Toinen viikko farmilla

Swazimaa - 20.9.2008 12:41

Maanantai 15. syyskuuta 2008

Oli täynnä uusia askeleita.

Heräsin aamulla kello 4:58! Lepäsin vielä hetken sängyssä, enhän ole koskaan ollut mikään aamuihminen. Otin tavarani, puin työvaatteeni, söin aamupalani ja lähdin Mbabanen keskustaan autolla. Sieltä hain Mondayn sekä saunan rakentajan, Siphon. Sitten ajoimme farmille ja olimme perillä 7:07. Aamu oli taas pilvetön ja kuuma. Farmi kuhisi ihmisistä. Kukaan ei ollut alkanut tekemään mitään, vaan kaikki olivat odottamassa, että isännät tulevat avaamaan pelin. Siellä oli kasa ihmisiä hakemassa töihin, mutta emme valitettavasti tarvinneet tähän hätään. Menin sitten purkamaan tavarani leiriin. Sen jälkeen menin auttamaan saunan rakentamisessa. Varmaan lähes tunnin kesti, kun kannoimme neljän miehen voimin kaikki saunan laudat rakennuspaikalle. Sitten selitin rakentajalle, kuinka sauna on tarkoitus rakentaa ja autoin alkuun pääsemisessä ja katsoin, että hommat alkaa hoitua.

Heather tuli yhdeksän jälkeen farmille. Hän oli käynyt hakemassa mönkijän korjauksesta ja toi sen nyt buggiella. Pääsin etuoikeutetusti sillä heti päristelemään. 250 kuutioinen takaveto kulki hienosti hiekkakurveissa.Ilmeisesti mönkijässä oli ollut vikana tulppa. Sen kyllä tarkistimme ennen huoltoon vientiä. Joka tapauksessa homma toimii taas. Saman tien kun olin mönkijän saanut, riemu vaihtui toiseen. Menin Tokozanen ja jonkun toisen kanssa lapioimaan hiekkaa buggien lavalle. Hiestä märälle iholle tarttui hyvin hiekkapöly. Ajoin hiekkalastin rakennustyömaalle, jossa sitä tarvittiin plasterointiin. Saman tien samojen jannujen kanssa mentiin hakemaan vettä tynnyreihin ja ajettiin ylös vuorille. Aita oli saatu merkittyä jo vuoren huipulle asti ja sieltä olikin vasta näkymät! Onneksi oli kuiva, niin pääsimme toimittamaan veden. Sen jälkeen pidimme teetauon ja kävin tarkistamassa tilanteen saunalla. Se oli edistynyt huimaa vauhtia! Kun Tokozane ja kaveri olivat tulleet tauolta, veimme uuden satsin vettä vielä vuorille. Kuuntelimme ylhäällä reggaemusiikkia radiosta (Lucky Dube) ja katselimme maisemia samalla kun kaadoimme vettä kuoppiin. Kuoppiin tarvitaan vettä, jotta kuoppia olisi helpompi kaivaa syvälle. Sää vuorilla oli mitä mainioin. Päivä oli kuuma, mutta ylhäällä tuuli juuri sopivasti, että keho pysyi sopivana eikä tuuli haitannut. Koin oikein sellaisen chil-momentin. Lämmintä, aurinkoista, maisemaa, musiikkia ja ystäviä. Tänään oikeastaan vasta tutuistuin Tokozaneen ja vietinkin hänen kanssaan melkein koko päivän. Koska vesikeikan jälkeen lähdimme taas lastaamaan hiekkaa autoon ja toimitimme sen. Välillä kävin myös mönkijällä katsomassa miten asiat etenee missäkin. Traktorilla oli saatu kynnettyä tänään paljon.

Iskä ja Heather, joka oli lähtenyt kymmenen jälkeen pois farmilta, tulivat joskus 16:30 tienoilla. Iskä oli ollut töissä toimistolla ja Heather asioilla, osti muun muassa moottorisahan. Iltaan mahtui vielä hommia, tasoitimme vähän tietä Tokozanen kanssa ja sitten kävimme Mondayn kanssa traktorin luona, koska kyntöosasta oli haljennut palanen. Nostimme kyntöjutun auton lavalle ja käyn huomenna viemässä sen korjattavaksi. Ei siis vielä päivää ilman ongelmaa traktorin kanssa. Muuten se kyllä oli toiminut niin kuin pitääkin. Pimeän tultua näimme vielä mitä upeimman kuun nousun. Aluksi luulin että horisontissa näkyy tulipalo, mutta se olikin nouseva kuu, joka oli aivan keltainen ja punainenkin silloin. Silloin ei näkynyt muuta kuin oikeastaan se kuun ympärillä hehkuva valo. Kuu nousi nopeasti ja sitten erotin, että se oli kuu. Oikeastaan oivalsin sen jo kun katsoin taivaalle ja huomasin, ettei kuuta näkynyt missään. Mutta se oli ihan epärealistista. Grillasimme vielä ribsejä ja kanaa. Kello on nyt 20:45 ja väsy on jo kova. Pitkä päivä. Mutta ajoin siis yksin liikenteessä ja olin suurimman osan päivästä yksin farmilla hoitamassa asioita ja tein itse ruokaa ja heräsin liian aikaisin, itsenäistä. Huomiseen!

Tiistai 16. syyskuuta 2008

Kuuma ja aurinkoinen päivä jälleen. Heräsin aamulla 6:20 niin kuin on ollut tapana, puin työvaatteet ja menin aamupalalle, joka koostuu yleensä muroista ja leivästä ja joskus tuoreista appelsiineista puristetusta mehusta sekä teestä. Saman tien oikeastaan lähdin lava-autolla johonkin kaupunkiin, jonka nimeä en muista. Se on kuitenkin lähellä Swazimaan yliopistoa. Siellä kävin tankkaamassa auton ja jerrykannut sekä hitsautin kyntömasiinan. Korjauspajaa ja bensa-asemaa pitää yllä portugalilainen Fernando. Mukava heppu, sain melkein tunnin kestäneen hitsaustyön täysin ilmaiseksi. Sitten tulin takaisin farmille ja auto jatkoi saman tien matkaansa rajojen yli asioille Etelä-Afrikkaan, josta saapui sitten illan tultua uusi kyntöjuttu mukanaan. Nyt meillä on niitä siis kaksi. Saa nähdä milloinkas tulee toinen traktorikin, heh.

Tänään päristelin paljon mönkijällä. Kävin katselemassa hommia siellä täällä ja kyyditsin ihmisiä. Dumisani tarvitsi vuorille juomavettä, joten on mönkijään kyytiin Dumisanin, joka on iso mies, sekä 20 litran ämpärin täynnä vettä ja pääsimme kuin pääsimmekin hienosti ja vauhdikkaasti perille. Dumisani oli ihan innoissaan, ei ollut varmaan koskaan päässyt sellaisen kyytiin. Sanoi, että mun kannattaa osallistua johonkin kisoihin. Heh, Dumisani on hauska aikuinen mies jolla on seitsemän lasta ja pienet tulot. Silti hän on aina iloinen ja hymyssäsuin. Hänen kanssaan on helppo jutella, koska voi puhua englantia.

Kävi hauska juttu, kun olin kaivamassa jokeen uimakuoppaa ja samalla tein hiekkarantaa. Olin lapioinut joesta jo aika paljon hiekkaa rannalle. Aloittaessani olin ottanut alemman käden hanskan pois, koska se kastuisi. Lapiointi alkoi kuitenkin hiertää käsissä ja olin aikeissa laittaa toisenkin hanskan käteen, mutta en löytänyt sitä mistään. Etsin leiristä joka puolelta, mutta en muistanut mihin olin sen laittanut. Sitten ajattelin, että tietysti olin vain heittänyt sen rannalle ja kasannut sen päälle vahingossa sitten hiekkaa ja peittänyt sen. Olin levittänyt hiekan aika leveälle, joten käänsin koko leveän alueen ja käsiin sattui. Loppuen lopuksi sain käännettyä koko alueen ja huokaisin, että nyt joudun kirjoittamaan, että menetin tänään yhden parhaista kavereistani. Huokaistuani katsoin taivaalle ja sitten hitaasti alaspäin, jolloin huomasin, että hanskani olikin joen toisella puolella rannalla. Heh, arvasin, etten olisi niin tyhmä, että olisin jättänyt sen hiekan alle.

