Farm life!

Swazimaa - 4.10.2008 18:56

San bona vaan kaikille!

On kulunut palttiarallaa kuukauden päivät siitä kun tänne saavuin, sieltä lähdin. Alan olla pikkuhiljaa mukavasti asettunut tänne kuoppaani. Aluksi maa oli kovaa, mutta mitä syvemmälle kaivaa, sitä pehmeämpää ja helpompaa on. Kohta olen kuin paikalliset enkä harhaile enää maan pinnalla vaan olen mukavasti asettunut kuoppaani. Muutaman kuukauden päästä alan asettumaan lähtökuoppiini. Oikeastaan jo aikaisemmin, koska tarkoitus olisi jossain välissä käydä vähän katselemassa Itä-Afrikan menoa. Eipä siis tehdäkkään tästä liian mukavaa kuoppaa…!

Farmielämä on hieman yllättänyt. Luulin olevani pääosin vain kunnolla ruskettuneen työkaverini kanssa farmilla, mutta tähän asti Heather tai iskä ovat olleet kanssani joka päivä. Isä on ollut lomilla töistä, mutta kohta hänen täytynee palata. Kauhulla odotan sitä päivää, kun minun täytyy itse tehdä ruokani. Ei sentään, olen nähnyt jo kuinka se tapahtuu.

Luulin myös olevani enemmän lapion varressa, mutta itse asiassa olen pääosin toiminut farmin mekaanikkona, kuljettajana ja työnvalvojana. Olen löytänyt itsestäni vähän sellaisen yleispätevän veikon ominaisuuksia. Olenhan kuitenkin tehnyt aika paljon myös sitä sun tätä.

Olen myös miettinyt olisiko minusta farmin perustajaksi. Jos minulla olisi tarvittava pääoma niin silti tarvittaisiin pitkäjänteisyyttä, yritteliäisyyttä, omaan asiaansa uskomista ja aikaa. Ajatus puiden kasvattamisesta voi kuulostaa helpolta, mutta itse asiassa se on jotain muuta. Maa täytyy kyntää ja kivikkoisessa vuoristossa se on hidasta ja osia kuluttavaa, täytyy siis vähän väliä olla huoltamassa välineistöä, mikä tarkoittaa, että täytyy kestää vastoinkäymisiä toistensa jälkeen, asiat eivät mene aina niin kuin itse on suunnitellut vaan tulee mutkia ja esteitä matkaan. Maa täytyy spreijata kemikaaleilla estääkseen muita kasveja kasvamasta. Tila täytyy aidata tiheään, jotteivat vuohet ja muut eläimet syö taimia. Aidan teko itsessään on valtava projekti. Kaiva kuopat kymmenen kilometrin matkalle vuoristoon ja kovaan maahan. Kuljeta ja varastoi suuri määrä tolppia. Sama vaijerin kanssa. Sitten on kaikenlaisia vitsauksia kuten termiitit. No sitten kun on saatu puut istutettua alkaakin pelottavin aika. Pieni omaisuus ja vuosien työ voi tuhoutua muutamassa tunnissa, kun kuivan ajan tulipalot roihuavat. Jos puut sattuvat palamaan, niillä ei ole enää mitään arvoa. Sitten aloitetaan taas alusta. Maissiviljelyksillä voi mennä vuoden sato hukkaan huonojen ilmojen takia, mutta ensi vuonna on taas uusi sato. Puiden kanssa täytyy olla pitkäjänteinen. Kasvatus kestää kahdeksan vuotta ja sen ajan pitäisi varjella metsää tulipalolta. Matkalla Johannesburgiin on palanut suuria metsiä, heidän täytyy vaan kaataa puut ja aloittaaa taas alusta. Ja kun tuollaisessa metsässä alkaa tulipalo, niin siinä ei ole mitään tehtävissä. Jos tuntuu nyt että on raskasta, niin miten raskaalta tuntuukaan tämä tehty työ, jos se valuu hukkaan. Tällä hetkellä tällaisen farmin ottaminen omalle vastuulle tuntuisi aika raskaalta.

Sähkön puute farmilla on ollut mielestäni ihan jees. Olemme kuitenkin saaneet illalla valoa auton akkuun kiinnitettävistä energiansäästölampuista. Niin sinne Top Valoonkin ihan vinkkiviitosena, että on aika veikeet tollaiset 12V 7W & 11W ESLit, jotka saa kiinni akkuun. Käyttöikä 6000h. Hinta koko paketille, jossa tulee 4m johtoa katkaisimella ja akkukengillä + ESL, on muistaakseni vain muutama euro. Huomaa, että kun tulee kotiin Mbabaneen niin valvotaan paljon pidempään kuin farmilla, koska täällä on sähköt ja pystyy tekemään kaiken laista ja on valoisaa, koska talo on täynnä lamppuja. Ja jos jotain laitetta täytyy ladata niin invertterin voi kytkeä tupakan sytyttimeen ja voilá. Ruoka lämpiää hyvin hiilillä ja kaasulla. Ja onneksi en käyttänyt rahojani mihinkään suodattimeen tai muuhun, koska jokivesi on oikein hyvää. Vessassa käyntikin onnistuu ihan luonnostaan, mutta siihen voisi yrittää keksiä jonkun helpomman ratkaisun kuin pelkkä kuoppa. Ja suihkuongelmaa ei ole, koska käymme vauvakylvyssä ja tynnyrissä lämmitämme vettä, nyt meillä on saunakin. Sitä paitsi on kivaa olla likainen, kun muutkin on. Olisihan ihan surrealistista tuoksua Hugo Bossilta, kun muut ympärilläsi haisevat tunkkaiselta, pinttyneeltä hieltä.

Farmilla on mukavaa, kun kuuluu pelkästään farmin omat äänet. On omassa rauhassa. Illalla yrittää saada unta sammakkoaasilintulehmävuohikuorosta huolimatta. Taivas on täynnä tulikärpäsiä. Olisipa mukava elää vielä siinä ajassa, kun kaikki oli niin mysteeristä. Olisi kiva spekuloida, mitä tähdet ovat, minne aurinko laskee illalla, missä on maailman reuna. Eikö? Turhauttavaa, kun ei voi spekuloida tuollaisia enää. Niin moneen asiaan löytyy vastaus.

Täällä sitä elelee vähän kuin omassa maailmassaan, maailman menosta ulkona. Ihan hyvä, ei tarvitse huolehtia ja murehtia niin paljon.Suurimmaksi osaksihan uutiset maailmat ovat vain huonoja. Mahtoi olla elämä huoletonta ennen internettiä, sanomalehtiä ja globalisaatiota. Hehe, farmin työntekijät ovat kyselleet, että millä tulin Suomesta tänne. Kombilla tai taxilla? Ehh…

Tällaista on elämäni kaukana sieltä, mistä tulin.

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

Kirjoita kommentti