Kuvia Lapista

Suomi - 29.4.2010 21:22

Kolmatta vuotta kestäneen kesän, tai ainakin lämpimien säiden, päätteeksi toivoin vielä pääseväni nauttimaan Suomen talvesta, joka oli kuulemani mukaan yksi parhaista vuosiin. Espoossa talvisäät olivatkin oikein lumiset ja aurinkoiset parin viikon ajan. Ehdin vielä ulkojäille luistelemaankin. Toivoin kuitenkin ehtiväni vielä Lappiin kelkkailemaan ja laskettelemaan keväthangille.

Taiwanilla tapaamani Yiru, joka vei minut ja muut ystävät perinteiselle taiwanilaiselle illalliselle sekä vaellukselle ja Pinxin lyhtyfestivaaleille, aloitti 80 päivän Euroopan kiertueensa Suomesta. Sain vuorostani kunnian toimia hänen paikallisena oppaana. Esittelin Suomea ja pyrin antamaan meistä hyvän (mutta kuitenkin realistisen) kuvan, jota hän kenties levittää kierrellessään Eurooppaa ja muuta maailmaa. Mika, jonka kanssa olin Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, lähti myös kolmanneksi mukaan Lappiin.

Päästiin majoittumaan isovanhempieni luokse Rovaniemelle. Mummi ja ukki valmistivat perinteiseen tapaan perinteisiä suomalaisia ruokia ja leivoksia. Koko viikko syötiin lakkoja, joskus kakussa, leipäjuuston kanssa tai hillasoseena riisipuuron kanssa. Oli karjalanpiirakoita, ruisleipää, makaronilaatikkoa, mämmiä, piimää ja muita metsämarjoja, oikein kattavasti siis. Yiru oli tottunut syömään enemmän tuoreita hedelmiä, mutta nautti kyllä kovasti ja söi paljon meidän suomiruokiakin.

Viikon aikana päästiin kokeilemaan kaikenlaisia talviaktiviteetteja. Yhtenä päivänä vuokrattiin sukset ja hiihdettiin Ounasvaaran metsiköissä neljä tuntia. Mukana eväinä oli kuumaa kaakaota, paakeleita ja ruisleipää, joita pysähdyttiin syömään vaaran laella. Turistin hiihto vaikutti aluksi hieman tahmealta, mutta pian hän oli kuin yksi meistä. Kaikkein parhaiten mieleen taisi kuitenkin jäädä kolmen päivän “korpimökkireissu”. Vannoutuneena eränkävijänä ja vaeltajana hän nautti Kuluksen hiljaisista ja valkeista metsistä sekä jäisestä järvestä. Porojakin onnisti näkemään. Jäisestä ulkohuusistakaan ei tullut valituksia. Käytiin kahdesti saunassakin. Ensimmäisellä kerralla tavallisessa puulämmitteisessä saunassa ja sitten seuraavana päivänä 65 vuotta vanhassa omarakenteisessa savusaunassa. Uskomattoman hyvin hän kesti saunan lämpöä. Taiwanin kuumilla lähteillä lienee osuutta asiaan. Tosi asiassa hän viihtyi saunassa meistä kaikista pisimpään. Sauna oli kuulemma niin hyväksi hänen iholleen. Käytiinpä sitä virvoittautumassa järven hyisessä vedessäkin. Mikan kanssa valmistettiin poronkäristystä ruoaksi yhtenä päivänä. Siitä tuli varsin maukasta. Yiru otti suomalaisuuden ihan tosissaan, kun jaksoi istua yhteensä useita tunteja järven jäällä pilkkien. Syönti oli heikko, mutta sai hän sentään yhden suomalaisen ahvenen. Pilkillä nähtiin hieno näky, kun tyystin hiljaisen järvimaiseman yli lensi laulava viiden linnun joutsenaura. Kuluksessa käytiin tietysti myös moottorikelkkailemassa. Pitihän turistin päästä kokemaan lumilinnan rakentaminenkin.

Turismi jatkui päivän laskettelureissulla Rovaniemen Ounasvaaralla. Vaaran jyrkät mäet olivat Yirulle kuitenkin vähän liian pelottavia, joten hän tyytyi pääasiassa harjoittelemaan naruhississä. Ripaus Lapin kulttuurihistoriaa saatiin käymällä Rovaniemen Arktikum-museossa. Toki tuli vierailtua myös joulupukin luona ja napapiirin rajalla. Mikan piti palata Espooseen töihin ja Yirukin jatkoi sitten matkaansa. Suunniteltiin yhdessä hänen polkunsa, joka jatkui Rovaniemeltä Norjan rannikolle Narvikiin, sieltä Tukholmaan, Tallinnaan ja takaisin Helsinkiin, josta lentäen Saksaan. Sattuikin juuri tuhkapilvi rakoilemaan sinä perjantaina.

Minä jäin tänne Rovaniemelle ahkerasti opiskelemaan. Noin kahdeksan tuntia päivässä olen tentannut kauppatieteen pääsykoekirjoja. Silloin tällöin käyty isovanhempien kanssa Kuluksessa mökilläkin. Olen viihtynyt täällä Rovaniemellä ihan kivasti, kaupunki on kaunis ja ilmapiiri mukava. Tutustuin myös kaupungin helluntaiseurakunnan toimintaan ja nuoriin. Mukavia ihmisiä, meillä oli mielenkiintoisia keskusteluita. Tapasin myös yhden monen vuoden takaisen tuttuni. Ounasvaaralla pyörähti Antti Auttin lautailukisakin, jossa oli paljon chillejä lopputalven snoukkaajia.

Kolmen viikon Lapin matka päättyy nyt vappupäivänä, kun palaan eteläisen Espoon lämpöön.

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti