Ensimmäinen viikko australialaisella farmilla

Australia - 1.5.2009 14:06

Niin täällä sitä taas ollaan, farmilla! Luulette varmaan, että ollaan aivan eristyksissä ja interwebin ulottumattomissa, mutta näin ei asia ole. Palataanpa kuitenkin ajassa vähän taaksepäin…

Alussa Jumala loi taivaan ja maan… tai ei ehkä niin taakse kuitenkaan. Myrskyn jälkeisenä aamuna huhtikuun 19. päivänä vuonna 1770 kapteeni James Cook avasi uniset silmänsä edessään valtava ilmestys, Australia… vielä vähän eteenpäin. Tiesittekö muuten, että joku löytöretkeilijä löysi Uuden-Seelannin ja Tasmaniankin, mutta onnistui missaamaan Australian!?

Perjantai 24. huhtikuuta 2009

Saatiin auto onnistuneesti vakuutettua ja turvallisesti ajettua kotipihaan Lidcombeen. Alettiin heti penkomaan, mitä kaikkea autosta löytyy . Se oli aika jännää puuhaa. Löydettiin kaikenlaista hyödyllistä, muun muassa erittäin hyvä vuoden 2009 Australian tiekarttakirja ja pussiketsuppiakin. Mentiin Marion kanssa rekisteröimään auto meidän nimiin ja se oli helppo juttu. Vakuutus maksoi 425$ ja rekisteröinti 56$. Koska auto valutti vähän ohjaustehostinöljyä ja mekaanikko oli sanonut putken vuotavan, niin vietiin se huoltoon, mutta siellä sanottiinkin, että vika oli ohjaustehostimen pumpussa ja sitten oli joku toinen siihen liittyvä juttu korjattava myös. Seuraavana aamuna saatiin auto korjattuna takaisin ja he olivat joutuneet vaihtamaan myös sen vuotavan putken. Mutta teetetyt korjaukset olivat oikeasti tarpeellisia, eikä linssiin viilaamista. Näin siis aloitettiin auton omistus 186$ huollolla. Rikkinäisen hansikaslokeron korjasin itse. Saatuamme auton huollosta söimme vielä jäähyväisaterian ihanan kroatiperheen kanssa ja matkamme sai jatkua. Australialaisessa liikenteessä ajaminen sujui edelleenkin ongelmitta emmekä edes eksyneet 110km matkalla farmille. Päästiin testaamaan myös auton vakionopeudensäädintä ja automaattivaihteiston kanssa kuskille ei jää paljoa tehtävää. Olimme löytäneet hyvän ja toivottavasti kestävän matkakumppanin.

Tie Sydneystä olisi jatkunut aina Perthiin asti, mutta me jäimme kyydistä jo Blue Mountainseilla Blackheathissa . Maisemat olivat upeat. Farmille saavuttuamme hämmästelimme edelleenkin ympäristöämme. Erittäin kaunis farmi . Täällä on suuri marjatarha ja vihannesviljelmät, joista viedään tuotteita pariin Sydneyn hienoimpaan ravintolaan, joissa tarjoillaan isoilta lautasilta kaikenlaista pientä ja erikoista. Kuinkakohan monta eriväristä porkkanaakin täällä kasvaa. Kaikki on siis kuitenkin luomua, että ei mitään väriaineita tai muita kemikaaleja käytetä . Farmilla asuu mukava perhe: Richard, Nina, Luna ja Natasha, joista kolme viimeistä puhuvat suomea . Richard on entinen hyvin tunnettu ammattilaisvalokuvaaja Englannista.

Käytiin vähän tutustumassa farmin lähiympäristöön ja täältä löytyykin ihan maailman haastavimpia kallioseinämiä ja upeita laaksoja , hienoja lenkkipolkuja . Melko kylmä täällä yli 1000 metrin korkeudessa kuitenkin on. Itse asiassa ensimmäisenä työaamuna lämpötila oli +2 astetta. Enkä unohtanut nollaa perästä tai edes ykköstä edestä! Vaikka lämpimiä vaatteita ei paljoa ole, niin hyvin on silti näissä lämmöissä tarjennut, kun on töitä tehnyt. On kuitenkin oikein kaunista, sillä täällä on nyt syksy ja ruska-aika ! Pihalla on koivujakin, kotoisaa. Asutaan Mikon kanssa muuten leikkimökissä. Se ei kuitenkaan ole mikä tahansa leikkimökki, vaan se on viimeisen päälle laitettu, kahdessa kerroksessa ja sähköistetty, myös kuulemma yksi Australian parhaimmin eristetyistä taloista .

Perjantai 1. toukokuuta 2009

Nyt on työviikko takana. Aluksi revittiin vanhoja vihanneksia pois maasta ja siivottiin kasvimaata, mutta sitten päästiin itse projektimme kimppuun. Koko viikko leikattiin isoista kokolattiamatoista 60cm leveitä suikaleita mattoveitsillä . Aika monotonista hommaa kahdeksan tuntia päivässä polvillaan . Molemmat hauskasti jatkettiin siitä, mistä lähdettiin. Minähän olin juuri farmilla töissä ja Mikko puolestaan oli Suomessa mattofirmassa töissä ennen kuin tuli tänne. Nyt kun matot on leikattu, niin ensi viikolla asennetaan niitä marjapuskien ympärille estämään rikkaruohoja kasvamasta. En tiedä kuinka hyvin se tulee loppupeleissä toimimaan, sillä luulisi tuollaisen maton olevan kosteana jopa suotuisa kasvualusta rikkaruohoille, kasvaahan raeruohotkin pumpulissa!

Ollaan käyty täällä salilla, uimahallissa ja saunassakin! Sauna oli huippujuttu ja tosi hyvä farmityöpäivän jälkeen! Liikkuminen on helppoa, kun on oma auto. Saatiin tähän ihan lähelle viiden kilometrin päässä olevalle salille 25$:lla rajaton määrä salikäyntejä ja joogatunteja kahdeksi viikoksi. Huomisaamuna on kahdeksalta jooga, kuulemma tosi rankkaa eikä sitä ennen saa syödä. Sen jälkeen olisi tarkoitus lähteä katsomaan jotain hienoja luolia tässä aika lähellä. Tänään käytiin vielä työpäivän jälkeen mukavilla kävelylenkeillä, kun oli lämmin ja tuuleton päivä . Farmilla työskentelee meidän lisäksi eräs Rick, joka on hauska ja hyvin puhelias australialainen. Ei ollakaan juuri aitoihin ausseihin tutustuttu aiemmin. Ollaan nähty muuten jo kenguruitakin, niitä on täällä farmilla aika usein.

4 kommenttia »

 1. No just joo taas sun noiden näkymien kanssa… Sentään täälläkin aurinko paistaa.

  Mika - 1.5.2009 14:52

 2. Moikka! Tosi kivat sivut ja hienoja kuvia! Tosi kiva juttu ku pystyy seuraamaan teijän menoa siellä tätä kautta:) Terveisiä täältä kaikilta teille molemmille, Ottakaa mattojen leikkuusta ilo irti! T. Emmi(Mikon pikkusisko) ja muu perhe sekä Ipa ja Eki

  Emmi - 2.5.2009 11:32

 3. Hei Lauri, kiitos mielenkiintoisista matkakuvauksistasi ,on ollut todella mukava seurata seikkailujasi joista selviät AIKAMIEHEN tavoin.
  Jumalan runsasta siunausta Sinulle Lauri ja matka kumppaneillesi myös siunausta.
  Kolarissa alkaa yöttömän yön aika,lunta on vielä nilkkoihin asti, tänään sentään varjossa + 15 astetta..
  Terveisin Raija

  Raija Kylmämaa - 2.5.2009 19:16

 4. @Emmi

  Mukava juttu että pidätte blogista ja seuraatte tapahtumia, vaikkei kirjoituksia kovin usein tulekaan! Jotain pientä joskus kuitenkin yritetään laittaa ylös. Eiköhän saada vielä lisää hienoja kuvia jos/kun Mikko ostaa ammattilaiskameransa ja päästää luovuuden valloilleen! Matoista otetaan “ilo” irti, muisto siitäkin tulee muisteltavaksi hyvällä tai ei niin hyvällä. Terveiset myös sinne kaikille molemmilta!

  @Raija

  Hehe, eipä nyt niin vaikeita tilanteita ole ollut, kun aina on joku ollut melkein kädestäpitäen auttamassa. Hieno juttu, jos olen saanut välitettyä vähän seikkailuja sinne näyttöpäätteillenne. Kiitos mielenkiinnosta! Siunausta on ollut matkassa ja olkoon jatkossakin! Voi että, tämä on varmasti mahtavaa aikaa siellä Suomen Lapissa! Suomi on kaunis ja hieno maa, se täytyy tulla tänne asti ymmärtämään…(?)

  Lauri - 3.5.2009 13:41

Kirjoita kommentti