.6.2012 15:21

Terveisiä tällä kertaa Prahasta!

Saavuimme tänne serkkuni Johannan ja Janin luo viime yönä puoli kolmelta.

Ajopäivä Varsovasta Krakovan kautta Prahaan oli kieltämättä aika rankka. Itse hyppäsin rattiin sen jälkeen, kun olimme käyneet parin tunnin turistikiertueella vanhassa ja valtavassa Wieliczkan suolakaivoksessa Krakovan lähellä, jonka toiminta oli lopetettu, koska turismi tuottaa enemmän rahaa kuin suola. Wieliczkassa vierailee vuosittain 1,5 miljoonaa turistia. Kaivos oli kiintoisa: yli 300km pitkä ja 300 metriä syvä. Tutkimme siitä vain 1% verran käyden 135m syvyydessä. Uskonnollisena maana kaivokseenkin oli rakennettu nelisenkymmentä kappelia, jotka olivat kyllä todella kauniita; patsaat, lattia, katto, kaiteet ja oikeastaan kaikki oli kaiverrettu suolakallioon. Kattokruunujen koristeetkin olivat suolaa. Hauskaa kaivoksessa oli tosiaan se, että kaikkea pystyi nuolemaan ja syömään, lattiat, seinät ja lähes kaikki oli suolaa. Oppaamme ei unohtanut muistutella kuinka hyvää terveydelle kaivoksen suola teki ja kertoi sen olevan syy hänen nuorekkuuteensa.

53 kerrosta alaspäin IMG_3990 Suola teki puusta kovaa kuin kivi Kappeli Suolalattia oli liukas ja kylmä paljain jaloin Vanha hissi nousi 135m matkan nopeudella 4m/s

Näillä leveysasteilla tuli jo illalla aivan pimeää, joten ajoin yli 5 tunnin matkan pimeässä noin 130km/h keskinopeudella taistellen väsymystä ja silmien kuivumista vastaan, mikä ei ehkä ollut niin viisasta, mutta kaikki meni hyvin energiajuomien avulla. Tiet Tsekissä olivat kaksikaistaisia ja suurimmaksi osaksi hyväkuntoisia, mutta ajoin käytännössä koko matkan vasenta kaistaa, koska ohitettavia rekkoja oli tasaisesti 100m välein ja oikea kaista oli kuoppainen. Auton keskikulutus matkallamme on ollut siinä 8-9 litraa satasella, mutta olemmekin ajelleet lähinnä maantieajoa. Puolassa taisi olla tähän asti halvinta bensaa, joka oli noin 1,25€ litralta.

Johannan asunto on aivan Prahan keskustassa, joten aamulla jouduimme heräämään aikaisin ja etsimään uuden parkkipaikan autollemme. Sitä ennen kävimme kuitenkin Mazdan huollossa toteamassa, että pakoputkemme oli katkennut. Tarvittavaa osaa ei ollut saatavilla, joten autossamme on nyt uskottavat ralliäänet. Palvelu merkkihuollossa oli tsekkiläiseen tapaan välinpitämätöntä. Jani ja Johanna osasivat kertoa, että asiakaspalvelu Tsekissä tosiaan on usein sitä tasoa, heikompaa kuin Suomessa. Saimme odottaa tunnin verran ennen kuin joku katsoi autoamme. Myymälässä vain yksi henkilö puhui englantia, mutta emme saaneet juuri mitään osviittaa siitä milloin saisimme palvelua, jos saisimme. Kun lopulta saimme palvelua, niin kaikki oli taas hyvin ja nuori englantia puhuva poika oli innoissaan automme ralliäänistä.

Ei tuota paikkaa edes purukumilla IMG_4090

Tarkoituksemme on olla täällä Prahassa tämä päivä Janin toimiessa paikallisena oppaanamme ja huomenna jatkamme kohti Itävallan Salzburgia.

Pepe pitää autoaan kuin kukkaa kämmenellä ja huolehtii, että kaikki on kunnossa, mikä on tietysti hyvä asia. Aamupalaa Varsovassa Varsovan kulttuuri- ja tiedepalatsi Hostellimme vastapäisen talon sisäänkäynti

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti