Viime aikojen tapahtumia

Swazimaa - 4.4.2009 23:02

On jäänyt kirjoitukset farmista ja muusta toiminnasta vähän hajanaisiksi tässä viime aikoina, joten ajattelin kirjoittaa nyt vähän (ja edelleen hajanaisesti) siitä, mitä on viime aikoina tapahtunut.

Farmilla on nyt viime aikoina käyty kovaa sotaa termiittien kanssa. On kokeiltu paljon erilaisia myrkkyjä niiden tappamiseen ja puiden suojeluun. Mikään ei ole vielä oikein tuntunut toimivan ja sitä paitsi myrkyt ovat aika kalliita. Tuntuukin kuin pakenisin sotaa lähtemällä Australiaan. Viimeisetkin istutukset on nyt sitten istutettu, mäntyjä viimeisimpänä. Sateet ovat jatkuneet yllättävän pitkälle, sillä niitä on saatu ihan vielä maaliskuun lopussakin, kun ne kuulemma yleensä loppuvat jo helmikuussa. Tämä on sitten mahdollistanut pidemmän istutuskauden, mutta joka tapauksessa uusien taimien määrä on ihan muutama tuhat. Yhteensä tänä kautena istutettiin noin 250 000 puuta . Mäntyjä ei ollut tarkoitus laittaa, mutta koska ne kasvavat muita paremmin kivikoissakin ja ovat hyviä kestämään tulta ja kaiken lisäksi ihan kivan näköisiäkin, niin niitä istutettiin pari tuhatta. Ne kasvavat kuitenkin muita paljon hitaammin ja yleensä ne kaadetaan noin 25 vuoden ikäisinä .

Tämän lisäksi farmilla ollaan valmisteltu tulivöitä tulevan tulipalokauden takia. Tulivyöt ovat hallitusti poltettuja alueita farmin ympäri, jotka ovat sitten jo palaneet, kun tulipalot saapuvat ja täten tuli ei etene farmille, koska sillä ei ole mitään missä palaa. Myös teitä ollaan rakennettu hakun ja lapion kanssa, jotta päästäisiin hyödyntämään kaikki alueet istutuksia varten . Valitettavasti uusi patomme sortui vielä toisenkin kerran ja tälläkin kerralla minä olin vieressä todistamasssa, kun vesi kaivautui muurin ali ja pato romahti . Se ollaan nyt rakennettu jo kolmannen kerran ja varmistettu hiekkasäkein. Pyöräilyäkin olen ehtinyt farmilla harrastaa. Sitä samaa uuvuttavaa ylämäkilenkkiä olen vetänyt . Ilmeisesti vaelluksella oli jotain vaikutusta, sillä sen jälkeen jaksoin pyöräillä kaikki lenkin ylämäet ylös, vaikkakin terveelliseltä se ei tuntunut. Annoin muuten jalkapalloni Mxolisille, joka tuli erittäin iloiseksi siitä. Olisin muuten antanut sen Happylle, mutta kun hän ei enää työskentele farmillamme. Jos siis matkustatte Afrikkaan ja haluatte tehdä paikalliset iloisiksi, niin pallo on satavarma ilon lähde.

Viimeisenä iltanani Swazimaassa mentiin iskän, Tuomaksen ja Pauliinan kanssa Summerfieldiin syömään . Paikka oli erittäin luksus ja romanttinen, sellaista en ole nähnyt missään muualla, joten olin aika ihmeissäni, kun sellainen löytyy Swazimaasta . Päätin kokeilla jotain uutta, joten tilasin alkupaloiksi etanoita . Oletin niiden olevan ällöttävämpiä ja limaisempia, mutta itse asiassa ne eivät olleet yhtään hullumpia. Vaikea sanoa, mitä makua ne muistuttivat, mutta sitten keksin, että kananmuna maistuu ja on rakenteeltaankin vähän samanlainen tapaus. Syömisestä puheenollen käytiin Peterin ja Michellen (taimitoimittajamme) luona syömässä yksi sunnuntai . Siellä puhuttiin yllättäen puista ja farmauksesta.

Lopuksi vähän eläimistä. Käytiin keräämässä kiviä, niin löydettiin skorpioni yhden alta. Se ei kuitenkaan tajunnut pistää ja oli muutenkin aika kesy tapaus . Sen sijaan villimpi kohtaus oli, kun talossamme Mbabanessa oli iso kobra . Se oli jotenkin eksynyt videohyllyyn ja oli kovin uhkaavanoloinen. Se piti kummallista ääntä (vähän niin kuin Darthwader), leveili kauluksellaan ja sylki, erittäin huonotapainen kun oli. Oikeasti tilanne ei ollut ihan noin hauska ja kevytmielinen, vaan minä pidin hyvän etäisyyden tuohon paholaiseen ja säikyin, kun se vähän liikahteli.Vihaan käärmeitä. Kutsuttiin naapuri apuun ja hän tuli kepin kanssa kouluttamaan käärmettä, mutta ei saatu sitä hengiltä, vaan saatiin se kuitenkin talosta pois ja silloin nähtiin, kun se luikerteli parimetrisessä ruumiissaan pusikkoon. Saman tien nähtiin pihalla toinenkin syljeksivä kobra, joka oli kuitenkin pienempi (mutta yhtä vaarallinen). Se sentään tajusi kuolla kepin iskuihin. Hyh, puistatti. Illalla katsoin varmuuden vuoksi sänkyni alle ennen nukkumaanmenoa…Mutta tiesittekös, että jänikset ovat hyvin viisaita eläimiä? En minäkään. Kuulin kuitenkin toisin eräältä työntekijältämme. Hänellä oli kolme koiraa ja tapana käydä metsästämässä. Jänikset kuitenkin tappoivat kaikki hänen koiransa. Kaksi kuoli siihen, kun ne ajoivat jänistä takaa ja jäniksen tehtyä äkkikäännös juuri ennen törmäystä kiveen, tulivat koirat perässä ja juoksivat suoraan päin kiveä ja kuolivat, koska eivät pystyneet pysähtymään tai kääntymään kuten jänis. Yksi kuoli siihen, kun jänis juoksi käärmeen yli herättäen sen ja koiran tullessa perässä puri käärme koiraa, joka kuoli. Näinpä. Ottakaapa nyt siis häkkipupunne ja derivoikaa ne uudestaan.

Viikon yksityiskohta: Johannesburg sijaitsee noin 1700m korkeudessa, eli suunnilleen samoissa lukemissa Nairobin kanssa. Ei olisi ikinä uskonut, sillä kaikkialla siellä on niin aakeeta ja laakeeta.

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti