Tunnelmia hammaslääkäristä

Australia - 4.11.2009 08:44

Oli kyllä huikea etuoikeus päästä seuraamaan sivusta hammaslääkärin työtä. Potilaatkaan eivät vastustelleet läsnäoloani.

Heräsin aamukuudelta ja lähdin aamutoimien jälkeen polkemaan keskustaan, jossa Laurien vastaanotto sijaitsee. Olin siellä päivän ensihetkistä lähtien. Pääsin seuraamaan läheltä monenlaista: hampaiden puhdistusta, puudutusta, paikkausta, juurihoitoa ja kruunun asentamista.

Mukavaa työssä on, kun näkee työnsä tuloksen saman tien. Pidin myös, kuinka siinä pääsee tapaamaan kaikenlaisia ihmisiä ja vaihdella kuulumisia. Hän on jo pian eläköityvä hammaslääkäri, joten myös potilaat olivat hyvin pitkiä suhteita jo. Eli siinä pääsee rakentamaan ihan kunnollisia suhteita potilaisiin. Mutta voi pojat se on kallista, kun kuuntelin niitä toimenpidehintoja. Sivusta katsottuna työ ei näytä “rahan arvoiselta”. Toimenpiteet näyttivät melko tavallisilta ja simppeleiltä. Eikä niissä kauaakaan mennyt. Mistähän sitten tulee hoidon kallis hinta? No eipä siinä tokikaan ole varaa virheisiin.

Työkalut, joita Laurie käytti, olivat myös melkoisen simppeleitä. Erilaisia pieniä poria ja hiomateriä, jotain supervaloa, ultraäänivesisuihkua, pumpulituppoja, erilaisia tikkuja, piikkejä, pihtejä ja sitten niitä sellaisia erilaisia metallikoukkuja ja -tikkuja, kaapimia(?). Hyvin läheisesti siinä työskennellään asiakkaan ja hoitajan kanssa. Suu on melkoisen arka alue ja potilaat näyttivätkin aika avuttomilta tuolissaan.

Työtahtikin oli mukavan verkkaisa. Sai kunnolla keskittyä, kun oli tunti varattuna kutakin potilasta varten. Hampaiden poistoja, oikomista, leikkausta tai hammasrautoja Laurie ei tee. Työskentelyä oli mielenkiintoista seurata ja varsinkin juurihoito oli jännää katsottavaa. Onhan se kuitenkin totta, etteivät ihmiset tykkää tulla hammaslääkäriin, mutta siinä vaaditaankin lääkäriltä sitten psykologiaa ja myötätuntoa. Aika limaista työtä se myös on. Mutta varmasti palkitsevaa. Oli hienoa nähdä, kuinka eräänkin naisen hammaskalusto saatiin näyttämään hyvältä pian tulevia häitä varten. Kaikenlaisia proteeseja ja ruuvattavia implanttejakin sitä on.

Yhä edelleenkin kiinnostus alaa kohtaa on ja pysyy. Tämä oli korvaamattoman arvokas kokemus!

Jännitys ja mielenkiinto päivissä säilyy, sillä ystäväni Mika on juuri tällä hetkellä jossain 10km korkeudella tulossa tännepäin. Hänen on määrä saapua Melbourneen huomisiltana. Hurjan jännää nähdä tuttuja Suomesta piiitkästä aikaa! Tosi kivaa! Mikalla kävi lykky, sillä hän sai myös huoneen samalta tontilta meidän kanssa.

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti