Soppa Johannesburgissa

Etelä-Afrikka - 10.12.2008 18:57

Huhhuh!

Viisumiasia on paisunut paisumistaan! Vetää hermot kireälle ja harmittaa, mutta tästäkin selvitään jotenkin kuitenkin. Rajalla käskettiin menemään home affairsiin ja tiistaiaamuna meninkin lähimpään home affairsiin, mutta sieltä minut käännytettiin tylysti pois ja sanottiin, ettei siellä käsitellä kyseisiä asioita. Sain kuitenkin ohjeet mennä Johannesburgin keskustassa olevaan home affairsiin, joka on ilmeisesti joku pääkonttori. Minulla ei kuitenkaan ollut aavistustakaan miten sinne ajetaan, en ollut ikinä ennen edes käynyt Joburgin keskustassa. Niimpä siirsinkin homman seuraavalle päivälle.

Keskiviikkoaamuna heräsin kuudelta ja lähdin ajamaan kohti päämäärääni katsottuani ohjeet kartasta. Sain ajella isoäidin autolla. Aamulla oli kova ruuhka ja sain olla tarkkana katujen kanssa, jotka olivat kaikki minulle uusia. Ajoin kerran harhaan, mutta lopulta löysin kuitenkin perille. Rakennus oli valtavan kokoinen ja alue vähän epäilyttävän näköistä. Olin jälleen kerran ainoa valkoinen näköpiirissä. Yritin näyttää tietäväni mitä olin tekemässä. Rakennukseen saapuessa mentiin turvatarkastuksen läpi ja sitten kapusin kuudenteen kerrokseen, jossa oli osasto minunkaltaisilleni. Huh, ja väkeä oli paljon. Näin erään toisen valkoisen nuoren miehen, joka toivotti minut tervetulleeksi helvettiin. Hmm… ei vaikuttanut kovin hyvältä. Koko kerros oli täynnä ihmisiä. Menin kuitenkin jonkinlaiselle infotiskille pyytämään apua. Siellä sanottiin, että minun pitää anoa pidennystä viisumiini. Saan olla yhteensä ainoastaan kuusi kuukautta, jonka jälkeen minun pitäisi palata kotimaahani. Kolme kuukautta olin siis jo käyttänyt. Olin jo ostanut lipun Australiaan huhtikuulle, mikä tarkoittaisi että tarvitsen vielä neljä kuukautta lisää, yhteensä seitsemää. He eivät kuitenkaan ajatelleet samoin, vaan käytäntö on että sen jälkeen täytyy palata kotimaahan. Ei hyvä. No sain lomakkeen täytettäväksi, mutta sen lisäksi tuli liuta muita vaatimuksia, joita minulla ei tietänkään ollut toteuttaa. Jotta olisin saanut jutun läpi, niin he olisivat halunneet kopion lentolipuistani, tiliotteeni, kutsukirjeen Etelä-Afrikkaan, Etelä-Afrikassa olevan huoltajani taloustilanteen ja kopion passista, kuin myös minun passistani ja viisumeista, kirjeen jossa kerron miksi haluan jatkaa viisumiani ja 425 randia. Olin hiessä ajanut ruuhkassa tänne ja sitten homma ei toiminutkaan vaan tuli paljon lisää töitä. Ongelmana on myös se, että huomenna minun viisumini vanhenee ja poistun maasta vasta ylihuomenna ja he voivat sakottaa siitä jopa 1000 randia, koska olen yliaikaa maassa. En vaan valitettavasti pääse lähtemään nyt aikaisemmin. Joudun siis huomenna menemään kaikkien kopioiden kanssa uudestaan sinne ja nyt aion olla paikalla jo ennen kuin se avataan. Ei vaan ole ollenkaan varmaa, että saan riittävän pitkän viisumin, joten saatan joutua muuttamaan Australian lippuani, mikä taas puolestaan maksaa lisää… Ja vaikka saisinkin homman aluilleen huomenna niin hyväksynnän viisumille saa vasta 2-4 viikon päästä. Aargh. Ja sinä ainaka tulen matkustamaan useampaan otteeseen Etelä-Afrikkaan ja takaisin. Hohhoijaa. Jos vaikutti viisumin hankinta vaikealta Australiaan niin on se monin kerroin haastavampaa tänne Etelä-Afrikkaan. Toivottavasti saadaan kaikki asiat kohdilleen eikä minun tarvitse olla koko päivää siellä ampiaispesässä!

2 kommenttia »

  1. Heh, meidän “piti” hakea oleskelulupaa Swazimaahan (koulu käski). Seurasin vierestä useammankin opiskelukaverin taistelua oleskelulupapapereiden täytöstä ja jätin sen suosiolla väliin. Lopputuloksena: kaverit köyhtyivät 1000 randia ja saivat päätöksen päivää ennen kotiinpaluuta. Itse sain hyvät naurut ja stressittömän 3 kk :)

    Mutta joo, afrikkalaiset virastot…ohhoijaa. Itse vierailin muutaman kerran Manzinin poliisilaitoksella ja sairaalassa, voinen kertoa että on mukava olla suomalainen niiden reissujen jälkeen :)

    Cordia - 11.12.2008 00:28

  2. Hehe :D Hauskoja kokemuksia. Kyllä joo, tästä lähin jätän tuollaiset hulapaloot välistä suosiolla. Ei Swaseihin kyllä mitään lupia tarvi, ainakaan tähän mennessä. Mutta on joo välillä hullua näiden afrikkalaisten toiminta. Sääntöjä noudatetaan silloin tällöin, mikä tekee asioista hankalaa.

    Lauri - 24.12.2008 12:34

Kirjoita kommentti