Ei tippaakaan

Swazimaa - 24.12.2008 18:54

Taas uusi farmiviikko eikä sademittarissa ollut pisaraakaan. Jostain syystä emme ole saaneet sadetta varmaan kohta pariin viikkoon, siltä tuntuu. Sää on polttavan kuuma ja kuiva. Luulisi, että tässä tilanteessa pitäisi vain keskittyä istutettujen taimien elossapitoon kastelemalla niitä, mutta me vielä istutamme lisää täydellä tohinalla.

Vietimme mukavan sunnuntai-illan Nealin perheen kanssa kalassa Hawane padolla. Maisemat olivat kuin Skotlannissa konsanaan. Kauniita vihreitä puuttomia kukkuloita ja vettä. Tarkoituksena oli mennä kalastamaan kalaa meidän farmin patoon. Vihdoinkin pääsin siis käyttämään virveliäni! Enkä ehtinyt kauaa heitellekään, kun sain jo ensimmäisen bassini. Se tarttui pieneen punaiseen lippaan ja oli ihan kivan kokoinen. Otimme sen talteen ja lähdin kiertelemään eri paikkoja, mutta en enää saanutkaan mitään. Auringon laskettua palasin “leiriimme”, jossa muut olivat ja heillä olikin jo kymmeniä kaloja. He olivat saaneet mato-ongilla pieniä breemejä vaikka kuinka. Minäkin nappasin ongen käteen ja kalaa tuli jatkuvalla syötöllä. Meillä oli kaloja varten kylmälaukussa vettä ja hapetuslaite, joten saimme pidettyä kalat hengissä. Jouduttiin kuitenkin päästämään saamani kala vapaaksi, koska padossa se söisi kaikki nuo pikkukalat. Maanantaina sitten laitettiin kalat farmin patoon ja se oli huikean hauskaa hommaa, kun yksitellen niitä laskettiin eri paikkoihin. Varmaan muutamakymmentä niitä oli ja kaikki olivat säilyneet hengissä. Toivottavasti ne pysyvät padossa ja lisääntyvät nopeasti.

Käytiin Paijun kanssa Nhlanganossa hakemassa taimia ja nähtiin samalla viime yönä syntyneet 11 possunpoikasta, jotka Peterin possu oli synnyttänyt. Ne olivat kyllä jo yllättävän isoja, mutta liiskaantuivat silti emonsa alle. Taimet pitäisi sitten saada pian istutettua, mutta ongelmana on kuumuus. Nhlanganoonkin mennessä lämpötila kipusi 39 asteeseen, mutta farmilla se pysyi 35 asteessa. Olemme nyt joutuneet kastelemaan uudestaan jo istutettuja ja kasteltuja taimia, koska ne ovat aivan kuivia ja käppyräisiä, mutta niitä on todella paljon. Sen lisäksi pitäisi saada nopeasti istutettua 4500 taimea yhdessä päivässä. Se voisi onnistuakin ilman kastelua, mutta kun taimet täytyy kastella ja kaiken lisäksi kuumuus tekee työnteosta hitaampaa. Todella nyt tarvittaisiin sadetta enemmän kuin koskaan… Let it rain! Minultakin ihan veto poissa, kun ei tohdi edes oikein jaksaa liikkua auringossa. Jalkapalloakin pelattiin tänään vain 15 minuuttia ja sen jälkeen oli aika kuitti. Lopputulos sentään oli ihan hyvä ja peli muutenkin, kun sain tehtyä tasoitusmaalin juuri ennen loppuvihellystä.

Annoin Ivylle ja Happylle valokuvia joululahjaksi jo tänään ja he olivat aivan innoissaan, varsinkin Happy. Heh, hän hyppi ja huuteli nähdessään kuvat. Ja Ivy tuli kateelliseksi, koska Happy sai kuvan myös minusta. Ivy haluaa nyt kuvan Paijusta sitten. Huomenna annan kuvia myös muille työntekijöille. Helppo ja kuitenkin erittäin ainutlaatuinen joululahja täällä päin palloa.

Huomenna lähdetäänkin jo sitten Joburgiin joulun viettoon.

Tiistaina 23. joulukuuta 2008

Heräsin aamulla pahoinvoivana. Ensimmäistä kertaa reissullani olin vuoteenomana. Mahani oli kipeä eikä ruoka maistunut ja kuumettakin oli. Koko päivän makasin teltassani. Jätin jopa jalkapallonkin väliin. Päivän päätteeksi pidettiin vielä pieni seremonia farmin jäädessä muutaman päivän tauolle. Työntekijöille tarjottiin juotavaa ja purtavaa ja pidettiin puheita. Illalla lähdimme sitten kohti Johannesburgia.

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti