Seeya mate!

Australia, Uusi-Seelanti - 7.1.2010 12:04

Terveiset jostainpäin Tyyntämerta Sydneyn ja Christchurchin väliltä. Onneksi lähdettiin ajoissa kentälle, sillä kohdattiin pieni yllätys. Kaikki matkatavarat saatiin ilman ylimääräisiä maksuja koneeseen, mikä oli hyvä juttu. Check In -emäntä ei kuitenkaan suostunut päästämään minua lennolle, koska minulla ei ollut lentoa Uudesta-Seelannista ulos. Mika oli onneksi ostanut jo omansa, mutta siitäkin piti saada tulostettu versio.

Siinä vähän kiireessä ihmeteltiin vaihtoehtoja läpi, josko yrittäisi siirtää lennon Uuteen-Seelantiin huomiselle, ostaisiko lipun Taiwanille kalliilla lentokentältä, ostaisiko vain jonkun halvimman mahdollisen lipun pois Uudesta-Seelannista, jonka jättäisi sitten käyttämättä vai tulisinko sitten takaisin vielä Australiaan ennen kuin menen Taiwanille. Air New Zealand ei edes myynyt lippuja Taipeihin, kun kävin tiskiltä kysymässä. Onneksi Mika onnistui kuitenkin järjestämään internetyhteyden ja ostin sieltä lipun Taiwanille. Alun perin lippu Taipeihin olisi ollut noin 400€, mutta sitten ne nousivat 560€ ja nyt ne maksoivat 650€. Ei saatu ehkä sitä halvinta mahdollista, mutta tämä tulikin yllätyksenä. Nyt on sitten Uuden-Seelannin matkakin aikataulutettu, Christchurchistä lennän Taipeihin Sydneyn kautta 13. helmikuuta. Olipahan osittain stressaavaa, kun nettipankkikaan ei aluksi suostunut toimimaan ja piti vielä ehtiä lennolle Uuteen-Seelantiin. Kaikki hyvin kuitenkin ja nyt taas kohti uusia kommelluksia.

Australiassa tuli viihdyttyä tasan 9 kuukautta. Miltä nyt tuntuu?

– Mikäs siinä, hyvä ja monipuolinen matka. Kaikenlaista ehti tapahtua. Nyt ensikertaa maahan, josta en tunne ketään.

Vastasiko Australia odotuksia?

– No minulla ei oikeastaan ollut juurikaan odotuksia Australiasta. Menin sinne asenteella, että katsoo mitä eteen tulee. Halusin kuitenkin päästä kokemaan Hillsong seurakunnan, ripustaa riippumattoni palmujen väliin, kokea paikallista arkea ja työoloja sekä nähdä oliko Sydneyn kaupunki sellainen, kuin kuvittelin. Muuten Australiasta en mitään tiennytkään. Hillsongin seurakunta oli juuri niin suuri ja elävä kuin kuvittelinkin, mutta en ymmärtänyt heillä olevan niin monta eri bändiä ja kampusta. En itse asiassa nähnyt kertaakaan sitä United -bändiä, joka levyillä soittaa. Palmurannat loistivat poissaolollaan, vaikka muuten Australiassa on varmaan maailman parhaimmat hiekkarannat. Mission Beachilla Pohjois-Queenslandissa oli kuitenkin se yksi ja ainoa palmuranta jonka löysin ja se riitti tekemään minut onnelliseksi. Pääsin kokemaan myös hyvin paikallisen arjen ja elämäntavat. Australialaiset ovat selvästi ulkoilmakansaa, koska talot ovat yleensä hyvin heikosti eristettyjä ja talvella lisätään vain vaatteita talon sisällä. Talossahan ollaan myös aina kengät jalassa, mikä on melko erikoista Suomen kulttuuriin tottuneelle. Töitä tuli tehtyä myös mielestäni riittävästi. Yhdeksästä kuukaudesta työskentelin noin neljä kuukautta. Odotin kyllä näkeväni enemmän vaarallisia eläimiä, jopa joka puolella, mutta tosiasiassa niitä saa ihan hakemalla hakea löytääkseen mitään. Vaikea niihin on törmätä sattumalta.

Mikä hetki matkasta tulee nyt mieleen?

– Montakin. Ajo outbackin halki, Cape Tribulationin upea ranta Noah’s Beachillä ja Fraserin hiekkasaari kolmena vahvimpana.

Olisitko halunnut tehdä vielä jotain?

– Olisin halunnut lentää Perthiin ja ajaa sieltä Darwiniin.

Suurin yllätys?

– Sää voi olla joskus kylmäkin! Muistan ensimmäisen työpäivämme farmilla, kun lämpötila oli +2 astetta.

Mikä saa sinut hymyilemään, kun ajattelet matkaasi Australiassa?

– Tapaamani erilaiset ihmiset, ehdottomasti!

Suosittelisitko maata muille?

– Ehdottomasti hyvä ja helppo maa matkailun ensikertalaisille. Erinomainen mahdollisuus kokea myös asuminen ja työskentely ulkomailla. Itse kuitenkin suuntaisin ensi kerralla halvempaan ja kulttuurisesti värikkäämpää Aasiaan tai Etelä-Amerikkaan.

Harmittaako lähteä Australiasta?

– Ei oikeastaan. Tuli nähtyä ja tehtyä paljon ja tuntuu olevan aika jatkaa matkaa.

Mitä tulee ikävä?

– Ihmisiä ja rantoja, mutta varmasti tulee ikävä kaikenlaista ajan kuluessa. Niinhän kävi Suomenkin suhteen. Jotkut asiat ymmärtää vasta, kun ne menettää.

Yleinen sana?

– Australialaiset ovat erittäin ystävällistä ja urheiluhullua kansaa ja ajavat jenkkityylisiä isoja autoja. Minulle tulee siitä vähän mieleen No man’s land, koska se ei tosiaankaan vaikuta kenenkään maalta, vaan on täynnä suvaitsevia ihmisiä ympäri pallon enkä oikein osaa kuvailla tyypillistä australiasta. Heitä yhdistävä asia on urheilu ja jos on yleistettävä niin perusaussi olisi mielestäni aussiväreihin pukeutunut henkilö urheilutapahtumassa jossa kaikki kannustavat yhdessä “kotimaataan”. Kalastus ja yleensäkin kaikki ranta-aktiviteetit, muun muassa surffaus, on hyvin suosittua Ausseissa. Australia on myös hyvä maa matkustaa, koska siellä on matkustajia niin paljon, että asiat on tehty helpoiksi ensikertalaisillekin. Suomalaisina saamme Kelan kaltaisen Medicaren, joten matkavakuutuskaan ei ole välttämätön. Australia on yksi maailman parhaimmista road trip -kohteista.

Toivottavasti Mikko pärjää nyt yksin!! Kiitos vielä tätäkin kautta hyvästä matkaseurasta.

Myöhemmin lisättyä:

Ollaan jo saavuttu hostelliimme Christchurchissä. Pikaisilla fiiliksillä Uusi-Seelanti vaikuttaa ihanalta paikalta! Vähän kuin Australia, mutta paljon pienempi, rauhallisempi ja jostain tuli vivahde suomifiilistä. Ainakin talot näyttävät vankoilta ja asumiskelpoisilta, onhan täällä oikea talvikin. Nähtiin myös hienoja isoja mäntyjä ja koivuja. Lentokoneella saavuttaessa ylitettiin ensin hieno vuoririntama ja sen jälkeen näkikin jo maan toiselle puolelle! Eihän tämä ole kuin ehkä 200km leveä. Tuntuu ihmeelliseltä olla näin pienessä maassa Australian jälkeen! Kivalta se minusta vaikuttaa. Päivätkin ovat täällä ihanan pitkiä! Kello on jo 20:30 ja vielä on ihan valoisaa. Christchurch on mukavan leppoisa kaupunki. Siis vaikuttaa ihan maalaiskaupungilta. Ihmiset eivät tunnu tietävän mihin ovat menossa, mutta se ei heitä tunnu kiinnostavankaan. Silti täällä on 400 000 asukasta ja kunnon keskusta. Pienen kävelyn aikana nähtiin myös huomattava määrä erikoiskauppoja, joista useimmat liittyivät jotenkin ulkoiluun. Nyt metsästetään autoa meille…

1 kommentti »

  1. Alennuskoodi Matkamessujen tarjouksiin on GO738
    http://www.area.fi/area/messut/index.php

    Isakki - 11.1.2010 16:48

Kirjoita kommentti