Jo laulattaa!

Australia - 7.6.2009 09:17

“Onhan tää, pummin elämää, saa päivät pitkät parkeissa levyttää…”

Sellastahan se vähän on, mutta me ollaan jo kasvettu siihen ja nautitaan siitä täysin sieluin! Naama virneessä ja pilke silmäkulmassa on päivät kohdattu ja läpi kuljettu, homma on toiminut tosi hyvin! Aamuisin aina kokkaillaan omat pöperöt. Näin ravitsevia aamulapoja en olekaan koskaan syönyt, kyllä nyt kelpaa. Se on hyvä, kun voi aamusta ihan huoletta varata sellaisen 1-2 tuntia aamupalailuun niin saa päivän rauhassa käyntiin. Ja aamupalatkin vaihtelee. Usein keitetään vettä, joten siinä tulee ensin teet ja kahvit valmiiksi, sen jälkeen ehkä kiehautetaan parit kananmunat ja loppuvesi suurustetaan vielä puurohiutaleilla. Koska täällä on ympäriinsä ilmaisia kaasugrillejä, niin toustaillaan niissä paahtoleipiä pähkinävoin ja/tai suklaalevitteen kanssa. Ne on siitä käteviä levitteitä, etteivät tarvitse jääkaappia. Mikko on tullut jo riippuvaiseksi pähkinävoista, pahasti onkin. Emmille ja muulle perheelle ilmaiseksi vinkiksi voin kehoittaa pitämään pähkinävoipurkkia Mikon yöpöydällä sitten kun/jos se palaa, crunchya ei smoothia. Joskus tehdään aamupalaksi leipää, papuja ja tonnikalaomeletteja. Silloin tällöin pöydästä löytyy myös hedelmiä. Tähän mennessä ollaan aina herätty aamuun järven tai meren rannasta.

Nämä “camping” parkkikset ovat ilmaisia ja niistä löytyy grillejä, vesihanoja (juomakelpoista vettä), vessat ja joskus suihkutkin. Melkein kaikki tarvittava, sähköpistokkeita saisi olla vielä niin olisi ihan täysihoito. On meillä invertteri ja akkuja voidaan latailla kirjastoissa ja mäkkäreissä, joissa on myös ilmainen langaton netti, josta ollaankin otettu hyöty irti. Sitten on vielä niitä ihan oikeita camping alueita, eli tällaisia caravan parkkeja, mutta niissä on aika kovat hinnat. Esim. täällä Port Macquariessa sähkötön telttapaikka 25$ yöltä ja siihen vielä vessa- ja suihkumaksut 20$, mutta ne on kai vain kerran maksettava. Ihan ryöstöä, ja mitä etua niissä on näihin köyhien parkkiksiin verrattuna? Siellä sitä oot asuntovaunujen ja eläkeläisten seassa. No ehkä niillä on joku vartio siellä öisin, mutta eihän tämä ole mikään Afrikka. Silloin tällöin on muitakin backpackereita näillä parkkiksilla ollut meidän kanssa, mutta aika vähän kuitenkin. Ne taitaa kaikki olla lämpimässä Queenslandissa ja on kyllä muutama näkynyt caravan parkeissakin.

Lounaaksi ollaan useimmiten otettu jotain pientä. Omia leipiä, hedelmiä tai keksejä ja joskus käyty mäkkärissä, kun sieltä saa erittäin hyviä deluxe juustopurilaisia 1,95$, aussipiiraitakin on tullut toki syötyä. Ne taitaa olla ihan spesiaaleja täällä ja on kyllä hyviäkin, maksaa kylläkin yleensä 3-5$ kipale. Hehe, tässä on tullut vaikka minkälaista hintatietämystä. Tiedetään kaikkien ostotarpeidemme hinnat ja siten pystytään seuraamaan, mistä saa mitäkin halvimmalla. Sekin on loppuen lopuksi hauskaa peliä, jos vain asenne on oikea. Näin se vain nyt on, käytetään “ylimääräiset” rahat sitten johonkin kivaan. Sitä paitsi on yllättävää, kuinka hyviä ne halvimmatkin tuotteet voivat olla! Eikös ne melkeinpä samaa tavaraa olekin, eri lätkä lyötynä vaan. Yksi halpa tapa on myös ostaa pian vanhenevia tuotteita, jotka on hyvissä alennuksissa, koska meillä ei ole jääkaappia niin käytetään ne samana päivänä kuitenkin. Meillä on suurin osa tuotteistamme Coles kaupasta ja samalla nimellä kulkee ketjun halvimmat tuotteetkin. Joskus jopa puolet halvempia kuin muut. Mutta hei hei, jätetään teille tuleville travellereillekin jotain selvitettävää, se on hauskaa! Jos jättää bensakulut pois, niin meillä on päiväbudjetti ollut siinä 5-15$ kieppeillä, yleensä alle 10$. Usein ainoa kulu on illallinen. Ostettiin purkkiruokia, mutta ollaan kuitenkin valmistettu ihan juhla-aterioita tölkkisafkojen sijasta. Usein jotain lihaa käristetty, kengurua, pippuripihviä, jauhelihaa tai makkaraa. Mehukkaiden lihojen lisäksi on usein ollut jotain salaattia ja pastaa tai riisiä. Tällaisen aterian valmistaminen maksaa sellaisen 4-7$, minkä takia ollaankin aika usein käyty syömässä ulkona jossain aasialaisessa lafkassa, jossa ateriat on suuret ja hinnat pienet. Esimerkiksi tänään käytiin Delicious Noodlesissa niin kuin eilenkin ja täyttävä safka saatiin hintaan 5,5$. Siinä säästää kuitenkin itseltään paljon vaivaa, kun ei tarvitse tiskata, ottaa kokkauskamoja esille, yrittää ehtiä tehdä ruoat ennen pimeää ja käydä ruokakaupassa. Toki on kiva joskus leikkiä Jamie Oliveria!

Päivisin ollaan heräilty siinä 9 kieppeillä, mutta tänään herättiin 6 katsomaan auringonnousua, ja nukkumaan on menty joskus 21 aikoihin. Peritään siis kouluaikojen univelkoja takas. Tähän mennessä suurin osa päivistä on ollut aika aktiivisia. Ollaan käyty kiertelemässä eri nähtävyyksiä ja kaupunkeja ja yritetty edetä pois talviseudulta. Yhdessä vaiheessa, kun tarkistin niin oltiin noin 300km Sydneystä, mutta oltiin ajettu silti 1700km, joka on kertynyt kuitenkin koko reissun aikana. Mieltä on nyt piristänyt aurinko, joka on paistanut jo kaksi päivää putkeen ja pitkät vaatteet on voitu vaihtaa kesäisempiin. Mieli on heti kevyempi ja on ostettu jopa ensimmäiset jätskitkin! Aurinkoa on lupailtu vielä ainakin viikoksi. Kylmiä öitä on silti luvassa.

Olenkin tässä kirjoittanut lauseen jos toisenkin, mutta en kronologista matkaseurantaa. Kaikkea en jaksa kertoa, mutta vähän jotain. Kuvat sitten kertokoot lisää. Ollaan kuitenkin paljon nähty tämän reilun viikon matkanteon aikana, vai kauanko me nyt ollaan oltu? Tuntuu paljon pidemmältä. Ollaan aika hukassa jo viikonpäivien kanssa. Luulin sekunti sitten, että tänään on torstai, mutta tietokone on jo lauantaissa.

Joopa joo. Newcastlesta tosiaan jatkettiin Myall Lakes luonnonpuistoon, jossa oli hienoja järviä. Järvet ovatkin seikka Suomesta, jota minulla on ollut kova ikävä . Sain siihen siis vähän helpotusta. Kämppäiltiin siellä pari yötä hienoissa maisemissa, meri toisella ja järvi toisella puolella. Siellä oli aika hiljaista, mutta ei satanut onneksi. Järvivesi oli hurjan kylmää, mutta käytiin siellä kuitenkin uimassa! Oli mahtava hiekkapohja nimittäin. Tehtiin siellä myös sademetsäseikkailu, joka oli aika jännä. Maa oli lehtien ja kaiken peitossa ja siinä pelkäsi astuvansa käärmeiden päälle. Käytiin katsomassa yhtä majakkaakin siinä ihan lähellä ja hienoja biitsejä Seal Rocksissa . Mihinkäs me sitten mentiin… me mentiin tietenkin tuonne tuonne, no minne.. Forsteriin! Joo se oli sellainen pikkukaupunki, jonne tuntui kerääntyneen kaikki Australian rikkaat viettämään eläkepäiviään. Aikamoisia taloja, hotelleja ja veneitä . Se oli viihtyisä kaupunki joka tapauksessa. Rauhallinen ja kaunis. Siellä käytiin ekaa kertaa meressä uimassa ! Mutta sekin oli kyllä sellainen ocean bath, joka oli meidän parkkiksen vieressä. Vesi oli aika kylmää. Meillä oli siellä kyllä hyvä parkkis: katetut ja valaistut pöydät, grillejä, isot vessat, vesipisteitä, ocean bath, delfiinejä pystyi seuraamaan aamupalapöydästä ja oltiin siellä vielä ihan yksin. Oltiin siellä vissiin kaksi yötä, vai kolmeko? Joo ja siellä oli kirjasto ja mäkkäri ja tosi paljon kaikenlaisia kauppoja! Niin ja hieno Cape Hawk lookout.

Sitten sitten.. Crowdy headissa käytiin kääntymässä. Siellä oli hienot biitsit ja majakka, joka oli tosi mukavalla paikalla . Sääli ettei nähty yhtään valaita. Sieltä päristeltiin vähän matkaa moottoritietä ja sitten poikettiin taas pienten rantakylien kautta ja pysähdyttiin Lake Cathieen, jossa oli siihen saakka paras parkkis! Se oli sellaisen joen suulla. Tai siis siitä näkyi meri ja sitten järvestä tuli joki. Oli isot katetut pöydät, grillejä, isot vessat ja suihkut, parasta juomavettä, keinut ja karusellit. Huhhuh, huomasinkin olevani jo vanha. Selkeästi joku selvä raja menee teiniyden jälkeen, koska Mikko(19) pyöritti mua karusellissa niin, että meinas fish and chipsit (6$) lentää ja ikinä ei oo ollut niin hurjaa ottaa keinuissa täydet vauhdit kuin tuolla!! Keinuminen oli kyllä valtavan hauskaa, mutta meinas siinäkin maha alkaa sekoilee, kun oli kyyti sen verran ilmavaa. Tunsin olevani taas pieni ja hauska lapsi, joka juoksee joka paikkaan. Ihan testimielessä, kokeilkaapa mennä keinumaan täydet vauhdit päivää ennen kuin täytätte 20 ja sitten heti seuraavana päivänä uudestaan. Kertokaa sitten tuntuiko ihan erilaiselta, niin kuin varmasti tuntui. Lake Cathiessa mentiin katsomaan keilauksen (sellaista petangin ja curlingin sekoitusta) turnausfinaalia. Peli oli kyllä aika jännä. Toinen nousi 28-23 asemasta vielä 29-30 voittoon ja koko yleisö (kaikki eläkeläisiä urheilijoiden vaimoja lukuunottamatta) oli riemuiten pelissä mukana. Lake Cathie oli hieno paikka. Aamulla kävin vielä aamukävelyllä jokea merelle seuraten ja löysin kaikenlaista kiehtovaa . Merelle päästyäni äänimaailma oli mitä ennen kuulumattomin, pehmeää kakofoniaa, joka oli ihan kummallinen siinä mielessä, että seisoin suoraan isojen paiskautuvien aaltojen edessä. Rantaviivaa silmien kantamattomiin molemmin puolin ja kaikkialla aallot iskivät hiekkaan ja tästä jotenkin syntyi sellainen sekamelska, joka ei kuitenkaan ollut ärsyttävä, että ei pystynyt erottamaan edessään paiskautuvan aallon ääntä. Merkillistä. Tein myös muita tärkeitä havaintoja, tietysti.