Tragedioitta ei tänäänkään selvitty. Traktori kyllä toimi koko päivän. Moottorisahan ketju kuitenkin löystyi niin, ettei sillä voinut enää sahata oikein. Yritimme kiristää ketjua, mutta se ei onnistunut, kun ei ollut silloin oikeita työkaluja. Toinen vastoinkäyminen sattui saunan kanssa. Saunaa ei voitu enää rakentaa eteenpäin, koska naulat olivat loppuneet. Eilen niitä oli ollut vielä paljon, joku oli siis varastanut niitä. Tämä on kuulemma ensimmäinen varkaus täällä. Koska kukaan ei myönnä tietävänsä asiasta mitään, on sanktiot kovat, jokaisen työntekijän pienestä palkasta vähennetään osa, toivottavasti ei minunkin!

Keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Huh, olipahan taas vaihteeksi kylmä päivä. Lämpötila oli siinä 10-15 astetta koko päivän, ja aamulla tuuli vielä lisäksi. Ihmeellistä kuinka sää voi vaihtua näin nopeasti. Eilen illalla oli vielä 22 astetta!

Mitäs tästä päivästä jäi sitten käteen. No ainakin se, että töitä tulee tehtyä kylmänä päivänä, jotta pysyisi lämpimänä. Ollaan kaivettu aidoille tässä kuoppia ja tänään viimein saapui tolpat, jotka piti saapua viime viikolla. Iskä ja Heather olivat lähteneet Matsapaan, joten olin täällä yksin kavereideni kanssa. Heather soitti, että rekan puulastista oli tippunut osa matkalla tänne, koska ylämäet on niin jyrkkiä. Otin mukaani kolme kaveria ja lähdettiin autolla rekkaa vastaan, pian se jo tulikin. Se meni purkamaan jäljelle jääneet tukit farmille sillä välin kun kävin heittämässä pari kaveria vahtimaan tukkeja. Ajoin sitten takaisin farmille auttamaan tukkien purkamisessa ja heitimme ne kaikki isoon kasaan sekaisin pihalle. Tukit olivat painavia, koska ne oli suhteellisen isoja ja imeneet itsensä täyteen jotain suoja-ainetta. Kaiken lisäksi ne olivat ihan öljyisiä. Rekka otti mukaansa pari kaveria ja meni hakemaan tippunutta lastia. Vähän ajan päästä lähdin itse mönkijällä perään. Hyvä että lähdinkin, sillä siellä tosiaan tarvittiin niin paljon kantovoimaa kuin mahdollista. Itselläni väsyivät kädet ja selkä kipeytyi kaikesta nostelusta. Kun olimme lastaamassa puita, niin iskä soitti ja sanoi, että puut on laskettava ja pinottava talliin. Otin sitten mukaani yhden kaverin jonka kanssa ajoimme takaisin ranchille. Siellä kaikki olivat hommissa tai sitten tauolla, joten aloimme kahdestaan siirtää tukkeja ja laskea. Ehdimme 350neen kahdestaan, kunnes saimme pari kaveria avuksi. Noin 450ssä rekka viimein tuli ja toi viimeiset tukit. He olivat saaneet kasattua tukit, mutta olivat tiputtaneet ne pitkin matkaa farmille uudestaan. Tukkeja piti olla 802 ja kun olimme saaneet viimein tukit kasaan oli niitä 800 ja lisäksi yksi, jonka jätimme metsään. Se oli siis päivän tukkiprojekti, joka kesti noin puoli yhdeksästä puoli kahteen. Ja äitille huonoja uutisia. Vaikka minulla oli univormuni päällä, niin valkoinen hupparini tuli ihan öljystä mustaksi hihoista ja helmasta, hanskoista ja työvaatteista puhumattakaan. Olisin siis tosiaan ansainnut kylpyni tänään.

