Paluu pohjoiselle pallonpuoliskolle

Taiwan - 15.2.2010 21:23

Hyvää uutta vuotta! Olen saanut ihmetellä tätä Taiwanin menoa nyt pari päivää.

Tämä on juuri sitä mitä odotinkin Taiwanilta. Uusia kulttuurikokemuksia. Tällaista en ole nähnyt milloinkaan missään aikaisemmin. Suunnattoman kiinnostava maa. Olen aivan haltioissani ja tekemistäkin olisi enemmän kuin tässä ajassa on mahdollista tehdä.

Ensinnäkin ihmiset täällä ovat ihan omaa luokkaansa. Tällä hetkellä on meneillään kiinalainen uusi vuosi, joten ihmiset ovat lomilla. En silti usko, että paikallisten iloinen ja ystävällinen asenne sekä huvittavat tavat ovat loman seurausta. Me länkkärit olemme paikallisille pieni tuijottamisen aihe, mutta sitä he ovat myös meille. Käytiin Sun Yat-Senin muistoaukiolla kyyläämässä paikallisia perheitä, jotka olivat tulleet sinne meidän katseltaviksi. Vuorotellen bongailtiin hauskoja juttuja ja voitiin ilmoittaa niistä toisillemme avoimesti suomeksi, eihän täällä kukaan puhu edes englantia! Mutta siis ihmiset alkavat venyttelemään ja jumppaamaan, kun siltä tuntuu, ja sekös meitä nauratti. Aluksi eräs soma papparainen löi käsiä yhteen vuorotellen vartalon edessä ja takana noin varttitunnin verran. Sen jälkeen hän siirtyi vartalon kiertämiseen puolelta toiselle, mikä näytti tanssilta. Aukiolla oli myös paljon leijan lennättäjiä, joillakin leija oli satojen metrien korkeudella. Ehkä huvittavin juttu on kuitenkin maan koirakulttuuri. Pikkupuudeleita työnnetään koirakärryissä kuin pikkuvauvoja ja joillakin koira istuu käsilaukussa, joillakin se on pyörän korissa. Tämän “kävelyttämisen” lisäksi koirilla on vaikka minkälaisia hauskoja asusteita. Vielä yksi huvittava piirre ihmisissä on se, että he voivat nukkua ihan missä vaan. Metroissa ihmiset nukkuvat, elokuvissakin nähtiin nukkuvia ihmisiä ja missäs muualla. No ne nukkuvat kuitenkin vaikka missä ja enköhän ehdi nähdä vielä kaikkia huvittavia nukkumispaikkoja, kuten vaikkapa liukuportaissa. Niin ja ihmiset ovat hyvin leikkisiä. Isät kiipeilevät köysiradoilla digijärkkäreiden kanssa kuvaten jälkikasvuaan. Muutenkin porukka tuntuisi olevan tosi sinut itsensä kanssa, ketään ei nolota tai näytä hävettävän mikään, ihanaa.

Taiwanilaiset ovat ihailtavia monessa mielessä. Kuinka monessa maassa esimerkiksi pystyisi olemaan taidenäyttelyjä metrossa tai metrokäytävillä ilman, että niitä töhrittäisiin? Entäs sitten koulut, joiden pihoilla on valtavan kauniita ja monipuolisia kukkaistutuksia, kalalampia ja muita koristeita. Täällä on hyvin suuri kunnioitus kaikkea tuollaista kohtaan eikä vandalismista ole merkkejä missään. Metrotkin ovat putipuhtaita eikä niissä kukaan syö tai juo, koska niin ei saa tehdä. Ja vanhuksille annetaan aina istumapaikka. Kunnioitus vanhempia ihmisiä kohtaan on suurenmoinen. Eivät edes poliisit kehtaa sakottaa vanhoja ihmisiä. Kovin onnellisen oloista väkeä. Täällä muuten tosi monilla ihmisillä on silmälasit! Niin ja hauskaa on myös se, että minä näen monien ihmisten ylitse.

Kauniita rakennuksia löytyy aivan valtavasti. En koskaan pääse näkemään niitä kaikkia, mutta monia kauniita olen jo nähnytkin. Kumma juttu on se, että taiwanilaiset eivät ole alkuunkaan uskonnollisia, mutta kaikenmaailman temppeleitä löytyy joka nurkalta. Raha on kuulemma kaikki kaikessa. Temppeleissä palvotaan merkittäviä eläneitä ihmisiä, vaikkapa joku erityisen hyvä lääkäri tai muu henkilö. Onneen liittyy myös valtavasti kaikkia jänniä uskomuksia. Sairaaloissa ei ole neloskerrosta, uutena vuotena ei saa lakaista, koska silloin lakaisee onnensa pois ja viheltää ei saa, koska se houkuttelee kummituksia. Ja siis koko tämä non-stop ilotulitteiden pauke ajaa pahat henget pois. Uutena vuotena annetaan lahjoja pienissä punaisissa kirjekuorissa, sekin tuo ilmeisesti hyvää onnea.