Jes, ja sitten ajettiin 30km eteenpäin ja saavuttiin tänne Port Macquarieen, ihan vaan Portiin. Matkalla kaupungit ja paikat ovat vain muuttuneet entistä kivemmiksi, eikä tämäkään ollut mikään poikkeus. Port on oikein kaunis kaupunki. Aluksi käytiin tutustumassa koaliin, koska Port on Australian koalakaupunki. Ne ne vasta onkin laiskoja otuksia . Mikon suosikkeja, nukkuu ja syö. Kierreltiin Portin rantakatuja ja täältä löytyy vaikka mitä. Kivoja rantoja ja erikoisuuksia kuten breakwall, joka on kivimuuri rannassa ja kiviin on maalailtu kaikenlaista . Täällä ollaan nyt vissiin kolmatta yötä, vai neljättä, ja ollaan oltu Shelly beachilla parkissa. Tänne kannattaa tulla. Paras parkki tähän mennessä . Ihan rannassa, rauhallinen ja hiljainen, metsän takana. Koko parkkisetti löytyy. Tehtiin muuten mekin breakwalliin oma piirustus, joka on ruotsalaisten piirustusta hienompi ja pelkästään se tekee Portista käymisen arvoisen paikan ! Tulevat travellerit, teidän tehtävä on löytää suomimaisemamme kivien joukosta ja lähettää meille kuva siitä ennen kuin joku käy spreijaamassa sen päälle jotain aggressiivista ja typerää . Täällä Portissa on paistanut aurinko mahtavasti, joten ollaan saatu nauttia lämmöstä! Sitä teillekin, pärjäilkää. Kiitti ja kuitti .

Ps. Ostin muuten Billabongin alennusmyynnistä tosi hienon hatun mun hattukokoelmaan 5 dollarilla! Eihän me mistään täyttä hintaa maksettaisikaan! Halvasta elämästä vielä sen verran, että Mikko on hyvä hommaamaan meille kuumia suihkuja ja ajanvietettä ilmasilla salikäynneillä. Kantsii tosiaan googlettaa noita eri kuntosaleja, kun niihin saa yleensä ilmaisia ekoja kertoja. Nyttekin meillä on kolmen päivän ilmaset passit tosi fiinille salille, jossa on muuten tosi kuumat suihkut ja hyväntuoksuiset vessat!

6 kommenttia »

 1. Laurin ruokablogi :D Hienoja kuvia.

  Mika - 7.6.2009 10:49

 2. Nam :) Kiitos!

  Terkkui Portin Mäkkäristä! Tääl on tosi kylmä ilmastointi :/

  Lauri - 7.6.2009 11:10

 3. Terve,
  Siistiltä näyttää toi matkustelu. Oot päässy jo tekee kalliopiirroksenki sinne. Oon just avoimes yliopistos “muinainen kalliotaide” kurssilla, pitääkin tulla sinne tutkimaan ja tulkitsemaan tarkemmin tota sun teostas ;) Siunausta sinne:)

  Henri - 7.6.2009 20:49

 4. tosi kiva lukee taas pitkäst aikaa teijän kuulumisia..en voi kuvitella et Mikko söis jotain pähkinävoita, ei se ikinä syä mitään makeeta:D ja hei tekstistä päätellen sulla on ollu synttärit? Isot onnittelut siis täältä kaikilta:)ja ihan törkeen hienon kuvan oot saanu, se salama.. ja toi teijän taideteoski, vau:)

  Emmi - 7.6.2009 22:25

 5. @ Henri
  Kiitoksia kiitoksia ja sattuipas sopivasti! Yhdessä se suunniteltiin, mutta Mikko sen maalasi, meistä se taiteilija kun on. Godspeed sinne Espooseen myös!

  @ Emmi
  Mäpä kerron yhen jutun. Mikko laittaa pähkinävoita leivälle, puuroon, kananmunaan, tonnikalaan, kahviin(??), lounaaseen, illalliseen tai syö sitä muuten vaan. Tuossa oot kyllä ihan oikeassa, jää keksit ja suklaat mulle syötäviks, en valita. Tuli vähän epäselvästi ehkä tuossa toi ikäkaruselli. Mikolla ei siis tuntunut karusellit mahassa, mutta mulla tuntui vaikka ennen ei, mutta nyt oonkin 20. Täytin siis jo maaliskuussa, kiitos kuitenkin! Kiitos, tuli hyviä kuvia tällä kertaa itsenikin mielestä.

  Lauri - 11.6.2009 17:00

 6. Voi rakkaat ruttuset !!
  On teillä kaikin puolin verratonta ja hauskaa siellä.Olette löytäneet kyllä oikean asenteen parkkismatkailuun ja nautitte siitä. Hienoja ja jänniä kuvia Laurilta.Ja Mikko se on hyvä taiteilija, Suomesta hyvä edustuskuva ja vielä puhtailla väreillä. Niin sitä pitää!
  Luovuus kukkii teillä….

  mama laurin - 15.6.2009 17:08

Kirjoita kommentti