Sen lisäksi kävimme iskän kanssa uudestaan Matsapassa hakemassa nauloja, lasivillaa ja hylsyjä. Yritin sitten korjata moottorisahan ketjua. Avasin sahan ja huomasin, että pultteja oli jo lennellyt pois. Ketjun kiristysmekanismi oli myös aivan huvittava, silmälumetta vain, tai sitten siitä oli lentänyt joku osa jonnekin. Kokeilin sitten kiristää ketjua omin keinoin ja kyllä se ehkä hieman kiristyi, mutta ei riittävästi. Saunaa saatiin myös jatkettua tänään ja nyt siinä on melkein kokonaan katto tehtynä. Muuta ei tästä päivästä muistu mieleen. Illalla sitten tietysti grillattiin niin kuin tapana on. Viimeisinä öinä on ollut valtavan hienoja kuun nousuja, jotka on näyttäneet aluksi ihan tulipaloilta. Metsässä on ihan pimeää, siellä voisi tehdä vaikka mitä. Mieleen tulee partioajan taskulamppupiilos. Yövartijaa olisi myös jännä vakoilla metsän pimeyksissä. Ties mitä kaikkea muuta voisi tehdä. Tiuku on pian kahdeksan, joten voisin alkaa uneksimaan. Ainiin, meillä on liput Hillsong Unitedin keikalle Pretoriaan joskus marraskuussa!

Torstai 18. syyskuuta 2008

Hmm… Tästä päivästä nyt ei ole sen kummempaa kerrottavaa. Ihan perusrutiineja ja niiden lisäksi aloitettiin aidan teko. Piti viedä pari lavaa tukkeja rajalle ja sitten niitä alettiin pystyttää ja langoittaakin jo. Päivä oli aamulla kylmä kuin mikä, mutta pian sää selkeni ja lämpötila nousi kovasti. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta oikeastaan melkein koko päivän. Ajelin mönkijällä ympäriinsä ja siinä samalla onnistuin polttamaan käteni. Saunaan laitettiin tänään sisäkatto ja terassille seinät. Minä otin hommakseni tasoittaa teiden hidasteita pienemmiksi, ettei privaten pohja ota niihin kiinni. Tokozanen kanssa tehtiin myös meidän parkkipaikkaa vähän loivemmaksi ja leveämmäksi. Työkaluina käytimme hakkua ja lapiota. Niin ja sitten spreijailin S-kirjaimia farmin työkaluihin. S merkitsee Salmiakkia, joka on farmin nimi. Eipä tänään oikeen muuta erikoista. Moottorisahaa korjailtiin, mutta nyt se hajosi korjauskelvottomaksi. Traktori sen sijaan toimi ja ollaankin päästy nyt kyntämään aika hyvin. Huomenna Swazimaassa on public holiday, koska on äänestyspäivä. En tiedä mistä ne äänestää. Suurin osa työntekijöistä aikoo silti olla töissä. Olen menossa pian kylpyyn, sen jälkeen voisin katsoa jonkun kivan ohjelman vaikka. Se olisi ensimmäinen kerta. Ainiin, kun tein nuotiota niin yhden puun sisältä löytyi tosi paljon valkoisia toukkia, jotka otin kiinni ja grillasin. Kukaan ei kuitenkaan ollut niin nälissään että olisi maistanut herkkujani.. hmph.. Madcookissa ne söi samoja toukkia Länsi-Papualla.

Perjantai 19. syyskuuta 2008

Oli ihmeellisten sääilmiöiden päivä. Aamulla kello 6:30 lämpötila oli 20 astetta ja aurinko alkoi nousta. Päivä paahtui yhä kuumemmaksi ja yhden jälkeen ripustin riippumattoni, jotta voisin vähän rentoutua varjossa. Nukahdin noin tunniksi, koska kun heräsin puoli kolmen aikoihin, niin ilma oli viilentynyt ja tuuli oli kova. Sitä ennen olin antanut Heatherille kaikki tavarani, koska hän lähti jo aikaisemmin Mbabaneen. Silloin oli ollut vielä kuuma ilma, joten jätin päälleni vain t-paidan, shortsit ja aurinkolasit. Nyt kuitenkin tärisin kylmyydestä. Oli pakko keksiä jotain tekemistä, että tulisi lämmin. Menin täyttämään mönkijän bensatankin ja sitten ajoin rajalle kysymään iskältä, mitä voisin tehdä. Ja olin aivan kylmissäni mönkijäkyydistä ja rajalla tuuli vielä kovemmin. Päädyin sitten siivoamaan traktoritallin ympäristöä, jossa oli rikkinäisiä tiiliä ja betonia ja muuta roskaa. Pian alkoikin sitten jo jyristä ja sataa kovaa. No, onneksi olin jättänyt sadevaatteet leiriin, niin selvisin sitten niiden avulla. Piakkoin sitten lähdimmekin jo takaisin kotiin noin viiden aikoina.

Sauna saatiin rakennettua myös valmiiksi tänään. Kiuas sieltä vielä tosin puuttuu. Aidat edistyivät myös aika paljon. Traktorin kyntökoneesta katkesi paksu pinni, mutta saimme korjattua sen väliaikaisesti paksulla pultilla ja mutterilla.

Kotiin tultuamme kävimme lämpimässä suihkussa, söimme ja katsoimme James Bond Goldfinger -elokuvan. Se oli vuodelta 1964, ihmeen hyviä elokuvia tehtiin jo silloinkin. Tosin Q:n jekut eivät olleet kovin ihmeellisiä enää nykypäivänä. Pihaamme oli saapunut myös neljäs auto. Mitsubishi Pajero, joka oli ollut korjattavana 16 kuukautta oli viimein saapunut.

Toinen viikko farmilla on takana. Se meni todella nopeasti. Nyt on alkanut jo tuntemaan farmin työntekijöitä ja paikkoja pikkuhiljaa. Luonto on alkanut myös vihertää, koska on ollut joitain sateita. Matkalla kotiin näimme lukuisia jakarandapuita, jotka kukkivat kauniin violetisti.

8 kommenttia »

 1. Olipa mielenkiintoista lukea farmielämästä. Vaikuttaa suht isolta tuo farmi, hommaa näköjään riittää ainakin?

  Itsekin lähden hieman alkeellisimpiin oloihin maanantaina kun alkaa mukava yhdeksän päivän metsäleiri.

  Terveisiä Suomesta ja pärjäile^^

  samuli - 20.9.2008 14:19

 2. Moi Lauri tassa on tosi kiva blogi ja kuulostaa ja naytaa kivalta!!! t.tahlia

  Tahlia Crnjac - 22.9.2008 11:38

 3. moikka. tänään 23.09 tässä kurikan naapurikupungissa kauhajoella oli kouluammuskelu tapaus. Yheksän ihmistä on tähän mennes saatujen tietojen mukaan kuollu.

  Ville Latvala - 23.9.2008 15:29

 4. Aina vaan mielenkiintosemmalta kuulostaa toi sun elämäs siellä:P
  16kk korjauksessa on jo varmaan maailman ennätys:D

  Henri - 24.9.2008 11:52

 5. hellurei lauri!!
  On sulla hauskaa siellä. Saat päristellä jos jollakin masiinalla pitkin plantaaseja. ja saunan tekoonkin olet saanut tutustua, oliko teillä mitään piirustuksia siitä?
  Olis kiva saada kuvia noista sun lähityökavereista: monday , tokozane ja muzi. Työvaatteista varmaan on kohta sulla pulaa, muista että paiju voi tuoda niitä sulle lisää jouluna.
  marianne

  mama - 27.9.2008 16:15

 6. Ai katos täällä on Tahliankin kommentti! Kiitoksia, ja mukava kun luet blogia. Tsemppiä sinne Taiwanille!

  Jep 16kk on pitkä aika ja senkin jälkeen auto meni vielä pari kertaa huoltoon kunnes nyt hiljattain se myytiin.

  Eipä oo piirustuksia saunasta :)

  Lauri - 22.11.2008 16:59

 7. Tosi mielenkiintoosia juttuja oot kirjottanu! Mitäs porukka meinas tuosta saunasta. Oikia meininki ku semmosen rakensit :D Terveisiä ja jaksamisia kurikasta. T: Jere + Muut

  Jere - 2.12.2008 17:59

 8. Noniin, kiitos palautteesta! Mukavaa että luette. No onhan ne paikalliset vähän sitä kummastelleet kieltämättä. Mutta vähintään yhtä paljon myös laituria, sillä ei täällä ihmiset ui.

  Ystävät on naureskelleet kun asutaan teltassa mutta sauna piti rakentaa ennen muita :D mutta oikia meininkihän se on juu!

  Kiitoksia ja terveiset sinne kans ja pärjäilkäähän!

  Lauri - 9.12.2008 12:34

Kirjoita kommentti