Täällä on hyvin turvallista. Öisin voi liikkua huoletta ja matkustaa junalla. Suurin vaara lienee kulkukoirat, joita on aika paljon. Ne muodostavat klaaneja ja reviireitä, vähän niin kuin Hopeanuolessa. Niin ja maanjäristyksiä tapahtuu kuulemma melkein koko ajan, pieniä toki vain. Kai joskus isompiakin silti. Alue jolla asumme on vulkaanista ja täällä on huima määrä kuumia lähteitä, joille menemme varmaan huomenna. Maisemat ovat aika huikeat. Todella vuoristoista, mutta se ei ole hidastanut rakentajia. Kaikenlaisia temppeleitä, yliopistoja ja muita löytyy vuorten huipuilta. Maa on ilmeisesti rakennettu aika lailla täyteen kaikkialle minne rakentaminen on mahdollista. Asukkaita on 23 miljoonaa ja väentiheys on huima tällä pikkusaarella.

Saarista tuli mieleen, että Taiwanille kuuluu paljon muitakin saaria. Eräs oli muistaakseni Kenmin tai joku, ja se on vain muutaman kilometrin manner-Kiinan rannikolta. Maailman pommitetuin paikka. Sinne olisi kiva päästä. Sen lisäksi löytyy kuulemma Hawaiin kaltaisia saaria. Suoraan sanottuna Taiwan tulee olemaan tulevaisuudessa suuri turistikohde. Vielä se on löytämätön helmi ja hyvä niin. Koen itseni etuoikeutetuksi olla täällä “ennen muita”. Tämä pikkusaari on yhtä vuorijonoa, joka korkeimmillaan kohoaa jopa 4000 metrin korkeuteen. Täältä Taipeista löytyy myös älytön määrä museoita. National Palace (eräs maailman merkittävimmistä) museon lisäksi tarjolla on perus tiede- ja kulttuurimuseoiden päälle ainakin paperi-, postimerkki-, tulli- ja nougatmuseot, mutta sekin on vasta alkua. Elikkä elikkä, paljon on kyllä tekemistä, kun siihen vielä lisää hurjat shoppausmahdollisuudet. Taiwanilla on paljon pyörien valmistusta, elektroniikka on halpaa ja merkkivaatteetkin ovat halpoja. Kaikkihan täällä on halpaa. Merkillistä on kyllä se, että tuolta kaupungin väentiheydestä pääsee niin nopeasti tänne vuorten rauhaan.

Julkinen liikenne Taipeissa on muuten tosi helppo ja toimiva. Täällä sentään löytyy opastukset jo englanniksikin. Eli nyt parin päivän aikana ollaan käyty keskustassa aika paljon. Eilen käytiin Hyatt hotellilla katsomassa uuden vuoden leijonatanssia sekä 101:lla, joka on Taiwanin korkein rakennus, oikea ikoni. Se on 508m korkea, 101-kerroksinen, valmistunut vuonna 2003 ja rakennus on bambun rakenteen innoittama. Siellä on kuulemma maailman nopein hissi. Mutta en tiedä, olisiko nopein nyt jo siellä Dubaissa. Ylös asti ei menty, kun oli niin kurja ilma, mutta käytiin valtavassa food coutrissa syömässä rakennuksen alakerrassa. Sen jälkeen mentiin sinne Sun Yat-Senin aukiolle pällistelemään.

Taiwanilla on muuten sellainen jännä ongelma, että hyvin harvat, oikeastaan vain muutamat maat tunnustavat sen itsenäiseksi valtioksi. Muille se on yhä osa Kiinaa. Kaverimaihin kuuluu esimerkiksi Swazimaa ja Etelä-Afrikka. Niimpä Taiwanilla ei myöskään ole konsulaatteja tai suurlähetystöjä, mutta täältä löytyy esimerkiksi Suomen trade centre, joka avustaa viisumiasioissa ja muissa.

Tänään käytiin pitkällä kävelyllä katsomassa temppeleitä ja lasten kiinakoulua, jossa he olivat vähän aikaa trialilla. Vuorelta oli hienot näkymät Taipeihin, kirsikkapuutkin olivat juuri kukassa. Illaksi mentiin Chian Kai-Sekin aukiolle ja käytiin dinosaurusnäyttelyssä. Syötiin paljon sushia.

Taiwan on hyvin värikäs, kuten kuvista näkee.

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti